Naslovnica Vijesti Hrvatska

Migrantima trebamo pristupiti kršćanski

Treba razlikovati migrante, kažu, one koji bježe pred ratnim katastrofama i prirodnim kataklizmama, od ekonomskih migranata.
19. srpnja 2018. u 00:10 11 komentara 400 prikaza
mons. Đuro Hranić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije objavila je jučer izjavu „Izazovi migrantske krize u europskom prostoru“, kojom želi upozoriti na ovu „vruću temu tijekom ljeta“, kako je rekao predsjednik „Pravde i mir“ mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovački i osječki.

kombi Donji Kukuruzari Policija u kombiju kod granice otkrili čak 37 migranata

Ne možemo biti neosjetljivi

„Odlučili smo na vrijeme progovoriti. Ne možemo kao kršćani biti neosjetljivi na ljudske sudbine, to bi bilo nedopustivo. U pitanju su živi ljudi, a svaki čovjek je slika Božja i ima nepovrediva prava, a mi kršćani moramo voditi računa o tim pravima“, rekao je mons. Hranić na konferenciji za novinare dodavši kako pritom treba paziti na razlike među migrantima, od onih koji bježe pred ratnim katastrofama i prirodnim kataklizmama od ekonomskih migranata, do kojih dolazi zbog traženja boljeg standarda, gdje su zemlje pozvane činiti svoje, ali koliko mogu. Mons. Hranić rekao je kako je migracija bilo kroz cijelu ljudsku povijest te da one traju i danas, no da nepravovremeno promišljanje oko problema koje nose sa sobom, mogu dovesti do sukoba i ratova.

Migranti pokušali ući u Hrvatsku BUZET Policija zatekla kombi s 23 migranta

„Želimo senzibilizirati javnost kršćanskim načelima, ali i podržati vladu u europskim razgovorima te zahvaliti volonterima na srcu junačkom koje su pokazali pri prolasku migranata kroz našu zemlju“, rekao je prof. dr. Vladimir Dugalić, potpredsjednik Komisije Iustitie et Pax, objasnivši kako se radi o heterogenoj skupini migranata, npr. kršćanima koji su prognani iz Sirije, dok je prof. dr. Davor Derenčinović s Pravnoga fakulteta u Zagrebu rekao kako države moraju raditi na zaštiti prava migranata, ali i stanovnika država kroz koje prolaze te stati na kraj krijumčarenju ljudi te da su geta i „rezervati“ u jugoistočnim državama Europe ili na sjeveru Afrike neprihvatljivi.

Agresivna djeca politika 'nulte tolerancije' Migrantska djeca bit će vraćena roditeljima do četvrtka

Nužna je integracija

„Problem treba rješavati ondje gdje je i nastao“, rekao je prof. Derenčinović, upozorivši i na opasnost asimilacije, koja je nedopustiva, ali je nužna integracija migranata u zemlje u koje dolaze.

„Na osobit način papa Franjo nas upozorava da ne smijemo ostati ravnodušni pred bijedom i nesrećom osoba u potrebi. O tome moramo razgovarati, i to što hitnije jer od sadašnje migrantske krize do mogućih seoba naroda zbog klimatskih promjena neće proći ni tek jedan naraštaj“, upozorava Iustitia et Pax u svojoj najnovijoj izjavi, koju su požurili objaviti prije ljeta jer predviđaju da će nakon ljeta to pitanje biti u središtu pozornosti.

mons. Đuro Hranić
1 / 10
Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

 • AAAAAA:

  Hraniću daj to pojasni onim muslimania koji dnevno ubijaju stotine kršćana. Nemoj samo i u svetu Katoličku crkvu uvoditi demagogiju. Demagogije imamo i previše u politici!

 • @ploto@:

  Rimokatolička crkva je dio Novog Svjetskog Poretka.Ta je crkva izdala svoje vjernike i više vode brigu o muslimanima koji nisu dio njihove konfesije ,nego o svojim vjernicima.Onog trena kad su iz EU ugovora izbačeni kršćanski temelji europske civilizacije,bilo je jasno ... prikaži još! da se to dogodilo jer je RKC to dopustila.U RKC ima više masonerije,nego pravih kršćana,a papa Franjo je predvodnik te kaste u RKC.Za vrijeme genocida sirijskih kršćana,nije se puno oglašavao na vapaje sirijskog biskupa,ali je zato zagovarao invaziju muslimana u EU kao i Soroš samo malo perfidnije.Dok im klan Rothschild oplođuje novac,a vjerovatno i Soroš ubaci pokoji miliiunčić u milodare,ta sramotna klika punog želuca, ponaša se konformistički i nedoraslo situaciji.Nisam od njih čuo nikakve osude ove masovne invazije koja je dio neoliberalne agende uništavanja kršćanstva i nacionalnih država,ali zato vidim gomilu parazita koji žive na račun naroda.Također nisam čuo ozbiljnije osude divljanja po Bliskom Istoku određenih elemenata koji su izazivanjem ratova potaknuli ove davno smišljene i pomno planirane migracije.Pozivam katolički kler da se odrekne par desetaka milijuna kuna iz svog proračuna u korist migranata i žrtvuju dio svog svoj ugodnog i komotnog života kojeg ne dijele sa većinom naroda koji sreću traži u drugim državama EU.Za vrijeme komunizma bili su uz narod,ali su se sada prodali globalnim lihvarima jer miris novca prekriva sve druge mirise pa i onaj duhovni koji se sve više gubi.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Preuzvišeni Hraniću,slažem se s Vama.Treba postupiti kršćanski:nahraniti,napojiti,utopliti,utješiti.. ..... I poslati otkud su došil! ili poslati kamo su krenuli!!