Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Davor Božinović:

'Migrante na nezakonit prelazak granice nije nagovarao Hrvat, već azilant iz Iraka'

Dio migranata autobusom prevezen u prihvatni centar Bira
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/21
26.10.2018.
u 14:31

Riječ je o osobi iračkog podrijetla, koja je 2014. u Hrvatskoj ostvarila pravo na azil. U međuvremenu, od lipnja je ta osoba u postupku revizije jer se nije ponašala u skladu s pravilima međunarodne zaštite, rekao je ministar

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je na Hvaru nakon sjednice Vlade rekao da je osoba koja je nagovarala migrante na nezakonit prelazak hrvatske granice u Maljevcu irački državljanin koji je azil u Hrvatskoj dobio 2014. 

"Nije riječ se o hrvatskom državljaninu, radi se o osobi iračkog podrijetla koja je 2014. u Hrvatskoj ostvarila pravo na azil. U međuvremenu, od lipnja je ta osoba u postupku revizije jer se nije ponašala u skladu s pravilima međunarodne zaštite", naglasio je Božinović.

Pogledajte video s GP Maljevac:

"Također je u postupku toj osobi oduzeto pravo na azil i na tu odluku se žalio te je odluka trenutačno na Upravnom sudu, a ove nove okolnosti sigurno mu ne idu u korist", rekao je ministar.

"Ovo je još jedan od eklatantnih primjera kako se zlorabi institut azila i međunarodne pomoći u Hrvatskoj. Ne kažem da je to opća praksa, ali takvih primjera ima podosta. Mi u cijelom tom postupku moramo biti restriktivni i čvrsto se držati međunarodnih pravila i humanitarnog prava te interesa Republike Hrvatske", objasnio je Božinović.

Video migranata koji su autobusom prevezeni u prihvatni centar Bira

Na novinarsko pitanje kako komentira sumnje da neki građani Hrvatske odlaze u Bosnu i Hercegovinu gdje potiču migrante na nezakonit prelazak granice, ministar je rekao kako mnogi Hrvati komuniciraju s migrantskom populacijom, no napominje kako je ovo čemu svjedočimo posljednjih dana na granici koordinirana akcija i u Srbiji i u BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova u javno savjetovanje pustilo je nacrt izmjena i dopuna Zakona o hrvatskom državljanstvu kojim se predlaže znatno jednostavnije, lakše i brže stjecanje hrvatskog državljanstva hrvatskim iseljenicima kao oblik demografske mjere i afirmacije iseljeništva. 

"Jedna od politika ove Vlade jest da olakša postupak dobivanja državljanstva, da ga učini jednostavnijim i bržim, pogotovo za pripadnike hrvatskog naroda u iseljeništvu", naglasio je Božinović.

Ministar je ujedno objasnio kako su u izmjenama cijeli niz restriktivnih mjera stavili "sa strane", što smatraju odgovornim potezom prema hrvatskom iseljeništvu.

Upitan je li dobro da tražitelji državljanstva ne moraju više poznavati jezik i kulturu, ministar je rekao kako je "pretpostavka da će oni to naučiti te ne bi trebali imati ograničenja u ostvarenju toga prava".

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

Glasnogovornica Uprave policije Unsko-sanskog kantona Snežana Galić kazala je da su migranti koji su prije nekoliko dana došli na hrvatsku granicu danas povučeni 50-tak metara od prometnice kako bi se promet mogao odvijati, ali da prema sigurnosnim procjenama to još nije moguće.

U MUP-u Unsko-sanskog kantona u BiH doznaje se da je njihov Operativni štab „Migrant“ postavio zahtjev državnoj Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti da odmah stave pod nadzor i ograniče kretanje stranim migrantima.

Galić podsjeća da zakoni o strancima i azilu izričito naglašavaju slobodu kretanja svim strancima koji su u procesu priznavanja izbjegličkog statusa ili dodjeljivanja azila. Kako zbog zakonskih odredbi nije moguće provoditi politiku nasilnog ograničavanja kretanja ni zabranu ulaska na teritorij USK, na policiji je da uvede red i osigura nesmetan promet, kazala je Galić.

Dodala je da je od početka ove godine pritisak stranaca koji žele ući u Europsku uniju velik i da je nemoguće sve držati pod kontrolom.

Dio migranata autobusom prevezen u prihvatni centar Bira
1/11

"U ovotjednom izvješću Operativnog štaba 'Migrant' Uprava policije MUP-a USK postavila je zahtjev državnoj Službi za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti da odmah stavi pod nadzor i ograniči kretanje migrantima te da im se zabrani dalje kretanje prema Unsko-sanskom kantonu, odnosno da im se ograniči kretanje u Sarajevu ili ih se usmjeri prema drugim dijelovima BiH kako bi teret migrantske krize bio ravnomjerno raspoređen na cijelom području države", kaže Galić.

Prema njenim podacima, na granici Maljevac danas je oko 200 migranata, u Velikoj Kladuši 400, u Bihaću, prema podacima Crvenog križa u vezi s podjelom hrane, oko tisuću, ali dosta je migranata koji su u privatnom smještaju.

Video migranata na granici:

"Mi ne možemo nekome zabraniti da iznajmljuje sobu, ali moramo znati tko su ti ljudi i odakle su, no problem je što većina stranaca nema adekvatan smještaj. Nije u redu da postave šator ispred vjerskog objekta ili prodavaonica, usred parka, a potpuno je neuvjetan i đački dom, bez prozora i osnovnih uvjeta", kazala je Galić.

Dodala je i da su ove godine više od 250 kažnjivih djela počinili migranti, od prekršaja do međusobnih obračuna s ubojstvom, pokušajima ubojstva, silovanjem, a ima i krađa i drugih kaznenih djela.

Podsjetimo, situacija na GP Maljevac danas je mirna. U ovom se trenutku i dalje u improviziranom kampu, udaljenom 200-tinjak metara od granice, nalazi oko 120 migranata. Granični prijelaz s hrvatske strane i dalje je zatvoren.

"Cijeli četvrtak i tijekom petka pregovaramo s migrantima oko odlaska u neki od prihvatnih centara na području Unsko-sanskog kantona. Postoji mogućnost da se migrante, ako se nađe adekvatni centar, smjesti na bilo koje područje BiH. Ministarstvo Unsko-sanskog kantona s institucijama traži adekvatno rješenje, odnosno prihvatni centar koji će imati najbolje higijensko-sanitarne uvjete za prihvat migranata.

S ljudske i humanitarne strane smatram da se taj problem treba riješiti što prije, tijekom ovog dana, kako bi migranti koji već treći dan spavaju pod otvorenim nebom dobili smještaj. Nije rješenje da ostanu ovdje u improviziranom kampu tako blizu međunarodne granice. Odavde moraju otići i naša će ih granična policija onog trenutka kad dobijemo informaciju o najboljem prihvatnom centru i izmjestiti na tu lokaciju", kazala je Sanela Dujković, glasnogovornica granične policije BiH.

Situacija na granici od četvrtka je mirna, nema pokušaja proboja kordona specijalne policije BiH, a migranti koji su ostali ne stvaraju nikakve probleme. Među njima je dosta djece i žena koji ne žele u kamp u Velikoj Kladuši jer, kažu, taj prihvatni centar nema uvjete, na kiši i hladnoći čekali bi rasplet svoje sudbine. 

U emisiji Otvoreno HRT-a sinoć je među ostalima gostovao i Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

"Analizirajući sigurnosno stanje možemo reći da je zadovoljavajuće i pod kontrolom", rekao je Galić. Dodao je da postoji mogućnost da se migranti ponovno organiziraju i pokušaju prijeći državnu granicu te naglasio da je granična policija BiH sinoć stanje na Maljevcu stavila pod kontrolu i migrante udaljila na zaobilazni put koji ide prema Velikoj Kladuši.

Istaknuo je i da je granična policija BiH jednu osobu, koja je inače hrvatski državljanin porijeklom iz Irana, lišila slobode. "Ta osoba je hodala po Velikoj Kladuši i Bihaću i dovodila migrante u ovu situaciju. Bila je inicijator ovakvih nasilnih pokušaja prelaska državne granice. Toj osobi određen je jednomjesečni pritvor", rekao je dodavši da se ta osoba dovodila i u vezu s kaznenim djelom krijumčarenja ljudi.

MUP: Noć na Maljevcu protekla mirno

Granični prijelaz Maljevac - Velika Kladuša gdje je prije dva dana skupina migranata spriječena pri ulasku u Hrvatsku i dalje je zatvoren, a noć je protekla mirno, izvijestio je MUP.

Na bosanskohercegovačkoj strani, prema policijskim podacima, nalazi se oko 200 migranata koje osigurava policija BiH, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici. 

U policiji kažu da "nisu imali postupanja" i ističu da "poduzimaju potrebne mjere i radnje na zaštiti državne granice, ujedno i vanjske granice EU, primjenjujući sve nacionalne i europske pozitivne pravne propise".

"Naglašavamo da su na cijelom području raspoređene jake policijske snage u dovoljnom broju koje provode zaštitu i nadzor državne granice te sprječavaju ilegalne prelaske, a sustavno pratimo razvoj događaja na terenu i sukladno tome uključujemo potreban broj policijskih službenika i druge opreme potrebne za zaštitu državne granice. Ujedno, u stalnom smo  kontaktu s predstavnicima policije BiH te pratimo stanje sigurnosti na tom području", objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici. 

Izvijestili su i da je prelazak putnika moguć na graničnom prijelazu Bogovolja, dok se za prijevoz robe može koristiti MCGP Ličko Petrovo Selo.

 

Komentara 53

DU
Deleted user
11:46 26.10.2018.

Ma kakvi prihvatni kampovi. U autoubus i na vlastiti trosak nazad u prciju od kuda su doplazili. Za bacanje kamenja i grana na policiju odvesti ih na dvosatno pendricenje da ne zaborave skoro Hrvatsku granicu i pokusaje ilegalnog prelaze iste.

UM
umnjak
14:39 26.10.2018.

OK, a zasto se neda u javnoast ime i slika tog čovjeka koji predvodi agresiju na Hrvatsku.?

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
12:38 26.10.2018.

Jučer na Z1 slušam ROBERTA VALDECA koji govori da Soroš i kompanija fifancira preko raznih udruga seobu ovih likova i da na svakom punktu nove zemlje u koju uđu dobiju lovu na račun, kao bon na kartici da mogu dalje. Danas su naši uhitili Hrvata porijeklom iz tih zemalja koji huška te ljude na policiju i nasilne prelaske granice. Kaže i valdec da je slikao i provjerio tetovaže tih likova i uglavnom su to vojna i zatvorska obilježnja, pripadnici bandi sa kriminalnim dosjeom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije