Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Migranti na granici

GP Maljevac otvoren s bh. strane, hrvatska policija još nije otvorila prijelaz

Migranti
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
1/16
25.10.2018.
u 21:39

Migranti su jučer tijekom dana pokušali probiti policijski kordon i ući u Hrvatsku

Hrvatska policija provela je noć u pripravnosti, ali nije bilo potrebe ni za kakvim postupanjem, priopćili su iz MUP-a. Pregovori s migrantima odvijaju se tijekom čitavog prijepodneva, potvrdili su iz Granične policije BiH, a obitelji za sada odbijaju napustiti improvizirano naselje i vratiti se u kamp u Velikoj Kladuši.

21.35 - Granični prijelaz Maljevac otvoren je za promet s bosanskohercegovačke strane, ali hrvatska policija još nije otvorila prijelaz. Ondje je još oko 150 migranata koji se ne žele vratiti u centre oko Bihaća i Kladuše, prenosi HRT.

Zbog prosvjeda migranata obustavljen je promet na graničnom prijelazu Maljevac, javlja HAK.

15:00 –  Sindikat policije Hrvatske (SPH) izrazio je u četvrtak svoju potporu policajcima na Graničnom prijelazu Maljevac i odbacio "zlurade najave" da policajci priželjkuju "okršaj s ilegalnim imigrantima".

"Naši kolege suočeni s masovnim pokušajem nasilnog ilegalnog prelaska državne granice proživljavaju iznimno velike izazove u teškim radnim uvjetima", stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik SPH Dubravko Jagić.

Pritom je "posve deplasiranima i neprimjerenima težini situacije" ocijenio "zlurade najave u pojedinim medijima i na društvenim mrežama, prema kojima hrvatski policajci priželjkuju nasilni okršaj s ilegalnim imigrantima".

"Zadaća hrvatskih policajaca je zaštita ustavnopravnog poretka i teško da se u nekom primjeru može zornije prikazati ispunjenje te zadaće nego u postupanju na GP Maljevac. Ujedno napominjemo da bi bilo koji policajac koji bi dopustio prelazak granice osobi bez odgovarajuće dokumentacije prekršio zakon. Nadamo se da će se kriza na Maljevcu u najskorijem roku riješiti suradnjom hrvatskih i bosanskohercegovačkih vlasti, bez težih posljedica za živote i zdravlje ljudi", priopćio je SPH.

14:09 – Tijekom današnjeg dana situacija na GP Maljevac s hrvatske strane nije se promijenila.

Nakon što je u kasnim večernjim satima bosanska granična policija udaljila migrante u sporednu uličicu udaljenu 100 metara od graničnog prijelaza, gdje su migranti napravili malo šatorsko naselje, iz te se ulice migranti nisu maknuli. 

Pogledajte video migranata na GP Maljevac:

Prolaz preko granice je slobodan, ali granični prijelaz neće biti otvoren sve dok se zadnji migrant ne makne s tog područja. Naime, kako nam je rekla Sanela Dujković, glasnogovornica Granične policije BiH, oni pregovaraju sa stotinjak migranata, među kojima su uglavnom žene i djeca, o tome da se sami ukrcaju u autobuse koji su dovezeni uz granicu kako bi ih se prevezlo u izbjeglički kamp u Velikoj Kladuši.

Pregovori se odvijaju tijekom čitavog prijepodneva, a obitelji za sada odbijaju napustiti improvizirano naselje. Kako doznajemo, bosansko-hercegovačka policija ima namjeru riješiti tu situaciju i migrante premjestiti u kamp u Velikoj Kladuši.

Migrante čuvaju dva kordona specijalaca bosansko-hercegovačke policije, a po onome što možemo zaključiti u razgovoru s mještanima, većina muškaraca koja je opsjedala granicu otišla je izvan Kladuše, a dio se vratio u kamp.

12:13 – Djeca nose transparente na kojima piše ''Otvorite granice'', ''Ne rat'', ''Želimo u EU'', javlja reporter Avaza.

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL

11:29 – HRAST-ov Hrvoje Zekanović upotrijebio bi, poručio je, sva moguća sredstva da zaštiti suverenitet i granice Hrvatske. Da zaustavi migrante kojih je posljednjih dana sve više na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine, upotrijebio bi, priznaje, čak i vojsku. Predsjednicu RH Kolindu Grabar-Kitarović pozvao je da u prosincu u Maroku ne potpiše UN-ov Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju jer je to, tvrdi, najveća opasnost. Više pročitajte OVDJE.

10:00 – Prema riječima mještana Velike Kladuše koji su u srijedu do kasno u noć promatrali situaciju na graničnom prijelazu, bosansko-hercegovačka granična policija intervenirala je u noćnim satima i odmaknula oko 150 migranata otprilike 100 metara dalje od granične crte. Potvrdili su tako naše navode od srijede poslijepodne kada se među novinarima pročula informacija da će tamošnja policija migrante ukloniti kako bi oslobodila granica na Maljevcu. Migranti su se opirali bosanskoj policiji, a prije nego što su pomaknuti, i među njima je izbila svađa, a poslije i sukob u kojem su, navodno, migranti jedni na druge potezali i noževe.

Pogledajte video migranata na GP Maljevac:  

Kada ih je policija pomicala, u pružanju otpora bilo je ozlijeđenih i među migrantima, ali i među pripadnicima policije. Odmaknuti migranti nalaze se, dakle, na stotinjak metara dalje od graničnog prijelaza u improviziranom malenom šatorskom naselju koje su prije nekoliko dana postavili u blizini graničnog prijelaza. Drugi dio migranata je i dalje i šatorskom naselju u Velikoj Kladuši, nekoliko kilometara od granice, a naselje je postavila tamošnja vlast.

8:00 – Granični prijelaz Maljevac i nadalje je zatvoren te se za prelazak državne granice građani mogu koristiti graničnim prijelazom za pogranični promet Bogovolja.  

Iako su nam migranti rekli da su pozvali i druge migrante iz Bihaća da im se pridruže kako bi napravili pritisak na hrvatsku granicu u Velikoj Kladuši, tamošnji nam novinari potvrđuju da su vlasti Unsko-sanskog kantona spriječile grupiranje migranata koji će, navodno, svi biti odvezeni u veliki kamp za migrante koji je u Sarajevu.

Granični prijelaz, potvrđuju i iz MUP-a, iako na njemu više nisu migranti, još nije otvoren jer ne postoje pravi sigurnosni razlozi za to.

Netko manipulira migrantima

Ostat ćemo na granici, kampirat ćemo tu sve dok nam hrvatska policija ne dopusti da prijeđemo granicu. Želimo u Europsku uniju, ne želimo u Hrvatsku ni u Italiju, odakle nas vraćaju i tuku, već dalje. Mjesecima se vrtimo u krug u Bosni i Hercegovini, neki prijeđu granicu s Hrvatskom, pa nas vrate u Bosnu. Sada nećemo odustati, imamo pravo ići na bolje, u Europu, a samo uz pomoć humanitarnih organizacija i medija to možemo – na odličnom engleskom jeziku kazao je jučer za Večernji list migrant u Velikoj Kladuši. 

– Ljudi iz Velike Kladuše za Večernji su ispričali da postoji i vođa migranata koji njima manipulira. – Vjerujte mi, netko njima manipulira, sve je to smišljeno. Pa pogledajte onog čovjeka – kada dođe među ljude na granicu, svi idu za njim, tada nastaje komešanje, graja. On je očito vođa – ispričali su nam mještani Velike Kladuše.

Video – Na GP-u Maljevac migranti probili policijski kordon, hrvatska policija postavlja ogradu

Komentara 79

JA
Jania
09:37 25.10.2018.

Dobro ispendrečiti i njih i soroševske "volontere" koji ih koriste.

DU
Deleted user
10:28 25.10.2018.

Najpametniji su Mađari to se i pokazalo

DU
Deleted user
10:27 25.10.2018.

Vojskuu na granice sve su to izdajice i teroristi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije