Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Migranti pokušali ilegalno prijeći granicu, američke snage zaustavile ih suzavcem

Napetosti na granici porasle su u proteklih nekoliko dana, dok tisuće migranata iz Srednje Amerike kampiraju u sportskom centru u Tijuani
26. studenoga 2018. u 07:00 13 komentara 1239 prikaza
Imigranti na američkoj granici
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Petstotinjak migranata pokušalo je uzalud u nedjelju ilegalno prijeći američku granicu u Tijuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili granicu u San Diegu, u Kaliforniji.

Donald Trump NOVI PLAN O MIGRACIJI Trumpa pitali hoće li vojska pucati na migrante: 'Nadam se da neće. Nema razlike u kamenju i mecima'

Vlasti Sjedinjenih Država zatvorile su najprometniji granični prijelaz i suzavcem zaustavile migrante koji su pokušali prijeći granicu između Meksika i SAD-a, a promet u oba smjera bio je prekinut na nekoliko sati na prijelazu između San Diega i Tijuane.

Prema izjavama dužnosnika, prijelaz je nakon nekog vremena ponovno otvoren za pješake i vozila.

Napetosti na granici porasle su u proteklih nekoliko dana, dok tisuće migranata iz Srednje Amerike kampiraju u sportskom centru u Tijuani, a u nedjelju je meksička policija rastjerala najnoviji prosvjed, nakon čega je nastala gužva na američkoj granici.

Imigranti na američkoj granici
1 / 8
Imigranti na američkoj granici

Američka carina i snage za zaštitu granica zaustavili su migrante suzavcem dok su ih nadlijetali američki i meksički helikopteri.

Meksička je vlada priopćila da je ponovno stavila pod nadzor granični prijelaz nakon što je petstotinjak migranata pokušalo prijeći granicu "na nasilan način" te je obećala da će odmah deportirati migrante iz Srednje Amerike, pokušaju li ilegalno ući u SAD.

Migranti Širi se društvo Ova velika zemlja odbacila je sporazum o migrantima: Ne želimo ih hrabriti da dođu

Trump već tjednima izaziva uznemirenost migranata koji se približavaju SAD-u, gdje namjeravaju tražiti azil.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa, bježeći od siromaštva i nasilja, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim američkim pograničnim mjerama.

Stotine migranata, među kojima su žene i djeca, mirno su prosvjedovali u nedjelju izvikujući kako oni nisu kriminalci, nego radnici. Kada su se približili američkoj granici, zaustavile su ih meksičke vlasti, rekavši im da moraju čekati dozvolu.

Kako je postalo jasno da neće dobiti dozvolu, skupine migranata, od kojih su neki nosili zastave Hondurasa, krenule su prema ogradi na granici, gdje su se razmjestili pripadnici američke carine i snaga za zaštitu granice, uz potporu vojne policije, policije San Diega i kalifornijske cestovne patrole.

Kada su ih migranti počeli gađati, pripadnici američkih snaga uzvratili su suzavcem kako bi rastjerali, kako su naveli u priopćenju, "skupine koje su ugrozile sigurnost policajaca".

Gradske vlasti Tijuane priopćile su da su nakon incidenta uhitile 24 državljana Hondurasa, kao i petnaest Meksikanaca koji su pokušali napasti migrante.

Migranti MIGRACIJe Globalni kompakt za izbjeglice sadrži hrvatsko iskustvo rata i poraća

Na graničnom prijelazu San Ysidro, koji povezuje Tijuanu i San Diego, svakodnevno iz Meksika u SAD prijeđe u prosjeku 70 tisuća vozila i 20 tisuća pješaka.

Direktor Meksičkoga instituta pri istraživačkoj skupini Wilson centra u Washingtonu ocijenio je zatvaranje granice "dramatičnom reakcijom" i rekao da će ona stajati "milijune dolara".

U nedjelju su se sastali američki i meksički pregovarači kako bi se dogovorili na koji način će migrante iz Srednje Amerike zadržati u Meksiku, dok se ne saslušaju njihovi zahtjevi za azilom. Uobičajeno je da tražitelji azila izvijeste o svojoj namjeri došavši na američki granični prijelaz ili nakon ilegalnog prelaska granice. 

Prosvjednici u Tijuani, Mexico Karavana prema SAD-u: "Stop invaziji migranata, među njima su i ubojice"

Trum je tražio izgradnju zida na granici između SAD-a i Meksika te je upozorio da će doći do krize vlade sljedećeg mjeseca, ako Kongres ne osigura njegovo financiranje.

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • bizonko1:

    Ne kužim ovo: "Kada su ih migranti počeli gađati, pripadnici američkih snaga uzvratili su suzavcem...." Pa u tekstu piše da to nisu kriminalci, nego radnici koji bježe od nasilja i siromaštva, da su mirno prosvjedovali i da su među njima ... prikaži još! žene i djeca. Kakvo sad gađanje? E, neće ovaj novinar Hine dugo pisati, lik je objavio klasičnu lažnu vijest i usput je sam sebe prokazao kao lažljivca.

  • zmik:

    Kako to Trump uznemirava migrante? Možda zato jer traži da poštuju zakon.

  • zagrebkarlovac:

    "Trump već tjednima izaziva uznemirenost migranata koji se približavaju SAD-u, gdje namjeravaju tražiti azil." A što ih treba zvat i molit da dođu ko Merkelica jadni "novinari"/plačenici, tko je od te gamadi pokazao dokumente i zatražio azil, ne to je ... prikaži još! banda naučena sve na silu odradit.