Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabraniti letove iznad Bjelorusije

MiG-om prizemljili putnički avion i uhitili novinara: EU za sankcije neviđene u povijesti

Foto: Kolaž/Pixsell
1/4
25.05.2021.
u 09:22

Predsjednik Bjelorusije osobno je zapovjedio akciju bez presedana

Čelnici država članica Europske unije razmatraju na sinoć započetom summitu u Bruxellesu dosad nezamislive sankcije protiv Bjelorusije nakon što je ta zemlja u nedjelju izazvala incident koji europski lideri otvoreno nazivaju “otmicom” civilnog zrakoplova, “državnim aviopiratstvom” i “državno sponzoriranim terorističkim činom”.

Razmatra se zatvaranje bjeloruskog zračnog prostora za sve međunarodne aviolinije, zabrana slijetanja bjeloruske Belavije u europske zračne luke, i traži se bezuvjetno puštanje na slobodu oporbenog blogera i novinara Romana Protaseviča, koji je uhićen i zadržan u Minsku nakon otmice Ryanairova zrakoplova na liniji Atena – Vilnius, tijekom preleta preko Bjelorusije.

Pratila ga četiri agenta KGB-a

Sve je počelo u nedjelju ujutro. Zrakoplov niskobudžetne kompanije Ryanair poletio je iz grčke Atene u litavski Vilnius u 10.29 sati. Među 170-ak putnika i članova posade bio je i Roman Protasevič, 26-godišnji bjeloruski državljanin koji se sklonio u egzil u Poljsku i Litvu nakon što ga je režim bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka označio kao neprijatelja zbog poticanja na prosvjede građana nakon izborne krađe prošloga ljeta.

Već u zračnoj luci, prije polijetanja, nešto mu je bilo sumnjivo, ali nije ni mogao naslutiti u što će se ta sumnja izroditi samo nekoliko sati kasnije. U posljednjoj poruci kolegama, naime, napisao je kako je uočio da ga netko prati na aerodromu, odnosno da je neki čovjek, koji je izustio nešto na ruskom, stajao iza njega u redu za ukrcaj i pokušao fotografirati njegov putni dokument.

Zrakoplov je letio prema Vilniusu uobičajenom rutom, preko Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Bjelorusije, ali samo dvije minute prije napuštanja bjeloruskog zračnog prostora pilot je prisiljen okrenuti se prema Minsku, gdje mu je naloženo prisilno slijetanje zbog navodne opasnosti. Bjeloruska kontrola zračne plovidbe djeluje pod izlikom da postoji dojava o bombi u avionu, no to će se ubrzo pokazati samo kao izgovor, izmišljen i nepotvrđen u detaljnom pregledu nakon slijetanja u Minsk. Cilj operacije bio je – uhititi Romana Protaseviča.

Operaciju je, prema priopćenju objavljenom u bjeloruskim medijima koji funkcioniraju kao propagandni odjel vlade, zapovjedio sam predsjednik Lukašenko. Poslao je borbeni zrakoplov MiG-29 da presretne i doprati Ryanairov zrakoplov do Minska.

Prema izjavama nekoliko putnika s tog leta, Roman Protasevič bio je vidno uzrujan i hvatao se rukama za glavu kad je doznao da je zrakoplov preusmjeren u Minsk. “Čeka me smrtna kazna”, navodno je rekao jednom putniku koji ga je pitao o čemu je riječ, tko je on i zbog čega se boji. Protasevič je uhićen ubrzo nakon prisilnog slijetanja, zajedno s njim uhićena je i njegova djevojka Sofia Sapega, ruska državljanka koja studira u Vilniusu, a ostali putnici su nakon pretresa i gnjavaže pušteni da nastave let prema Vilniusu.

Zadržavanje u Minsku trajalo je sedam i pol sati. Svi su nastavili putovanje, osim dvoje uhićenih i još četvero putnika, za koje je i glavni direktor Ryanaira jučer, u izjavi medijima, rekao da su bili agenti bjeloruskog KGB-a (tajna služba u toj bivšoj sovjetskoj republici i dalje se zove KGB).

Neki europski mediji i analitičari nagađaju da se Bjelorusija ne bi odvažila na ovakav čin bez suglasnosti i podrške Rusije, ali za to još nema dokaza. Putinov glasnogovornik Dimitrij Peskov jučer u Moskvi nije želio podrobnije komentirati slučaj poručivši da je na regulatornim tijelima međunarodnog zrakoplovstva da istražuju.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je pak da su bjeloruske vlasti zauzele “apsolutno razuman pristup”, dok je njegova glasnogovornica Maria Zaharova sve relativizirala podsjećanjem na neke ranije slučajeve prisilnog skretanja nekih zrakoplova. Poput slučaja iz 2013., kad je zrakoplov predsjednika Bolivije na letu iz Moskve bio prisiljen sletjeti u Beč pod sumnjom da se u njemu krije Edward Snowden, zviždač iz američkih tajnih službi koji je pred američkom i međunarodnom potjerom pobjegao u Rusiju.

– Osuđujemo nedopustiv potez vlasti Bjelorusije i zahtijevamo međunarodnu istragu – poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković po dolasku na dvodnevni sastanak Europskog vijeća u Bruxelles. Otmica Ryanairova zrakoplova s ciljem uhićenja bjeloruskog novinara odmah se pretvorila u gotovo najvažniju temu tog summita, na kojem se raspravlja i o klimi, COVID potvrdama te o odgovoru Unije na agresivno ponašanje Rusije, koje je u fokus lidera došlo i zbog nedavnog razotkrivanja sabotaže ruskih agenata u Češkoj.

"Strahujemo za njegov život"

Roman Protasevič boravio je u Ateni kako bi izvještavao o posjetu Svetlane Tihanovske, protukandidatkinje Aleksandra Lukašenka na prošloljetnim izborima, koja se također zbog vlastite sigurnosti nalazi u egzilu u Litvi.

– Sigurna sam da ga muče jer zna puno informacija. Roman je lider jednog poznatog kanala Telegrama o građanskom društvu i režim ga smatra osobnim neprijateljem Lukašenka. Strahujemo ne samo za njegovu slobodu nego i za njegov život – rekla je Tihanovska.

Europska unija već je uvela sankcije protiv 60-ak dužnosnika u Bjelorusiji, uključujući i predsjednika Lukašenka i njegova sina Viktora, sve zbog krađe na izborima i gušenja prosvjeda građana nakon njih. Tako da nije sasvim jasno kakve bi strože sankcije u povodu ovog slučaja mogle na kraju biti usuglašene.

Ali svi su lideri, dolazeći na summit, govorili o potrebi oštre reakcije, o mogućem zatvaranju zračnog prostora Bjelorusije za međunarodni aviopromet, i o sankcijama koje idu “dalje od sankcija protiv pojedinaca”, kako je poručeno iz ureda francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

 

Ne reciklira se dovoljno: Zagreb će platiti 8,8 milijuna kuna kazne zbog otpada!

Komentara 93

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:41 25.05.2021.

Dvoličnost je glavna odlika EUropskih čelnika.. jer ovo nije prvi avion koji je prizemljen na ovakav način.

ZA
zagabria5
13:19 25.05.2021.

A ne, EU neće samo na tome stati. Osnovati će povjerenstvo sa nekolicinom uhljeba kojima će dati 10.000 EUR mjesečne plaće da vijećaju do njihove prirodne smrti. A ako u međuvremenu i donesu neki zaključak neka ga pospreme u treću ladicu odozgora jer to ionako nikoga ne zanima niti obavezuje. EU je svakim danom sve vjerodostojnija u svom neradu i nesposobnosti.

SI
sisavac
09:42 25.05.2021.

eu ne može zatvoriti zračni prostor bjelorusije, o čemu ova starčad trabunja... zračni prostor može zatvoriti samo zemlja, 'vlasnik' tog prostora. eu može samo pokušati nagovoriti avioprijevoznike da izbjegavaju let iznad bjelorusije, što znači da će koristiti druge koridore, jer se ni avionima ne leti baš kud se kome sprdne, postoje koridori. to znači i veće troškove za gorivo, let će trajati dulje i tako dalje. kako te troškove neće smjeti osjetiti putnici, eu će morati sufinancirati aviokompanije, što je divna i teško očekivana prilika da politika pomogne poslovanje sada nerentabilnim kompanijama. inače, bjelorusija nije potpisnik jednog međunarodnog sporazuma, pa nema ona nikakvih ograničenja za zaustaviti, prizemljiti, avion. inače, ovaj avion pripada poljskoj poslovnici ryanaira, pa sad priča dobiva malo drugačije konotacije, a... poljaci blokiraju bjeloruske kamione, ne daju im, ko ni ruskima, prolaz preko poljske, već traže da poljaci preuzmu terete.. jako tržišno, ne.. o tome plenki ni riječi, o ovim 'drumskim razbojnicima' poljacima. što nas briga jesu bjelorusi i koga uhvatili, ako nas nije briga za juliana assangea i njegovu slobodu, zdravlje, nakon što je prokazao neviđeni kriminal zapadnih tzv. demokracija. ako smo tiho i bez reakcije na to, onda i ovo prešutimo, budim sretni što nas za sada još ne traži nitko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije