Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi zid

'Mi nismo za iliberalnu demokraciju, nego za direktnu demokraciju'

Konferencija Živog zida
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
01.02.2019.
u 14:20

Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma, što manje koruptivnih radnji budućnost demokracije - rekao je Sinčić na konferenciji za medije posvećenoj Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

Mi nismo za iliberalnu demokraciju, naš stav je direktna demokracija, poručio je danas čelnik Živog zida i tako se ogradio od izjave njihovog člana Dominika Vuletića koji je neku večer kazao da se Živi zid zalaže za iliberalnu demokraciju.

- Što se tiče tog termina iliberalne demokracije moram reći da mi je skroz novi. Mi nikada nismo razgovarali o tom konceptu. Naš stav je direktna demokracija i da treba težiti direktnoj demokraciji. Od tog stava se ograđujem. Mi smatramo da je direktna demokracija, što više referenduma, što manje koruptivnih radnji budućnost demokracije - rekao je Sinčić na konferenciji za medije posvećenoj Zakonu o zaštiti prijavitelja nepravilnosti o kojoj danas i Sabor raspravlja.

Tako je ustvrdio kako je jasna politika njegove stranke da se nikakva ozbiljna borba protiv korupcije ne može voditi bez ozbiljne zaštite zviždača jer su to ljudi koji, kako je objasnio, utjelovljuju idealnog građanina. Na konferenciji za medije pridružila im se i "zviždačica" Sonja Vlahek koja je ispričala svoje iskustvo kada je 2008. godine u Hrvatskoj pošti dobila otkaz postojećeg ugovora u radu jer nije htjela potpisati ugovor s tvrtkom Fimi medija, a kasnije je, kako je prepričala, dodatno šikanirana premještanjem na druga, znatno lošija radna mjesta s nehumanim radnim uvjetima.

Kako je Sinčić je u svoj istupu ustvrdio da bez zaštite zviždača nema borbe protiv korupcije, upitan je ima li borbe protiv korupcije bez slobodnog novinarstva budući da njihova stranka na društvenim mrežama objavila "tjeralicu" protiv novinarke koja je samo prenijela nalaz Državne revizije o kontroli financija Živog zida.

- Godišnje izvješće HND-a objašnjava kakvo je stanje u hrvatskom novinarstvu i zbog toga sam tužan. S 95 posto novinara nemam nikakvih problema, poštujem ih i volim s njima raditi. Međutim s nečime što je bio sistematski linč, jednostavno ne mogu živjeti. Ne želim živjeti u društvu gdje se nekome tko iznose neistine, konstrukcije, manipulacije, laži ne smije reći da laže bio on novinar političar ili bilo tko drugi - objašnjava Sinčić.

Ogradio se i od izjava Ivana Pernara koji je ustvrdio da je 99 posto novinara učilo od Hitlera o ponavljanju laži koja kasnije postaje istina kao i od Pernarove izjave da su novinari korisni idioti. Branimir Bunjac pojašnjava da su stavovi stranke isključivo oni koji se iznesu na tiskovnim konferencijama ili na službenim stranicama stranke jer ne mogu kontrolirati sve objave 10 do 15 tisuća njihovih članova.

- Podržavamo slobodu medija, dobro surađujemo sa svima osim s jednim koji zastupa interese ovršne mafije - zaključio je Bunjac.

VIDEO Hrvatska je kolateralna žrtva

Ključne riječi

Komentara 12

VL
????
15:06 01.02.2019.

Hm, ne znam zakaj se ograđuje od onih Pernarovih izjava u vezi novinara. 99% kaj Pernar izjavi su gluposti ali ovo o novinarima je 100% istina.

DU
Deleted user
16:15 01.02.2019.

bravo. uz svake izbore pripremiti i 10 tak referenduma. i brzo cemo biti švicarska. prvo referendumsko pitanje neka bude: treba li Hrvatskoj lustracija??

DU
Deleted user
20:50 01.02.2019.

Baš i nije preporuka za direktnu demokraciju to što je tvoje mišljenje jedino koje je dozvoljeno u Živom pijesku .... upss zidu !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije