Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MI NEMAMO ŠPIJUNE'

EK odbila komentirati slovenske medije o navodnoj aferi prisluškivanja

Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL
10.04.2019.
u 17:04

Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas odgovorio je da Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti"

Europska komisija je odbila u srijedu komentirati pisanja slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenske dužnosnike.

- Vidjeli smo medijska izvješća o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje. Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe - rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Schinas je odgovorio je Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti".

- Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s europskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o temeljnim pravima - rekao je Schinas.

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu kasno popodne razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da će predsjednik Komisije razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica, ali da ne vjeruje da će o tome biti riječi.

Slovenski mediji su objavili da je hrvatska SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces te da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenskih dužnosnika.

Na ta izvješća reagirao je cijeli slovenski državni vrh.

Hrvatska vlada je u svojoj reakciji poručila da "najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije".

SOA je pak za optužbe o prisluškivanju navela da su to "netočne i tendenciozne konstrukcije" te da se radi o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.

Komentara 9

Avatar Django
Django
17:12 10.04.2019.

Stvari dolaze na svoje. Malo po malo je već svima dosta Slovenaca i njihovih spletki.

DU
Deleted user
17:29 10.04.2019.

Moja susjeda ima cucka kojeg SVI MRZE...ne zato što je mali pas, nego se plaši svakoga, živčenjak je i stalno laje, pa i na kukce.... takva je i Slovenija... stalno nekaj štekću, dok ih netko ne bubne nogom u rebra....

FR
franjo
17:15 10.04.2019.

Svaka država špijunira drugu od pamtivijeka i to će biti i u buduće .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije