Naslovnica Vijesti Hrvatska

EK odbila komentirati slovenske medije o navodnoj aferi prisluškivanja

Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas odgovorio je da Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti"
10. travnja 2019. u 17:04 10 komentara 2001 prikaza
Foto: Srdjan Zivulovic/REUTERS/PIXSELL

Europska komisija je odbila u srijedu komentirati pisanja slovenskih medija da je hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) navodno prisluškivala slovenske dužnosnike.

Marjan Šarec Obavještajni rat Osveta zbog afere koja je osramotila Sloveniju

- Vidjeli smo medijska izvješća o tome i nemamo komentara budući da je to bilateralno pitanje, koje nam nije poznato i o kojem nemamo detalje. Nacionalne obavještajne službe i s njima povezana pitanja spadaju u nacionalne nadležnosti i stoga je na državama članicama da nadgledaju i kontroliraju svoje službe - rekao je slovenskim novinarima glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas dodavši kako Komisija nema obavještajne službe, nema špijune i nije upućena u taj svijet.

Na upit o navodnom pokušaju utjecaja hrvatske Vlade na medije da spriječi izvještavanje o tom pitanju, Schinas je odgovorio je Komisija "podržava medijske slobode i pluralizam unutar opsega svojih nadležnosti".

- Odgovornost je u prvom redu na našim državama članicama da štite medijske slobode i pluralizam u skladu s europskim vrijednostima koje su zapisane u Povelji EU-a o temeljnim pravima - rekao je Schinas.

Marjan Šarec POZADINA OBAVJEŠTAJNOG RATA Vratimo se na meritum stvar: Slovenci su uhvaćeni u varanju i sada aferu koriste uoči izbora

Na dodatno pitanje hoće li možda predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker na marginama summita koji počinje u srijedu kasno popodne razgovarati s premijerima dviju zemalja o tom pitanju, Schinas je odgovori da će predsjednik Komisije razgovarati sa svim čelnicima zemalja članica, ali da ne vjeruje da će o tome biti riječi.

Slovenski mediji su objavili da je hrvatska SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces te da je prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, predstavivši se kao posrednik hrvatske Vlade, pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom SOA-inom prisluškivanju slovenskih dužnosnika.

Na ta izvješća reagirao je cijeli slovenski državni vrh.

Marjan Šarec Pritisak zbog arbitraže Ljubljana povukla svoju veleposlanicu iz Hrvatske na konzultacije

Hrvatska vlada je u svojoj reakciji poručila da "najodlučnije i u potpunosti odbacuje sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije".

SOA je pak za optužbe o prisluškivanju navela da su to "netočne i tendenciozne konstrukcije" te da se radi o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i Hrvatsku lažnim optužbama o novačenju salafija za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e protiv susjednih država.

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Stvari dolaze na svoje. Malo po malo je već svima dosta Slovenaca i njihovih spletki.

 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Moja susjeda ima cucka kojeg SVI MRZE...ne zato što je mali pas, nego se plaši svakoga, živčenjak je i stalno laje, pa i na kukce.... takva je i Slovenija... stalno nekaj štekću, dok ih netko ne bubne nogom u rebra....

 • jurcina:

  Svaka država špijunira drugu od pamtivijeka i to će biti i u buduće .