Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekstremne vrućine

Meteorolog otkrio po čemu je ovaj toplinski val poseban

Šibenik: Iako je ponuda velika, potražnja za razglednicama sve je manja
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
24.07.2022.
u 11:41

Vrućina će idućih dana popustiti ali i dalje će biti toplo

Iza nas je još jedan toplinski val. Temperature su se penjale do 40 stupnjeva Celzijevih, a ponegdje i više. Vrućina će idućih dana popustiti ali i dalje će biti toplo. 

Meteorolog Bojan Lipovšćak objasnio je za N1 televiziju zbog čega je poseban ovaj toplinski val. 

“Ovaj toplinski val je iz nas. Val koji je krenuo iz Španjolske, Portugala i Britanije lagano se premještao prema istoku i došao do naših krajeva”, kazao je Lipovšćak objašnjavajući da je ciklona vukla topal zrak iz same Sahare pa su zapadni krajevi, koji su joj bliže, zabilježili i ozbiljne temperaturne rekorde.

“Imamo registrirane i temperature iznad 40 stupnjeva i u Hrvatskoj, samo te postaje nisu baždarene u DHMZ-u pa to nisu službene vrijednosti”, kaže. Hrvatski rekord je i dalje onaj iz 80-ih, od 42 stupnja.

“Ovaj val je zahvatio cijelo područje. Inače imamo one točkaste uzorke. Ako pogledamo toplinsku kartu Balkana, vidjet ćemo kako se taj toplinski val premješta”, govori.

Na pitanje što nam sada slijedi, Lipovšćak kaže: “Palo je oko pet litara kiše na četvorni metar. To je povezano s hladnom frontom, s nestabilnim zrakom sjeverno od Alpa. Taj se zrak brzo premještao preko naših krajeva, praćen jakom grmljavinom i pljuskovima. Pad temperature je osam, devet stupnjeva u području koje je zahvaćeno. Interesantno je da nije išla južnije  od Karlovca. … Ova naša suša traje od prošle godine. Jesen i zima su bile suhe, bez kiše i snijega. Sad imamo tri mjeseca bez oborina. Ako ih imamo, onda padne jak pljusak, što je karakteristika promjene klime. Pljuskovi kod nas poprimaju karakteristike tropskih pljuskova, ali to je voda koju tlo ne uspije apsorbirati, ona otiče pa se javljaju poplave u gradovima…”

Što se tiče temperature mora, on kaže kako se Jadran zagrijao više nego što je uobičajeno.

Video: Nemate klimu? Evo kako možete rashladiti dom s nekoliko jednostavnih trikova

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
12:24 24.07.2022.

Znastveno je potvrđeno da u daljoj prošlosti na Grenlandu nije bilo leda zbog tople klime .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije