Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Turbo 
svinje’
Povratak na članak

Meso koje je zabranjeno i u Kini: EU ne želi meso s hormonom rasta iz SAD-a

Ako ih odobre, zbogom kulenu i svemu drugom vezanom uz našu tradiciju, kaže Matija Brlošić iz HPK

Komentari 38

CR
crocro
10:07 04.05.2014.

U tome grmu leži zec "bolja i brža zarada". To su ključne riječi. Nigdje nema ključne riječi "zdravlje ljudi". Prema tome hoćemo da se našim poljoprivrednicima stvore uvjeti za zdrav uzgoj domaćih Hrvatskih svinja i da se Hrvati hrane domaćom Hrvatskom hranom. Ne želimo turbo svinje, ne želimo GMO, hoćemo prirodno i zdravo.

VL
L0
luena 01
10:20 04.05.2014.

Stvorimo nasim uzgajivacima normalne uvijete i ne uvozimo svako smece... ne da necemo GMO manipulirano meso nego nista sto je GMO manipulirano ...ako smo clanica EU ne znaci da moramo uvijek klimat gavama nego reci i NE ! Zdravije jeje i manje mesa jesti skuplje platiti ali onda znas makar sto jedes ...kad samo vidim ovo masovno dzranje zivotinja u nemogucim uvjetima na skucenom prostoru i transporte zivotinja do klaonica prisjedne covjeku meso. Ali nijo to samo kod svinja kad su u pitanju nego i kokosi ,kunica ,purica ,ovaca i janjaca..... nek se i za to EU vise brine a ne kolike ce im place biti...

VL
Avatar noemy-no
noemy-no
11:17 04.05.2014.

Ovako su oni jos jednom natjerali Evropu da uvozi njihovu OGM hranu, cak je EU platila i kaznu, stotine milione dolara kad su odbili neke proizvode, ovaj rat traje vise od 20g. u USA godisnje oboli oko 50 000 ljudi,, samo radi kontaminirane hrane, umre 3000, u Evropi 2011. - 70 tisuca, zadnji podaci, 73 umrlo. Sve otkad zderemo njihovu izopacenu hranu.

VL
SL
slyvia
11:25 04.05.2014.

Slazem se da je bolje jesti manje mesa ali kvalitetnijeg. Ima razloga sto su Amerikanci cesto onako nakaradno debeli sa zalihama sala na cudnim mjestima, preogromnim straznjicama i cudnog tjelesnog oblika. Mislim da je to zbog prehrane bogate hormonima. Definitivnii nije fer da sada to oce uvaliti i Evropi umjesto da rade na tome da svoju poljoprivredu oslobode hormonske prehrane oni ju jos propagiraju.

VL
Avatar puky
puky
10:44 04.05.2014.

... pa ako je zabranjeno u EU onda je i kod nas ?!?! ... sto sad tu moze-ne moze? ... strava ...

VL
Avatar Do@Zemuna
Do@Zemuna
10:46 04.05.2014.

ono što je zabranjeno u eu nije i kod nas ........... mi smo jedina zemlja koja ne kontrolira hranu koja se uvozi

VL
Avatar Neron
Neron
10:48 04.05.2014.

Svaki komentar o ispravnosti ovakve hrane gdje se piletina ispire klorom, ili svinje šopaju hormonom rasta je suvišna - o GMO ne valja trošiti tipkovnicu. Ne samo "ne, hvala!" nego "Marš s tim otrovom odavde!" Zabrinjavajuća je i izjava povjerenikaa za trgovinu koji je spreman preći preko volje pojedinih država jer bi se time mogao ugroziti nekakav sporazum o trgovini nego će o tome odlučivati EU komisija i donijeti odluku obaveznu za cijelu EU. Znači li to da države EU imaju pravo na samostalno odlučivanje samo dok donose odluke u skladu s voljom EU komisije, a kada tome nije tako - onda EU komisija donosi odluku obaveznu za sve članice EU? I da se vratim na hranu - naše selo i dalje proizvodi hranu koja je zdrava. Nađite kumice na placu i dođite do hrane od osobe kojoj vjerujete. Da, bit će malo skuplje, ali vrijeme je da krenemo štediti na nekim drugim stvarima, a ne na hrani.

VL
GU
Gustavo
11:12 04.05.2014.

Nama ionako svejedno jer uvozimo gotovo svu svinjetinu, vidim već kako uvoznici trljaju ruke kako će zaraditi na ovim turbo pajcekima.

VL
TO
tonkica
11:35 04.05.2014.

ako mi uzimanjem hormona mozemo utjecati na dugacki niz funkcija u organizmu, nije li za ocekvati da ce ti hormoni utjecati na nas i na nasu djecu? Bitne du dugorocne posljedice, ako je nesto po njihovim izjevama zdravo ne znacii da je zdravo za 20 godina i vise i za nase potomke.

VL
LI
list68
18:16 04.05.2014.

Što "ako dozvole", takvo meso Hrvatski "kulenari", čast malobrojnim izuzecima, već odavno koriste, najčešće u "malom seoskom turizmu", neki od njih hrane svoje svinje, ali ih hrane koštanim brašnom, kojeg još imaju, na vagone, u zalihama. Iz "prve ruke", znam oćemu pričam, jer sam svojim očima vidio skladište prepuno koštanog brašna, a čovjek se bavim "seoskim turzmom".

VL
MX
Mister X
12:43 04.05.2014.

Zdrava hrana tko je to isto podvalio jesmo "zdravi" građani mi Balkanci jel jedemo šta ? Tko to zaista zna ? ne kažem zdravi ljudi jel to politika izbacuje iz terminologije samo smo gospoda- građani...

VL
AD
adrian
12:40 04.05.2014.

Mislite da je taj hormon najveci problem? Pa jedemo meso staro nekoliko godina, odmrzavano i zamrzavano nekoliko puta, mjesano sa antibioticima, ispirano klorom, itd... Domacim "proizvodjacima" je jeftinine kupiti meso iz Brazila, prepakirati i gurati pod svoje i domac, doli uzgajati. KAKO MOZEMO UVOZITI 60% SVINJETINE?! PA GDJE JE TO MESO?! JA GA NIGDJE NE VIDIM U DUCANIMA! Sve nesto domace... Da li deklaracije lazu?!?

VL
MX
Mister X
12:39 04.05.2014.

Jest čemo ga sa veseljem znamo da su naši "zdravi tobože" proizvodi najmanje 30% skupli od uvoza i dalekog transporta ..Ne što volimo nego neče biti love za domače ove zdrave kotlete ... Sasmo polako čim čim dalje tim timm gore ide sve u tom smjeru ...

VL
NV
novo vriijeme
12:33 04.05.2014.

Američki ekonomisti i država mogu sebi dozvoliti da im narod jede zdravstveno problematičnu hranu jer tamo svako sam sebi plaća zdravstvenu zaštitu i državu nije briga da li će biti bolestan. U Hrvatskoj je HZZO obavezan zdravstveni fond koji plaća svima sve , stoga Hrvatska država nema interes da uvozom ove hrane ugrožava zdravlje stanovnika i onda povećava troškove liječenja. Eto tko pozna Rajka Ostojića nek mu ovo kaže jer on sam neće ići protiv ovoga iako je stvar u njegovom resoru. Da se Rajko ne zaleti i završi još koji tečaj na Harvardu o trošku mesne USA industrije.

VL
Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:44 04.05.2014.

sto ih neizvoze u Katar,Saudisku Arabiju itd....tamo izvoze Turbo-Oruzije,ahahahah

VL
RA
raspad
10:58 04.05.2014.

Ajmo Hrvati, na zderanje........uz dodatak hormona

VL
BU
Bulaba
11:12 04.05.2014.

Na sekundu sam pomislio da je ovaj članak opet o Nikici Gabriću.

VL
VL
vladimir964
11:55 04.05.2014.

Eto, Židovi i Arapi ispali najpametniji.

VL
Avatar bosanac1951
bosanac1951
13:10 04.05.2014.

Amere interesira samo paprika, i to čim prije.....Imam čovjeka južno od ZG od kojega kupujem svinju (dakle jednom godišnje)...Znam čime svinje za prodaju hrani i nije skup...Kakva Amerika....

VL
BJ
Ben Juda Talmudan
15:13 04.05.2014.

I još malo o EU i GMO smeću.Iako se većina država EU protivi uvozi GMO sjemena i hrane,nedemokratske struktura koja upravlja sa EU i u EK postavlja povjerenike,koje nitko ne bira ni na kakvim izborima.Tako su na čelo glavne savjetnice EK za poljoprivredu krajem 2012god. postavili Anne Glover,koja snažno zagovara GMO,unatoč velčikomotporu naroda EU.Dakle,može se volja velike većine zaobići tako da se na čelo te važne ustanove postavi "svoj kadar". Pa evo,malo o Anne Glover !! ---------------------------------- Anne Glover koja je preuzela ulogu glavne znanstvenice u EU krajem prošle godine, već u svom prvom intervjuu za PublicServiceEurope.com, vezanom uz svoju vodeću funkciju znanstvenika Europske unije, dala je jasne naznake da će biti žestoki zagovornik uklanjanja ograničenja korištenja GMO sjemenja i proizvoda u EU, te da će snažno podržati veći uvoz genetski modificiranih usjeva i životinja koja se razvijaju u Americi. Anne Glover osudila je standard GMO rasprave u Europi, sugerirajući kako je rasprava vođena "emocionalno, a ne znanstveno", te u nastavku tvrdi kako je istraživanje GMO-a bilo od vitalnog značaja u njenom istraživanju, te da nema znanstvenog dokaza koji sugerira o povezanosti znatnog rizika i negativnog utjecaja GMO poljoprivrednih proizvoda ili GMO životinjske hrane, na zdravlje. Unatoč tome, Glover je napomenula kako ona ne bi time htjela poručiti ljudima kako nema rizika, već da rizik postoji u bilo kojoj hrani, pa tako i organskoj. Neovisni znanstvenici koji imaju beskrajne pritužbe na genetski modificiranu hranu i nanotehnologiju, smatraju kako je GMO u europskom kreiranju politike "konačno dobio svog spasitelja u liku Anne Glover", prvog europskog glavnog znanstvenog savjetnika. Glover će imati ured u zgradi Berlaymont u Bruxellesu, gdje je i ured Barrosa, te će ga izravno obavještavati i pružati mu savjete i smjernice vezano uz tumačenje znanstvenih dokaza. Tim činom Glover je stavljena "u srce europske politike", a njezina pozicija će biti na visokoj menadžerskoj razini u Europskoj komisiji, što je ekvivalent ravnatelja.

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.