Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
‘Turbo 
svinje’

Meso koje je zabranjeno i u Kini: EU ne želi meso s hormonom rasta iz SAD-a

svinje
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija
04.05.2014.
u 09:55

Ako ih odobre, zbogom kulenu i svemu drugom vezanom uz našu tradiciju, kaže Matija Brlošić iz HPK

Američke “turbosvinje” na europskom tržištu? Ne, hvala, kategorički je odgovor nekih članica EU zbog kojega bi se, ugroze li svojim protivljenjem pregovore o slobodnoj trgovinskoj zoni između SAD-a i EU (TTIP), mogle naći i pred Europskim sudom pravde. Nitko se, naime, nije uljuljkivao snovima da će pregovori o stvaranju najvećeg svjetskog trgovinskog “pakta” ići glatko. No kad je hrana u pitanju, Europljani su i te kako osjetljivi na životinje šopane hormonom rasta raktopaminom, koji je zabranjen u više od 160 zemalja, među kojima i u EU, Rusiji i Kini.

Slom domaće proizvodnje?

S tim hormonom kao dodatkom prehrani svinjetina je manje masna i zdravija, brane se američki proizvođači. Ističu kako uz pomoć raktopamina “turbosvinje” brže stasaju i za klaonicu, puna četiri dana brže od običnih, a pojedu 20-ak kilograma hrane manje, što znači i bolju i bržu zaradu. S druge strane pak, istraživanja su pokazala da raktopamin utječe na ljudski kardiovaskularni sustav i može izazvati i trovanje. Zbog svega toga nacionalni parlamenti Njemačke, Francuske ili Španjolske, dođu li u poziciju da glasuju o “turbosvinjama”, mogli bi uložiti veto, što bi u konačnici moglo ugroziti i sam transatlantski sporazum. Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht zalaže se stoga da o tom pitanju, umjesto svake članice zasebno, na kraju odluči Europska komisija, objavio je Süddeutsche.de.

S obzirom na to da Hrvatska drži neslavno mjesto u TOP 10 najvećih uvoznica svinjetine iz EU, “turbosvinje”, u slučaju da prođu u TTIP-u, preplavit će naše tržište.

– To bi bila katastrofa za naše svinjogojstvo i zbogom kulenu i svemu drugom vezanom uz tradiciju – tvrdi Matija Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore. Već sada uvozimo više od 60% svinjetine, a stigne li i američka to će značiti potpuni krah domaće proizvodnje – objašnjava Brlošić, ističući kako bi slobodna trgovina mogla ugroziti i naš status zemlje slobodne od GMO-a.

I piletina kamen spoticanja

– Ako se obistine najave o ekvivalenciji i uzajamnom priznavanju, umjesto da se podastru dokazi da GMO nije prijetnja za život ljudi, životinja i biljaka, bit će ugrožen ne samo europski sustav odobravanja GMO-a već i prava država članica da zabrane GMO na svom teritoriju – priopćila je SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan. No iako i svaka druga država u SAD-u planira uvesti obvezno označavanje prisutnosti GMO-a u hrani, što želi i 80% potrošača, američka prehrambena industrija, kao i u Europi, traži zabranu takvog označavanja, a nerazumljivo im je i kako EU inzistira na zaštiti oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti proizvoda svojih članica poput grčkog sira fete. Američki biotehnološki div Monsanto ogorčen je što se GMO proizvodi koje prodaje u SAD-u ne mogu prodavati i na tržištu EU, dok američka mesna industrija na čelu s grupom Yum, koja je vlasnik lanca Kentucky Fried Chicken, želi ukinuti europsku zabranu uvoza piletine dezinficirane u kloru. EU, naime, dopušta samo korištenje vode i pare na mesu. Potpisivanje TTIP-a očekuje se nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. No SAD i EU i sada svakodnevno razmjenjuju robe i usluga za više od 2 mlrd. eura.

Komentara 38

CR
crocro
10:07 04.05.2014.

U tome grmu leži zec "bolja i brža zarada". To su ključne riječi. Nigdje nema ključne riječi "zdravlje ljudi". Prema tome hoćemo da se našim poljoprivrednicima stvore uvjeti za zdrav uzgoj domaćih Hrvatskih svinja i da se Hrvati hrane domaćom Hrvatskom hranom. Ne želimo turbo svinje, ne želimo GMO, hoćemo prirodno i zdravo.

L0
luena 01
10:20 04.05.2014.

Stvorimo nasim uzgajivacima normalne uvijete i ne uvozimo svako smece... ne da necemo GMO manipulirano meso nego nista sto je GMO manipulirano ...ako smo clanica EU ne znaci da moramo uvijek klimat gavama nego reci i NE ! Zdravije jeje i manje mesa jesti skuplje platiti ali onda znas makar sto jedes ...kad samo vidim ovo masovno dzranje zivotinja u nemogucim uvjetima na skucenom prostoru i transporte zivotinja do klaonica prisjedne covjeku meso. Ali nijo to samo kod svinja kad su u pitanju nego i kokosi ,kunica ,purica ,ovaca i janjaca..... nek se i za to EU vise brine a ne kolike ce im place biti...

Avatar noemy-no
noemy-no
11:17 04.05.2014.

Ovako su oni jos jednom natjerali Evropu da uvozi njihovu OGM hranu, cak je EU platila i kaznu, stotine milione dolara kad su odbili neke proizvode, ovaj rat traje vise od 20g. u USA godisnje oboli oko 50 000 ljudi,, samo radi kontaminirane hrane, umre 3000, u Evropi 2011. - 70 tisuca, zadnji podaci, 73 umrlo. Sve otkad zderemo njihovu izopacenu hranu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije