Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Meso koje je zabranjeno i u Kini: EU ne želi meso s hormonom rasta iz SAD-a

Ako ih odobre, zbogom kulenu i svemu drugom vezanom uz našu tradiciju, kaže Matija Brlošić iz HPK
04. svibnja 2014. u 09:55 38 komentara 6990 prikaza
svinje
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL/Ilustracija

Američke “turbosvinje” na europskom tržištu? Ne, hvala, kategorički je odgovor nekih članica EU zbog kojega bi se, ugroze li svojim protivljenjem pregovore o slobodnoj trgovinskoj zoni između SAD-a i EU (TTIP), mogle naći i pred Europskim sudom pravde. Nitko se, naime, nije uljuljkivao snovima da će pregovori o stvaranju najvećeg svjetskog trgovinskog “pakta” ići glatko. No kad je hrana u pitanju, Europljani su i te kako osjetljivi na životinje šopane hormonom rasta raktopaminom, koji je zabranjen u više od 160 zemalja, među kojima i u EU, Rusiji i Kini.

Slom domaće proizvodnje?

S tim hormonom kao dodatkom prehrani svinjetina je manje masna i zdravija, brane se američki proizvođači. Ističu kako uz pomoć raktopamina “turbosvinje” brže stasaju i za klaonicu, puna četiri dana brže od običnih, a pojedu 20-ak kilograma hrane manje, što znači i bolju i bržu zaradu. S druge strane pak, istraživanja su pokazala da raktopamin utječe na ljudski kardiovaskularni sustav i može izazvati i trovanje. Zbog svega toga nacionalni parlamenti Njemačke, Francuske ili Španjolske, dođu li u poziciju da glasuju o “turbosvinjama”, mogli bi uložiti veto, što bi u konačnici moglo ugroziti i sam transatlantski sporazum. Europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht zalaže se stoga da o tom pitanju, umjesto svake članice zasebno, na kraju odluči Europska komisija, objavio je Süddeutsche.de.

S obzirom na to da Hrvatska drži neslavno mjesto u TOP 10 najvećih uvoznica svinjetine iz EU, “turbosvinje”, u slučaju da prođu u TTIP-u, preplavit će naše tržište.

– To bi bila katastrofa za naše svinjogojstvo i zbogom kulenu i svemu drugom vezanom uz tradiciju – tvrdi Matija Brlošić, čelnik Hrvatske poljoprivredne komore. Već sada uvozimo više od 60% svinjetine, a stigne li i američka to će značiti potpuni krah domaće proizvodnje – objašnjava Brlošić, ističući kako bi slobodna trgovina mogla ugroziti i naš status zemlje slobodne od GMO-a.

I piletina kamen spoticanja

– Ako se obistine najave o ekvivalenciji i uzajamnom priznavanju, umjesto da se podastru dokazi da GMO nije prijetnja za život ljudi, životinja i biljaka, bit će ugrožen ne samo europski sustav odobravanja GMO-a već i prava država članica da zabrane GMO na svom teritoriju – priopćila je SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan. No iako i svaka druga država u SAD-u planira uvesti obvezno označavanje prisutnosti GMO-a u hrani, što želi i 80% potrošača, američka prehrambena industrija, kao i u Europi, traži zabranu takvog označavanja, a nerazumljivo im je i kako EU inzistira na zaštiti oznaka zemljopisnog porijekla i izvornosti proizvoda svojih članica poput grčkog sira fete. Američki biotehnološki div Monsanto ogorčen je što se GMO proizvodi koje prodaje u SAD-u ne mogu prodavati i na tržištu EU, dok američka mesna industrija na čelu s grupom Yum, koja je vlasnik lanca Kentucky Fried Chicken, želi ukinuti europsku zabranu uvoza piletine dezinficirane u kloru. EU, naime, dopušta samo korištenje vode i pare na mesu. Potpisivanje TTIP-a očekuje se nakon predsjedničkih izbora u SAD-u 2016. No SAD i EU i sada svakodnevno razmjenjuju robe i usluga za više od 2 mlrd. eura.

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • crocro:

  U tome grmu leži zec "bolja i brža zarada". To su ključne riječi. Nigdje nema ključne riječi "zdravlje ljudi". Prema tome hoćemo da se našim poljoprivrednicima stvore uvjeti za zdrav uzgoj domaćih Hrvatskih svinja i da se Hrvati hrane domaćom ... prikaži još! Hrvatskom hranom. Ne želimo turbo svinje, ne želimo GMO, hoćemo prirodno i zdravo.

 • luena 01:

  Stvorimo nasim uzgajivacima normalne uvijete i ne uvozimo svako smece... ne da necemo GMO manipulirano meso nego nista sto je GMO manipulirano ...ako smo clanica EU ne znaci da moramo uvijek klimat gavama nego reci i NE ! Zdravije je ... prikaži još!je i manje mesa jesti skuplje platiti ali onda znas makar sto jedes ...kad samo vidim ovo masovno dzranje zivotinja u nemogucim uvjetima na skucenom prostoru i transporte zivotinja do klaonica prisjedne covjeku meso. Ali nijo to samo kod svinja kad su u pitanju nego i kokosi ,kunica ,purica ,ovaca i janjaca..... nek se i za to EU vise brine a ne kolike ce im place biti...

 • Avatar noemy-no
  noemy-no:

  Ovako su oni jos jednom natjerali Evropu da uvozi njihovu OGM hranu, cak je EU platila i kaznu, stotine milione dolara kad su odbili neke proizvode, ovaj rat traje vise od 20g. u USA godisnje oboli oko 50 000 ljudi, ... prikaži još!, samo radi kontaminirane hrane, umre 3000, u Evropi 2011. - 70 tisuca, zadnji podaci, 73 umrlo. Sve otkad zderemo njihovu izopacenu hranu.