Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić više nije zaštićeni svjedok

24. siječnja 2006. u 20:02 54 prikaza
hrv-mesic-txt.jpg
Foto: import

Prizivno vijeće Međunarodnog suda u Haagu donijelo je odluku o ukidanju statusa zaštićenog svjedoka u slučaju tužitelj protiv Tihomira Blaškića. Odluka je donesena, piše u obrazloženju koje je sinoć stiglo iz Haaga, na temelju zahtjeva koji je podnesen 26. rujna. 2005.

Zaštitne mjere od '98
Kao što je javnost upoznata, zaštićeni je svjedok 1997. godine bio Stjepan Mesić, a Haaški sud je zaštitne mjere na njegovo svjedočenje stavio 16. ožujka 1998. godine procjenjujući da postoje opravdani razlozi za zaštitu svjedoka i njegova iskaza.

Svjedočenje je, unatoč zaštiti, nekoliko puta parcijalno objavljivano u medijima, a prije desetak dana, nakon što je Domagoj Margetić stavio svjedočenje Stjepana Mesića na internetsku stranicu, premijer Sanader zamolio je predsjednika Mesića da zatraži od suda skidanje oznake tajnosti i Mesić se s tim složio. Jučer smo iz njegova ureda doznali da je pismo sa zahtjevom otišlo i da je u proceduri.

Upravo zato čudi što se Haaški sud poziva na zahtjev od 16. rujna prošle godine navodeći u obrazloženju da se sa skidanjem oznake tajnosti slažu i Blaškić, koji je bio optuženi, i Mesić, koji je bio svjedok. U Uredu predsjednika tvrde da je posrijedi bila interna komunikacija s Haaškim sudom o kojoj javnost nije bila obaviještena jer je riječ o odnosu između svjedoka i suda, a prije deset dana, nakon razgovora s premijerom Sanaderom, predsjednik Mesić samo je ponovio svoju želju da oznaka tajnosti bude skinuta.

Nakon četiri mjeseca
Predsjednik Mesić još je u kolovozu prošle godine dao suglasnost za skidanje oznake tajnosti sa svoga svjedočenja u Haagu. Predsjednik je tu suglasnost dao na zahtjev tužiteljstva Haaškog suda, a obrazloženje zahtjeva bilo je da se tajnost treba skinuti zbog potreba postupka. Taj zahtjev tužiteljstvo je uputilo sudu 25. rujna prošle godine, a zahtjev je riješen tek sada, nakon puna četiri mjeseca. Međutim, Mesić o tome nije mogao govoriti u javnosti sve do odluke suda koja je jučer stigla u Zagreb.

Kako je poznato, zbog objavljivanja Mesićeva svjedočenja u Haagu, optuženi su Domagoj Margetić i Stjepan Šešelj iz redakcije Hrvatskog slova. Ovih dana Mesić je na prijedlog Sanadera uputio novi zahtjev Haagu koji je jučer konačno i riješen.

Aktivni odmor
NEZABORAVNO ISKUSTVO
Oni se izležavaju na plaži, a ti letiš 60 metara iznad njih!

A1 izdvaja za Vas