Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mesić razgovarao s Tadićem

11.11.2008.
u 17:00

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji u Varšavi nazoči proslavi u povodu 90. obljetnice neovisnosti Poljske, održao je u utorak kraće neformalne susrete s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, mađarskim predsjednikom Laszlom Solyomim i srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, doznaje se iz izvora izaslanstva.

S mađarskim je predsjednikom postignuta načelna suglasnost da se u proljeće održi trojni sastanak Hrvatske, Srbije i Mađarske o zaštiti okoliša. Trojica predsjednika posljednji su se put na tu temu sastali u rujnu prošle godine u Kopačkom ritu kada su se složili da "ideja zaštite životne sredine postaje bitno pitanje 21. stoljeća".

U razgovoru s Tadićem postignut je dogovor da je potrebno unijeti novu dimenziju u bilateralne odnose kako bi se pomaknuli s mrtve točke.

Mesić će nakon svečanosti u povodu 90. godišnjice ponovne uspostave neovisnosti Poljske biti nazočan i na svečanoj večeri u varšavskoj Operi uz oko 800 istaknutih ličnosti.

Poljska je u 19. stoljeću bila podijeljena između Rusije, Pruske i Austro-Ugarske, a neovisnost je uspjela vratiti 11. studenoga 1918. nakon Prvoga svjetskog rata.

Na večeri će se, osim Mesića, naći desetak šefova država i vlada, među kojima ukrajinski Viktor Juščenko, gruzijski Mihail Sakaašvili, predsjednici triju baltičkih zemalja te također bivši poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski izostavio je povijesnog vođu sindikata "Solidarnost" Lecha Walesu, koji je bio predsjednik Poljske od 1990. do 1995., a povijest ga pamti kao vođu sindikata iz komunističkog razdoblja čime je pridonio rušenju komunizma u istočnoj Europi, a dobitnik je i Nobelove nagrade za mir 1983. godine.

Lech Kaczynski i njegov brat blizanac Jaroslaw Kaczynski, predsjednik konzervativne stranke PiS, dugo su bili Walesini bliski suradnici, no s njime su se razišli početkom 90-ih i otada postali oštri neprijatelji.

(Hina)


Mesić s Radmanovićem o regiji

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji u utorak boravi u Varšavi na obilježavanju 90. godišnjice osnutka moderne poljske države, razgovarao je s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem o stanju u regiji, europskim šansama pojedinih zemalja regije i bilateralnim odnosima Hrvatske i BiH, doznaje se iz izaslanstva. U, kako je rečeno, "duljem i vrlo otvorenom razgovoru", obje strane su se, usprkos primjetnim razlikama u gledištima po nekim pitanjima, složile u tome da je "Europska unija jedino moguće rješenje za sve zemlje tzv. zapadnog Balkana". Predsjednik Mesić je posebno naglasio potrebu da se "razbiju i najmanje sumnje o potrebi održavanja jedinstvene Bosne i Hercegovine", dok je Radmanović upozorio na potrebu prevladavanja problema s kojima se suočava BiH, i kao država i kao društvo, uz pomoć kako zemalja regije tako i EU-a. U razgovoru dvojice čelnika zaključeno je da je, u interesu davanje poticaja oživljavanju bilateralnih odnosa, potrebno u što skorijoj budućnosti održati sjednicu međudržavnog vijeća. Također je naglašena potreba intenziviranja suradnje zemalja regije u borbi protiv organiziranog kriminala i mafije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije