Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić Jandrokoviću: Niste smjeli braniti Thompsona!

Mesić u pismu upozorava da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što protestirati.
04. listopada 2009. u 19:40 637 komentara 4 prikaza
mesić thompson
Foto: Petar Glebov i Boris Šćitar

Predsjednik Mesić je, kako se doznaje iz bliskih mu krugova, oštrim pismom, koje je u petak poslao ministru vanjskih poslova Jandrokoviću, a time i premijerki Kosor, reagirao na prosvjednu notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova uložilo švicarskom veleposlaniku nakon zabrane Thompsonova koncerta.

Mesić je navodno bio zgrožen kada je vidio u što se MVPEI upustio i odlučio je reagirati. Podsjećamo, Švicarska je zabranila Thompsonov koncert, ali i dolazak pjevača u Švicarsku tri godine, na što je MVPEI reagirao prosvjednom notom, a ministar Jandroković još i izjavom da "Hrvatska staje u obranu svakog svog građanina".

Mesić u pismu upozorava da svaka država ima suvereno pravo procjenjivati uvjete u kojima joj je ugrožena nacionalna sigurnost pa tako na švicarsku odluku Hrvatska nema što protestirati, kao što ne bi dopustila ni da se nju proziva zbog njezinih odluka te vrste.

Podvlači i da službenim prosvjedom Hrvatska staje iza kontroverzne osobe koja svoj imidž gradi na koketiranju s neoustaštvom, ali da se Hrvatska kroz takav postupak prikazuje u najmanju ruku u čudnom svjetlu, budući da se inače pred Europom želi legitimirati kao zemlja koja promiče i poštuje europske standarde. U krugovima MVP-a začuđeni su pak Mesićevom reakcijom, jer smatraju da su na odluku švicarskih vlasti morali reagirati.

U slučaju da MVP nije reagirao notom, sutra bi se bilo kojem drugom hrvatskom građaninu mogao spriječiti ulazak u zemlje koje su članice schengenskog režima. I u svakom drugom slučaju, ako se dovode u pitanje prava hrvatskih državljana bez pravovaljanih dokaza i pravosudnih odluka, ministarstvo će na isti način reagirati, odgovaraju iz MVP-a.

 • -obrisani-:

  Zatucani JKM! Pa nije marujita rekla nista o svom bratu, neka pociva u miru bozjem,nego sam to ja pomenuo ... Nije ona neki trgovac patriotizmom za razliku od Perkovica ...

 • dnevnik:

  DŠ sasvim mi je jasno da nemaš kamene gene :-)

 • Avatar Nevera
  Nevera:

  Agramer... Nije problem ispolirati Perkovićev repertoar... Problem je što on predstavlja većini Hrvata & što oni čuju kad se spustu vjetar s Dinare.....