Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mesić: Hrvatska je već desno, Karamarku želim puno sreće u životu

Delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske zajedno s Goranom Štrokom položila vijence ispred spomenika njegova oca, narodnog heroja Izidora Štroka
01. prosinca 2015. u 15:26 24 komentara 2147 prikaza
krapina
Foto: Alen Brodar/Zagorje International
Pogledajte galeriju 1/7

- Ovdje smo da osvježimo uspomenu na zaslužnog borca, revolucionara koji je uvijek ostao uspravno tokom cijelog života. Od vremena borbe za radnička prava, do borbe u interbrigadama u Španjolskoj, a onda i poslije II. svjetskog rata na odgovornim funkcijama. Mnogo je ljudi došlo baš zato što su ga znali, ali i zbog njegovog sina Gorana, koji nastavlja tradiciju, pritom pomaže gdje god može, rekao je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u Krapini, gdje su predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske zajedno s Goranom Štrokom položili vijence ispred spomenika narodnom heroju Izidoru Štroku, koji je rođen u Podgori Krapinskoj.

- Smatrate li da Hrvatska skreće udesno, upitan je bivši predsjednik nakon što se upravo u vrijeme polaganja vijenaca pročulo da je Tomislav Karamarko izjavio da će on biti mandatar Vlade, a Željko Reiner predsjednik Sabora. Da se nešto događa primijetilo se i na okupljenima, među kojima su, između ostalih, bili i Slavko Linić, Duško Ljuština te Siniša Hajdaš Dončić. Ovaj potonji je sjeo u automobil i otišao prije završetka skupa.

- Pa Hrvatska je već desno. Ne bih znao reći hoće li biti baš tako, ali postoje neki potpisi koji kruže i još se ništa ne zna. Možda će biti tako kako kaže Karamarko i ja mu želim puno sreće u životu, rekao je Mesić.

S Mesićem se složio i sin heroja pred čijim su spomenikom položeni vijenci, poduzetnik Goran Štrok.

- Nema sumnje, Hrvatska previše skreće udesno, ustaštvo je na neki način nezasluženo dobilo poziciju, a ono uistinu nema mjesta u ovom društvu. Ja to, budući da nisam političar, teško mogu politički okvalificirati, ali to se sigurno osjeća. Ne bi smjelo biti tako jer se zna što bi se dogodilo da je Hitler i svi koji su bili uz njega pobijedili. Vrlo je važno za mladu generaciju da ide naprijed, ali da cijeni što su napravili naši očevi i njihovi djedovi te da ovu slobodu koju imamo, uživamo zahvaljujući njima, rekao je Štrok, zaključivši da je antifašizam platforma na kojoj počiva čitava Europa i o tom treba govoriti.

- Izidor Štrok je bio borac, revolucionar i narodni heroj. Uvijek kada obilježavamo važne datume iz Narodnooslobodilačke borbe govorimo o događajima, a uglavnom zaboravljamo pojedince. Ovog puta odlučili smo govoriti isključivo o čovjeku, pojedincu koji je dao izuzetan doprinos organizaciji ustanka, koji je bio vojni i politički rukovodioc te koji je i sam iz NOB-a izašao kao heroj, zaključio je Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, čija je delegacija prije nego što je došla u Krapinu, u Cerju u općini Jesenje položila vijence povodom 72. obljetnice ustaškog zločina, kada je to zagorsko selo spaljeno te je poubijano 34 civila.

>> Karamarko: Ja ću biti mandatar za sastavljanje nove vlade, a Reiner kandidat za predsjednika Sabora

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
 • Bjelovar112:

  ti da imalo mesiću voliš Hrvatsku tražio bi da ti se ukine ured !

 • Deleted user:

  »Tako grozan prizor nisam vidjela u svome životu!« Vidno potresena tim je riječima opisala užas i stravu koje je vidjela i doživjela u jednom od tunela rudnika Barbarin rov u Hudoj jami pokraj Laškog, slovenska državna tužiteljica Barbara Brezigar.

 • Avatar juricamesko
  juricamesko:

  Goran Štrok zaista može zahvaliti svom ocu partizanu i komunistu jer nije mala stvar kupiti dubrovački hotel za cijenu koja je umanjena za ondašnjih 30 milijuna maraka ili današnjih 15 milijuna eura. što se tiče Hrvatske slobode gospodine Štrok nju ... prikaži još!u su stvorili hrvatski domoljubi u Domovinskom ratu a ne vaš otac i njegovi.oni su se borili za Hrvatsku u Jugoslaviji koja je 45 godina Hrvatskoj bila tamnica.pod zvijezdom koju je nosio tvoj otac počinjeni su najgori mogući zločini nad Hrvatima u povijesti.zapamtite Vukovar kao jedan od primjera.