Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'MORAM SE I JA KANDIDIRATI'

Oglasio se Stipe Mesić o Milanovićevom potezu: 'Vi ste šokirani u Hrvatskoj, a ja još više u Azerbajdžanu'

Zagreb: Komemorativni skup povodom 15 godina smrti Ivice Račana
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
Autori: Hina, vecernji.hr
16.03.2024.
u 08:56

Naglašava da je na biračima da sagledaju situaciju, naročito vezano uz korupciju i podmićivanje glasačkog tijela, i procijene situaciju

Bivši predsjednik Republike Stipe Mesić iz Azerbajdžana se oglasio o velikom preokretu u izbornoj utrci koji je jučer najavio Zoran Milanović. - Vi ste šokirani u Hrvatskoj, a ja sam još više u Azerbajdžanu. Mene je ta vijest iznenadila još više od vas - kazao je, napominjući da se zapravo radi o posve logičnom potezu.

- Ako se siluje demokracija, ako se siluje na jedan brutalan način, kao što je bio ovaj izbor Turudića, ako ne vrijede pravila demokratskog društva, trebalo je na nekakav način reagirati. I predsjednik je izvrsno reagirao - ocijenio je Mesić u komentaru za Novi list.

On smatra kako će doći do preslagivanja karata i velikih promjena, dodajući da se radi o hrabrom potezu koji "Hrvatsku vraća na demokratski put". Naglašava da je na biračima da sagledaju situaciju, naročito vezano uz korupciju i podmićivanje glasačkog tijela, i procijene situaciju.

- To je u stvari jedna prevara radi zadržavanja vlasti radi stvaranja jednog modela, ja ne znam kako bih ga nazvao, ali modela premijerske vlasti kancelara, da se pretvara u kancelara. To se očito više nije moglo trpiti - zaključio je, dodajući kako će birači odlučiti što je za Hrvatsku u redu. – Što sad mogu, moram se sada i ja kandidirati - našalio se bivši predsjednik.

POVEZANI ČLANCI:

Večernjakova analitičarka Marijana Grbeša se slaže da se u najtežoj situaciji, osim HDZ-a, nalazi Možemo. - Hoće li se Možemo, kao proklamirano legalistička stranka, svrstati uz potez koji destabilizira institute liberalne demokracije? S druge strane, kako ignorirati mobilizacijski momentum kojeg je za oporbu kreirao Zoran Milanović? Ako se odluči priključiti Milanovićevoj inicijativi, Možemo u načelu odustaje od brendiranja svojih lidera i pristaje u drugi plan gurnuti ljude koje je do sad relativno uspješno profilirao, poput Sandre Benčić. Koliko je to oportuno za stranku koja želi postati lider liberalne scene, nije teško odgovoriti - zaključila je Grbeša. Više o tome pročitajte OVDJE.

FOTOGALERIJA Pogledajte trenutak kada je Zoran Milanović šokirao cijelu Hrvatsku

Zagreb: Komemorativni skup povodom 15 godina smrti Ivice Račana
1/15

Barić: Predsjednik Milanović se može kandidirati samo ako da ostavku

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić izjavila  je u petak kako predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću Ustavni sud treba reći da se može kandidirati za premijera isključivo ako prethodno da ostavku sa sadašnje pozicije. Barić je za rekla da Milanović ne bi smio izaći na parlamentarne izbore dok je na mjestu predsjednika RH, no, dodaje, ne postoji nikakva procedura oko toga jer "nikada nikome nije palo na pamet tako nešto nečuveno napraviti".

"Ovo je stvarno strašno,  to se naprosto tako ne radi. Apsolutno nema nikakvog propisanog postupka i u ovom trenutku jedino mu Ustavni sud treba reći da se ne može kandidirati na izborima dok obnaša ovu funkciju", istaknula je ustavna stručnjakinja Barić. Po njezinim riječima, to je toliko izvan svake pameti i potpuno nečuveno i nezamislivo, kao kad Šveđani nisu imali propisano da se u javnom parku ne grade kuće jer se to u Švedskoj zna.

"To je toliko jasno da nigdje nije ni propisan postupak. Kad netko ide toliko izvan svega onda je ostao jedini Ustavni sud koji treba reći, i to još danas, da se može kandidirati isključivo ako bi dao ostavku", dodala je Barić.

Ranije danas predsjednik Republike Zoran Milanović raspisao je parlamentarne izbore za srijedu, 17. travnja. Nešto kasnije na konferenciji za novinare predsjednika SDP-a Peđe Grbina, predsjednik RH Milanović najavio je da će biti kandidat SDP-a za predsjednika Vlade na parlamentarnim izborima te će biti nositelj liste u 1. izbornoj jedinici.

VIDEO Zoran Milanović najavio da ide na parlamentarne izbore

Komentara 43

DP
Do pobjede
09:03 16.03.2024.

SDP=HDZ(SDS), ista politika, drugo pakovanje, vrijeme je za neku treću opciju

PP
pavisic.pajo
09:13 16.03.2024.

Eto, kao normalno je da Plenković dobija podršku Pupovca i sličnih, a nije normalno da Milanović dobije podrku od Mesića. Baš svašta. I što ste se toliko uplašili Milanovića?

NV
NARODNA VOLJA
09:20 16.03.2024.

HDZ i SDP žele javnosti nametnuti dvostranački sustav(tzv. biranje "manjeg zla") jer nemaju kvalitetnih programskih i ideoloških argumenata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije