Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorenje sad-a

Merten: Ne ponašajte se prema Rusiji kao da je sve u redu

16.10.2014., Zagreb - Americki  veleposlanik u republici Hrvatskoj, Kenneth Merten. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
13.02.2015.
u 08:15

Američki veleposlanik u RH kaže kako razumije da sankcije negativno utječu na poslovne interese, ali pritisak na Moskvu je nužan

Sjedinjene Države "izrazile su zabrinutost" zbog hrvatskog sudjelovanja na Rusko-hrvatskom gospodarskom forumu i investicijskoj konferenciji 17. veljače u Moskvi, gdje bi se trebali okupiti predstavnici više od 80 hrvatskih i 120 ruskih tvrtki. Potvrdio je to jučer američki veleposlanik u Hrvatskoj Kenneth Merten. Hrvatsko izaslanstvo, kako je najavljeno, predvode ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te bivši predsjednik Republike Stjepan Mesić. U ključnom trenutku rješavanja krize u Ukrajini takvi potezi šalju dvojaku poruku Moskvi, smatra SAD.

– Svjesni smo da sankcije negativno utječu na poslovne interese, i europske i američke. No SAD i Europska unija slažu se da je ekonomski pritisak najbolje sredstvo da se osigura deeskalacija situacije i pronađe političko rješenje krize u Ukrajini. U tom smo kontekstu izrazili zabrinutost da najavljeno hrvatsko izaslanstvo, njegova brojnost i sastav – jer u njemu sudjeluju i visoki Vladini dužnosnici – kao i tajming odlaska, u ključnom trenutku šalju dvojaku poruku. Kako sam i rekao u Saboru, Sjedinjene Države vjeruju kako ovo nije trenutak da se prema Rusiji ponaša i radi posao kao da je sve u redu – kazao je Merten.

Očito smo suočeni s vrlo teškom situacijom u Ukrajini do koje su doveli ruski napori da destabiliziraju tu državu i znamo da Hrvatska s takvom situacijom može suosjećati, dodaje veleposlanik Merten, no naglašava: – SAD i EU vjeruju da Rusija mora odgovarati za svoje djelovanje u Ukrajini i zahvalni smo što Hrvatska čvrsto podržava taj zajednički pristup.

>> Hrvatsko "NE" američkom State Departmentu

>> Amerikanci ljutiti jer hrvatsko gospodarstvo ide na forum u Moskvu

Ključne riječi

Komentara 73

MA
Majur
09:45 13.02.2015.

Premali smo da bi bili globalni igrač..uz to imamo političare koji nisu sposobni vodit seosku zadrugu, a kamoli državu. Znači ostaje nam priklonit se jednom od dva sr.nja.....a ponašamo se kao srbeki koji bi malo sa Rusima pa malo sa EU( Amerima)....

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
09:47 13.02.2015.

Naši političari da su pametni bi iskoristili ovu situaciju sad i dovukli investicije iz SAD-a upozoravajući na rastući ruski utjecaj pogotovo u Srbiji i Republici Srpskoj. Čim sam vidio da je "vođa ekspedicije" znao sam kamo to vodi, on bi se sprijateljio valjda i sa Kim Jong Unom da može i proglasio Sjevernu koreju prijateljskom državom!

PR
pravakuna3
10:29 13.02.2015.

Treba gledati na svoje interese ali TIMING nije dobar. T oje problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije