Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Annegret Kramp-Karrenbauer

Merkel za svoju nasljednicu izabrala vladaricu Sarske

Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
21.02.2018.
u 07:00

Pragmatično donosi odluke ne uplećući ideološke faktore i istodobno se snažno držeći svojih konzervativnih načela.

Od odbačenog djeteta stranke do jedne od glavnih zvijezda CDU-a. Tako bi se moglo opisati politički put Annegret Kramp-Karrenbauer, premijerke njemačke savezne pokrajine Sarske (Saarland) koju je Angela Merkel jučer u Berlinu predložila za novu glavnu tajnicu stranke nakon što je na tu dužnost ostavku dao Peter Tauber.

Dobre poznavatelje prilika u CDU-u takav potez kancelarke Merkel nije iznenadio, a mnogi su ga protumačili i kao Merkeličinu najavu svoje nasljednice ne samo u stranci već i na mjestu kancelarke.

Potukla SPD na izborima

– Annegret Kramp-Karrenbauer je dobro rješenje za CDU u trenutku kada stranka unutar buduće velike koalicije mora izoštriti svoj profil – rekla je potpredsjednica CDU-a Julia Kloeckner nakon sastanka predsjedništva stranke. Njemački analitičari ističu da je zapravo riječ o ulaganju u budućnost stranke jer je AKK (kako nazivaju Annegret Kramp-Karrenbauer zbog dugog i teško izgovorljivog imena i prezimena), na vlastitoj koži iskusila kako je to kada ste u vlastitoj stranci podcijenjeni i gurani sa strane, a ipak uspijete postići povijesno dobar rezultat na izborima.

Angela Merkel i Annegret Kramp-Karrenbauer
1/5

Kramp-Karrenbauer je na posljednjim izborima 2017. godine potukla kandidate SPD-a u Sarskoj osvojivši čak 40,7 posto glasova i postala prva premijerka najmanje njemačke savezne pokrajine i gotovo iz anonimnosti prešla u nedodirljivu političku lidericu. Zanimljivo je da prema posljednjim anketama AKK uživa veliku potporu zbog svojih poteza čak i među biračima SPD-a i Zelenih.

Takva privrženost nije joj, naravno, pala s neba, zaslužila ju je djelovanjem za lokalnu zajednicu, što su ljudi prepoznali i dali joj povjerenje. To se prije svega odnosi na njezinu posvećenost socijalnim programima, pa tako veliki postotak građana volontira pomažući onima kojima je to najpotrebnije, što je uz priliku mladima da se školuju i pronađu kasnije zanimanje i posao baš u Sarskoj prepoznato kao dobitna kombinacija. Kramp-Karrenbauer uspjela je iskoristiti i sav novac koji joj je različitim programima na raspolaganju pa je podigla i standard i investicije u Sarskoj, a osim toga nikad se nije odrekla francuskog identiteta tog dijela Njemačke, pa su gotovo svi prihvatili parolu da je Sarska oduvijek bila Njemačka, Francuska i neovisna. U svojim je stavovima vrlo pragmatična, ne donosi odluke bez detaljne analize situacije, baš poput Angele Merkel, no ne odstupa od svojih tradicionalističkih uvjerenja.

Oliver Georgi, urednik u Frankfurter Allgemeine Zeitungu, napisao je da Merkel upravo nju vidi kao svoju nasljednicu jer je dovoljno pragmatična da zadrži moć donošenja odluka bez upletanja ideoloških faktora, a s druge strane dovoljno se snažno drži svojih konzervativnih načela da njezinim izborom budu zadovoljni oni članovi demokršćana koji su po tom pitanju posljednjih mjeseci počeli snažno kritizirati aktualnu kancelarku.

Sve na jednu kartu

Annegret Kramp-Karrenbauer rođena je 9. kolovoza 1962. godine u Völklingenu, a odrasla je i do današnjeg dana živi u Püttlingenu, sarskom gradiću s tek nešto više od dvadeset tisuća stanovnika. Udala se s 22 godine i ima troje djece, a politikom se počela baviti, kako sama kaže, još u mladosti.

Punih 25 godina bila je zastupnica u gradskom vijeću Püttlingena, a ističe da joj je to posebno zadovoljstvo jer ni na jednoj drugoj poziciji političar nije bliži svojim sugrađanima i upućeniji u njihove probleme nego na lokalnoj političkoj razini.

Sada će pak svoje znanje s lokalne razine morati primijeniti na saveznom nivou. Njezino je ime bilo na popisu u pregovorima o velikoj koaliciji, i to za mjesto šefice kabineta Angele Merkel, no SPD se s time nije složio pa će na poziciju glavne tajnice CDU-a doći bez tog tereta na ramenima, što mnogi analitičari zapravo smatraju povoljnim razvojem događaja gleda li se iz pozicije osnaživanja i ponovnog okupljanja konzervativnih snaga u stranci.

Ipak, gledajući širu sliku, može se reći da Annegret Kramp-Karrenbauer trenutačno igra jednu od ključnih uloga u svojoj političkoj karijeri te da u cijeloj priči preuzima na sebe najveći rizik, igrajući na samo jednu kartu – Berlin. Odlaskom u glavni grad napušta svoju tvrđavu Sarsku gdje će je na mjestu premijerke zamijeniti mladi CDU-ov adut Tobias Hans. Uz to ona je u Berlinu, točnije u cijeloj ostaloj Njemačkoj, relativno nepoznata, i nema nikakvu političku moć u dobro uhodanim kuloarima CDU-a. A ne smije se zanemariti činjenica da neće svi blagonaklono gledati na Merkeličin odabir i bez pogovora prihvatiti AKK kao novu čelnicu. To se prije svega odnosi na pretendenta za čelnika CDU-a Jensa Spahna kao i na snažno ekonomsko krilo stranke koji će je promatrati poput jastrebova.

Komentara 10

ST
stomugromova
08:07 21.02.2018.

Annegret Kramp-Karrenbauer je izbor Soroša i kabalističke bratije,a ne Merkel.

NO
nogogaz
08:38 21.02.2018.

Njemci nemaju pojma...tribali su posudit nas HDZ i njegove ljude i ideje....pa da vidimo koliko bi tribalo da njemacka ide putem agrokora!

KA
KaraMarko
12:02 21.02.2018.

Ih ta njemacka genetika i ljepota...ne zna se koja je ljepsa zena!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije