Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politički triler

Rašomon u njemačkom SPD-u, za vratom im puše AfD

Andrea Nahle i Lars Klingbeil
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.02.2018.
u 08:33

Socijaldemokratska partija pala je na povijesni minimum - 16,4%, a radikalni su desničari iz Alternative za Njemačku na 13,2 posto

Neobično je zanimljivo pratiti razvoje na njemačkoj političkoj sceni posljednjih tjedana. Nije svima, međutim, baš tako zabavno. Pogotovo ne vodstvu i članstvu SPD-a. Ta je stranka nakon posljednjeg preslagivanja, odnosno i službenog odlaska Martina Schulza iz visoke njemačke politike pala na povijesno niske brojke. Prema posljednjim anketama, danas bi na izborima osvojili 16,4 posto glasova. To je tek nešto više od ekstremno desnog AfD-a koji je stabilan na 13,2 posto, ali bi mogao porasti ako se ne formira velika koalicija.

Napad na Merkel

Očito je da će novo vodstvo SPD-a (prijelazni šef Olaf Scholz i buduća čelnica Andrea Nahles) imati težak posao oko uvjeravanja svojeg članstva u nužnost velike koalicije s CDU Angele Merkel na referendumu početkom ožujka. Ne cvjetaju ruže ni Merkeličinoj demokršćanskoj koaliciji, oni imaju 29,5 posto, daleko je to od nedavnih 40 posto.

Vršitelj dužnosti šefa SPD-a sada je hamburški gradonačelnik Olaf Scholz koji bi mjesto morao prepustiti Andrei Nahles, inače praktičnoj katolkinji i zagovornici velike koalicije. Nju je kao kandidatkinju potvrdilo i šire vodstvo stranke što bi barem donekle trebalo zadovoljiti članstvo koje je do sada prigovaralo kako je o vodstvu odlučeno u premalom krugu.

I što će sada Scholz, budući financministar, nakon što je dobio ovako jadne brojke koje se, međutim, ne razlikuju puno od rezultata koje stranke lijevog centra ostvaruju praktički svugdje u Europi?

Pa napasti Merkel, barem deklarativno. Scholza sada ima dosta u njemačkim medijima, no njegov je prvi nastup bio dosta zanimljiv. Pozvao je na potvrđivanje koalicije istodobno govoreći kako je političar iz Bavarske, misleći na Seehofera, vjerojatno prošao svoj politički zenit, a ista je stvar i s političarkom sa sjevera, misleći na Merkel. Ohrabruje ga u takvom nastupu i diskusija koju je rezultat pregovora izazvao kod eventualnih budućih partnera u vlasti, CDU. Ispregovarana velika koalicija više je socijaldemokratska nego demokršćanska.

Nemaju alternativu

Ipak, sasvim je sigurno da njemu i Andrei Nahles neće biti jednostavno. Nahles će imati ozbiljne konkurente na izvanrednim stranačkim izborima u travnju, poput gradonačelnice Flensburga Simone Lange i Dirka Diedricha iz pokrajine Schleswig-Holstein. Lange je već uputila izrazito kritično pismo javnosti o velikoj koaliciji. I Scholz se, uostalom kao i Merkel, kune u europsku budućnost zbog čega je nužno da se velika koalicija ne dovodi više u pitanje.

Olaf Scholz nada se da će s Andreom Nahles kao šeficom dovesti SPD na poziciju najjače stranke prije sljedećih općih izbora. Brojke ni jednima ni drugima u tom smislu ne idu u prilog. Kada bi sutra bili izbori, CDU/CSU i SPD ne bi imali većinu potrebnu za veliku koaliciju.

Pogledajte i galeriju: Ona je izazivačica Angele Merkel: Praktična katolkinja Andrea Nahles

Andrea Nahle i Lars Klingbeil
1/9

 

Komentara 22

GU
Gustirna
09:14 15.02.2018.

Nije mi jasno zasto je za autora afd ekstremna stranka a partije u hrvatskoj koje velicaju genocidnu koljacku komunisticku partiju i kokjaca tita nisu...

NI
Nikomah95
09:14 15.02.2018.

Ekstremno desnog AfD-a? Ne budite smiješni! AfD je jedina DESNA stranka u Njemačkoj. Druga je stvar što je masmedijima svaka državotvorna stranka ekstremna, što pokazuje "tolerantnost" leftarda.

GE
genex
10:54 15.02.2018.

leftardi su od nekadašnje borbe za radnička prava i socijalu postali najveći zagovaratelji globalizma , koji u svojoj naravi nije ništa drugo nego novi fašizam..borbu za radnička prava i socijalu zamjenili su novim marksizmom kao što su prava pedera i lezbi, transrodnih te promicanje rodne ideologije.kad se tu još doda ekologija dobijemo kompletan sadržaj kojim se bave lijeve stranke u europi.dodatno su uveli da su svi koji ne misle, ili se na slažu s njima, automatski fašisti, a sebi tepaju da su antifašisti.da parafraziram, antifašizam je postao posljednje utočište hulja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije