Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA – NJEMAČKA

Merkel: Poslujte transparentno i naše će tvrtke više ulagati u RH

merkel (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/11
Autori: pmž/VLM, dli/VLM
22.08.2011.
u 18:27

Ono što je iznimno važno jest transparentnost u poslovanju i javnim natječajima, to je za njemačke investitore najvažnije. Tada će Hrvatska daleko više surađivati s našim tvrtkama, poručila je Merkel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je došla u prvi službeni posjet Zagrebu nahvalila je rad premijerka Kosor i njene vlade i zbog završetka pregovora o ulasku u EU ali i zbog svih napora napravljenih za jačanje gospodarstva.

Pohvalila je i vladinu borbu protiv korupcije te naglasila kako tim putem Vlada mora i nastaviti. To je iznimno važno, rekla je Merkel, zbog gospodarske suradnje između Hrvatske i Njemačke jer je za investicije i njemačka ulaganja vrlo bitna pravna sigurnost i transparentnost.

- Puno toga će ovisiti o hrvatskom poslu da bi se gospodarsko razvijalo - poručila je Merkel kako investitori u Njemačkoj stoje pripravni te su vrlo otvoreni za ulaganja te je najavila kako će na jesen predsjednik njemačkog gospodarskog foruma s ciljem poboljšanja gospodarske suradnje doći u Hrvatsku.

Razgovor oko investicija nastavio se i tijekom večere na kojoj je bio nazočan ministar gospodarstva Đuro Popijač i potpredsjednik vlade za investicije Ivan Domagoj Milošević.

- Svi uvjeti moraju biti transparentni, moraju se održavati javni natječaji, mora postojati pravna sigurnost. To je za Nijemca najvažnije. Ako se to ispuni rast će i povjerenje u Hrvatsku te će rasti suradnja - rekla je Merkel.

Premijerka Kosor također je istaknula kako prostora za investiranje ima mnogo. Spomenula je dva konkretna projekta u Hrvatskoj u kojima Njemačka već sudjeluje. To je vjetroelektrana Vrataruša, projekt vrijedan 70 milijuna eura te luka Gaženica u Zadru, projekt vrijedan 236 milijuna eura.

- Iznijela sam kancelarki planove i projekte u pogledu jačanja fiskalne odgovornosti. Rekla sam da smo lani donijeli zakon o fiskalnoj odgovornosti te da smo u 2011. ušli sa zamrznutim rashodima proračuna. Upoznala sam je sa smjernicama vezanim za fiskalnu politiku te da nam je plan da deficit do 2014. padne na 1,8 posto - rekla je Kosor.

Kancelarka Merkel istaknula je kako su nove zemlje članice vidjele da se danas pregovori vode puno teže, ali i da prekomjerno zaduživanje nije dobro ni za EU niti za državu. Kurs Hrvatske zato je dobar, razuman i mi ga pozdravljamo, kazala je kancelarka.

Premijerka je svoju njemačku kolegicu upoznala i sa povećanjem broja dolazaka Nijemaca na Jadransku obalu, i to za čak 14 posto. Istaknula je i da je za 27 posto veći broj noćenja Nijemaca u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine.

Kosor je također istaknula kako će na večeri biti govora i o budućnosti regije, o pitanju Kosova ali i BiH.

- Primjer Hrvatske je primjer da svaka zemlja u regiji može postati članica EU, ali mora ispuniti uvjete. Uvjet za Srbiju je da se normaliziraju odnosi s Kosovom - rekla je A. Merkel.

Premijerka Kosor je ponovila kako će Hrvatska podupirati napore svih susjednih zemalja u njihovom približavanju EU, a skorašnji posjet Kosovu ima cilj jačanje gospodarstva između dvije zemlje.

Merkel je pohvalila J. Kosor i kako je riješila spor sa Slovenijom.

- Jako se radujemo ravnopravnoj suradnji u EU. Znam da su mnogi izgubili vjeru u Hrvatskoj jer su pregovori dugo trajali - zaključila je Merkel.

Ključne riječi

Komentara 237

MA
maraosta
17:04 23.08.2011.

europska unija najviše koristi njemačkoj, ...

MA
maraosta
21:44 25.08.2011.

europska unija je nelegalna država. europska unija je fašistička tvorevina.

DO
downunder
09:58 23.08.2011.

Popijač laže kao HDZovac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije