Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob u EU?

Merkel poručila Tsiprasu: Neće biti novog brisanja duga Grčkoj

merkel
31.01.2015.
u 12:20

- Već je bilo dobrovoljnog opraštanja duga od strane privatnih kreditora, a banke su već smanjile dug za milijarde eura - rekla je Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila novom premijeru Grčke Alexisu Tsiprasu iz radikalno lijeve Syrize da neće biti novog oprosta dugova toj prezaduženoj državi.

- Već je bilo dobrovoljnog opraštanja duga od strane privatnih kreditora, a banke su već smanjile dug za milijarde eura - rekla je Merkel u razgovoru za novine Hamburger Abendblatt. - Ne predviđam novo brisanje duga - jasna je bila njemačka kancelarka.

Solidarnost samo sa onima koji provode reforme

Naglasila je da će Europa nastaviti pokazivati svoju solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim državama snažno pogođenima svjetskom ekonomskom krizom, ali samo ako će te države nastaviti provoditi reforme i mjere štednje.

Baš na borbi protiv mjera štednje i obećanju da će tražiti otpisivanje polovice grčkog duga Alexis Tsipras je prošle nedjelje dobio izbore i postao prvi grčki premijer. Takozvana Trojka, odnosno Europska komisija, Europska središnja banka i MMF, sa bivšom grčkom Vladom su dogovorili "paket pomoći", odnosno kredite vrijedne 240 milijardi dolara kako bi se država izvukla od bankrota.

No, jučer je novi grčki ministar financija Yanis Varoufakis odbio sa Trojkom pregovarati o promjeni uvjeta i krenuo sa kršenjem uvjeta koje su kreditori dogovorili sa bivšom Vladom.

>>'Moramo učiniti sve da Grčka ne izađe iz eurozone'

>>Grčki šef financija poručio Trojki: Više niste dobrodošli!

>>Grčka duguje Njemačkoj milijarde. Ili obrnuto?

Komentara 196

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:40 31.01.2015.

Dečki, stvar je jednostavna: tko ne želi biti dužan, neka se ne zadužuje. Tako je uvijek bilo i ostat će. Nema džabe ni u stare babe.

CV
CENZURIRANO_VL
12:38 31.01.2015.

Grčka je već jednom bankrotirala 1830. i od tada žive na dug, oni su tako naučeni i tako jedino i znaju. Njima je to način života; 14 plaća u državnim službama i slične pogodnosti. Grčka nikada nije ni trebala biti dio tadašnje EZ, ali je nagurana baš kao i Rumunjska, Bugarska, pa i Hrvatska. Pitam se od čega će živjeti kada se zavrne pipa? Nemaju neku industriju, samo turizam, a južnjački mentalitet...

ZH
zvrc.hr
12:39 31.01.2015.

iako su krivi i oni koji su im kredite davali, grčka mora vratiti ono što je posudila. u suprotnom može izaći iz eurozone (ili će je izbacit), pa će umjesto 500 eura mirovine, imati npr. 50 eura mirovine u svojoj valuti i potpuno siromaštvo za sve ili gotovo sve grke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije