Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Merkel poručila Tsiprasu: Neće biti novog brisanja duga Grčkoj

- Već je bilo dobrovoljnog opraštanja duga od strane privatnih kreditora, a banke su već smanjile dug za milijarde eura - rekla je Merkel
31. siječnja 2015. u 12:20 196 komentara 2501 prikaza
merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel jasno je poručila novom premijeru Grčke Alexisu Tsiprasu iz radikalno lijeve Syrize da neće biti novog oprosta dugova toj prezaduženoj državi.

- Već je bilo dobrovoljnog opraštanja duga od strane privatnih kreditora, a banke su već smanjile dug za milijarde eura - rekla je Merkel u razgovoru za novine Hamburger Abendblatt. - Ne predviđam novo brisanje duga - jasna je bila njemačka kancelarka.

Solidarnost samo sa onima koji provode reforme

Naglasila je da će Europa nastaviti pokazivati svoju solidarnost sa Grčkom, kao i sa drugim državama snažno pogođenima svjetskom ekonomskom krizom, ali samo ako će te države nastaviti provoditi reforme i mjere štednje.

Baš na borbi protiv mjera štednje i obećanju da će tražiti otpisivanje polovice grčkog duga Alexis Tsipras je prošle nedjelje dobio izbore i postao prvi grčki premijer. Takozvana Trojka, odnosno Europska komisija, Europska središnja banka i MMF, sa bivšom grčkom Vladom su dogovorili "paket pomoći", odnosno kredite vrijedne 240 milijardi dolara kako bi se država izvukla od bankrota.

No, jučer je novi grčki ministar financija Yanis Varoufakis odbio sa Trojkom pregovarati o promjeni uvjeta i krenuo sa kršenjem uvjeta koje su kreditori dogovorili sa bivšom Vladom.

>>'Moramo učiniti sve da Grčka ne izađe iz eurozone'

>>Grčki šef financija poručio Trojki: Više niste dobrodošli!

>>Grčka duguje Njemačkoj milijarde. Ili obrnuto?

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • poslovni:

    Dečki, stvar je jednostavna: tko ne želi biti dužan, neka se ne zadužuje. Tako je uvijek bilo i ostat će. Nema džabe ni u stare babe.

  • CENZURIRANO_VL:

    Grčka je već jednom bankrotirala 1830. i od tada žive na dug, oni su tako naučeni i tako jedino i znaju. Njima je to način života; 14 plaća u državnim službama i slične pogodnosti. Grčka nikada nije ni trebala biti ... prikaži još! dio tadašnje EZ, ali je nagurana baš kao i Rumunjska, Bugarska, pa i Hrvatska. Pitam se od čega će živjeti kada se zavrne pipa? Nemaju neku industriju, samo turizam, a južnjački mentalitet...

  • zvrc.hr:

    iako su krivi i oni koji su im kredite davali, grčka mora vratiti ono što je posudila. u suprotnom može izaći iz eurozone (ili će je izbacit), pa će umjesto 500 eura mirovine, imati npr. 50 eura mirovine u svojoj ... prikaži još! valuti i potpuno siromaštvo za sve ili gotovo sve grke.