Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORI U NJEMAČKOJ

Merkel i Steinbrück morat će opet u veliku koaliciju

'Chancellor candidate of the Social Democratic party (SPD) Peer Steinbrueck replies to German Chancellor Angela Merkel\'s government policy statement in the lower house of parliament, the Bundestag, i
'THOMAS PETER'
25.08.2013.
u 20:36

U anketama najviše raste "Alternativa za Njemačku" (AfD) kojoj je glavna točka programa odbacivanje eura i povratak marki

U Njemačkoj točno četiri tjedna prije saveznih izbora vlada pat-pozicija između vladajućih stranaka koje predvodi demokršćanska kancelarka Angela Merkel i oporba na čelu koje je socijaldemokrat Peer Steinbrück.

\"Bild am Sontag\" objavio je rezultate ankete po kojoj oba bloka – i ljevica i desnica – dobivaju po 45 posto glasova. Po toj anketi demokršćani Angele Merkel dobili bi 40 posto glasova kao i u prethodnoj anketi, dok bi njezini koalicijski partneri – liberali šefa diplomacije Guida Westerwellea osvojili svega pet posto glasova, jedan posto manje nego u prošloj anketi.

Na drugoj strani Socijaldemokratska partija (SPD) dobila bi 25, jedan posto više nego prije, a Zeleni i Ljevica nepromijenjenih 12, odnosno osam posto glasova. \"Alternativa za Njemačku\" (AfD), kojoj je glavna točka programa odbacivanje eura i povratak njemačkoj marki, postaje sve popularnija i dobila bi tri posto glasova, dva posto više nego u anketi prošloga tjedna.

Više od 60 milijuna Nijemaca s pravom glasa pozvano je na izbore za Bundestag 22. rujna. Njemački analitičari sve su skloniji tvrdnji da se vlast neće moći formirati bez velike koalicije, kao što je bio i slučaj 2008. kada je na početku globalne krize kancelarka bila Merkel, a ministar financija sadašnji izazivač Steinbrück.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije