Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjela generalka za GroKo

Merkel na korak do 4. mandata

Angela Merkel
Foto: CHRISTIAN MANG/REUTERS/PIXSELL
02.02.2018.
u 10:44

Dok će Njemačka ipak izaći ususret izbjeglicama, Trumpova administracija zatvara vrata Sirijcima i proglašava Siriju sigurnom

Nova velika njemačka koalicija u nastajanju (GroKo) prošla je svoj prvi test zajedništva, i to izglasavanjem jednog od važnijih zakona u Bundestagu, što je dalo dodatni vjetar u leđa pregovaračima Angeli Merkel (CDU), Martinu Schulzu (SPD) i Horstu Seehoferu (CSU).

Odgođeno spajanje obitelji

Radi se, naime, o zakonu kojim se omogućava spajanje migrantskih obitelji u Njemačkoj i koji je trebao stupiti na snagu sredinom ožujka. No do toga neće doći jer je na prijedlog CDU i CSU u Bundestagu upućen prijedlog kojim se spajanje obitelji odgađa za dodatna četiri i pol mjeseca, odnosno do početka kolovoza, a takav su prijedlog podržali i zastupnici SPD-a.

Zastupnici potencijalne nove velike koalicije, njih 376, glasali su za, dok je 298 zastupnika bilo protiv.

Njemački analitičari ističu kako je ovo prvi uspješan test u funkcioniranju nove koalicije te kako su i jedna i druga strana pokazale da su spremne za kompromise.

Naime, uoči izbora, ali i nakon njih CDU, a još više CSU isticali su kako su protiv zakona o spajanju obitelji migranata, točnije njihovih članova koji su ostvarili pravo privremenog azila u Njemačkoj i ostatka obitelji koji je još uvijek izvan te zemlje, dok su čelnici SPD-a u svakom pregovaračkom momentu spajanje isticali kao jedan od svojih glavnih zahtjeva. Sada su, izgleda, postigli dogovor da će se obitelji moći spojiti, no tek nakon kraja srpnja, i to maksimalno tisuću članova obitelji mjesečno.

SAD: Sirija je sigurna zemlja

S druge pak strane u Sjedinjenim Američkim Državama vladajuća administracija predsjednika Donalda Trumpa također je donijela odluku koja se odnosi na migrante iz Sirije, no u potpuno drugačijem kontekstu.

Washington Post, pozivajući se na informacije AP-a, objavio je kako će Sjedinjene Države u idućim danima proglasiti Siriju sigurnom zemljom te se njezini građani više neće moći prijaviti za status izbjeglice u SAD-u na temelju nesigurnosti u državi. Pretpostavlja se ipak da će Donald Trump dopustiti ostanak u zemlji za oko sedam tisuća Sirijaca koji su već ostvarili pravo na zaštitu zbog opasnosti od pogibelji u zemlji zahvaćenoj višegodišnjim krvavim ratom. Drugi izvori bliski Bijeloj kući smatraju pak da ni njima neće biti omogućen ostanak, već će svi biti vraćeni u Siriju.

Trumpova administracija već je donijela sličnu odluku za druge države koje su dotad bile na listi nesigurnih i opasnih, poput Salvadora ili Hondurasa, pa ni njihovi građani više ne mogu tražiti zaštitu od SAD-a, a dio onih koji su je već ostvarili također bi mogao biti vraćen u svoje matične države.

Pogledajte i što Merkel radi na gotovo svakoj fotografiji:

Angela Merkel
1/20

Komentara 5

Avatar krkcro
krkcro
11:40 02.02.2018.

Merkel je napravila pocetak kraja njemacke za jedno 200 godina nece je biti ili ce se smanjiti na neku pokrajinu

Avatar megatronman
megatronman
11:17 02.02.2018.

Glasovat će intelektualci za nju. Oni tamnoputi.

Avatar Oneill
Oneill
12:01 02.02.2018.

Bio sam tamo 5 dana ništo bježi kući užas Država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije