Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA NA PENAVU I PLAKAT

Medved: Zaprimio sam stotine poziva hrvatskih branitelja koji su ogorčeni

Borovo Selo: Obilježavanje 27. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
27.10.2023.
u 21:10

"Vukovar su branile mnoge postrojbe Hrvatske vojske i policije i zašto se ovim putem izdvaja samo HOS", zapitao se ministar branitelja, Tomo Medved

Gradonačelnika Vukovara, Ivan Penava, kazao je da bi svi oni kojima smeta HOS trebali zaobići Vukovar, a takve je navode ministar branitelja, Tomo Medved, ocijenio kao opasne. Također, ministar je ustvrdio kako je nezamislivo da se bilo kome ograničava odavanje počasti žrtvama Domovinskog rata.

"Želim kazati da žalosti činjenica da danas, na kraju dana, u fokusu nisu žrtve, već Ivan Penava i njegov nastup. Danas tijekom dana zaprimio sam stotine poziva hrvatskih branitelja koji su ogorčeni. Ogorčeni su upravo iz razloga što govorimo o podjelama, eventualnim zabranama i ograničenjima dolaska u Vukovar svih onih koji žele odati počast našim žrtvama", rekao je Medved u Dnevniku HRT-a.

"Gotovo je nezamislivo da se na ovakav način ograničava bilo kome, tko želi doći u Vukovar, odati počast žrtvama Domovinskog rata", dodao je. Na pitanje gdje je mjesto HOS-a kada se radi o Vukovaru, Medved je odgovorio: "Mjesto HOS-a je sa svim postrojbama Hrvatske vojske i policije s hrvatskim braniteljima, baš onako kako je to bilo svih ovih godina. Naša Vlada je još 2017. godine, prvi put u Zakonu o hrvatskim braniteljima, jasno definirala da je HOS sastavni dio Hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu".

VEZANI ČLANCI:

Nije mu jasno zašto se ove godine HOS ističe u odnosu na ostale postrojbe. "Vukovar su branile mnoge postrojbe Hrvatske vojske i policije i zašto se ovim putem izdvaja samo HOS", zapitao se.

Kako je otkrio, susreo se s obitelji branitelja Jeana Michela Nicoliera. "Danas su kod mene bili članovi obitelji Jeana Michelea Nicoliera. Izrazili su nezadovoljstvo, negodovanje i tugu iz razloga što ih nitko nije kontaktirao, a vezano uz stavljanje slike Jeana Michelea Nicoliera", rekao je. 

"Tu se nalazi i Žarko Crvenkapa. Radi se o hrvatskom branitelju kojeg smo 2019. godine u Marincima pronašli i ekshumirali te 2020. identificirali. Do sada je svake godine bila praksa izrada plakata o organizaciji i programu obilježavanja Dana sjećanja. Nikada do sada nije bio slučaj stavljanja pojedine postrojbe ili bilo kojeg imena hrvatskog branitelja", dodao je ministar.

VIDEO Plenković: 'Ovo što smo danas vidjeli je odgovornost Penave. On nema pravo privatizirati Vukovar'

Ministar je ustvrdio da se situacija oko obilježavanja Dana sjećanja ispolitizirala. Uz to, dodaje kako je Vlada svih godina bila uz Vukovar te ispunjavala Penavine zahtjeve. 

"Podsjećam, gradonačelnik Vukovara 2017. godine pisao je meni kako bi donijeli Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta. U tom zahtjevu, naveo je još nekoliko zahtjeva, između ostaloga, povratak Hrvatske vojske u Vukovar, što smo učinili. Rješavanje pitanja Nacionalne memorijalne bolnice u Vukovaru, što smo također učinili i niz drugih projekata koje smo realizirali. Ne vidim niti jedan razlog da se na ovakav način istupa, da se ne koordinira s Vladom i da se ne koordinira s vijećem. To je vrlo opasno, pozivam ga da to izbjegava, a sve pozivam da zaista, toga dana, na dostojanstven način, kako to zaslužuju žrtve, odamo počast onima zbog kojih obilježavamo taj datum", zaključio je ministar.

Komentara 27

Avatar Pacijent doktora Bože
Pacijent doktora Bože
21:21 27.10.2023.

Pa nema ni tri mjeseca da ste po nalogu Pupovca zabranili veteranima HOS-a ulazak u Knin povodom Dana pobjede. Ratnim veteranima ste usred Hrvatske zabranili proslavu pobjede. Nemojte se ljutiti, hadezeovci, ali vama nije mjesto u Vukovaru, vi ste otvoreni neprijatelji Hrvatske.

SA
saneko23
21:43 27.10.2023.

HDZ koji je privatizirao sve obljetnice HVa, sad se žali jer nije u žiži zbivanja u Vukovaru. Boji se da mu bruxellski guzoštipavci nebi prigovorili da du desničari, sad kad je u EU u modi biti LGBT proliberalan. HOS imm se ne uklapa u tu sliku "progresivnih inkluzivnih" vjetrova. A i Pupibje tu, i njega se nešto pita. Pa se moraju hapsiti i oni koji nose HOSove majice, i oni koji pjevaju nepoželjne bećarce, i oni koji ne misle isto, sve po jugoslavenskom članku "verbalnog delikta". U isto vrijeme HDZovci redovito posjećuju Brezovice, Neretve, Sutjeske i sva ostala poprišta gdje se agresorska crvena zvijezda slavi kao "oslobođenje". I dok su HOSovci u tenisicama ginuli na prvoj crti, viđa HDZ AP je pisao hvalospjeve Kardelju i Marxu i klanjao se istoj petokraci koja je bila na šljemovima agresorske JNA. Ali drugovi rade dinstikciju, i kao razlikuju "dobru" petokraku iz '45., od loše petokrake iz '91. Naravno, tu istu dinstikciju ne rade kad je ZDS u pitanju, ona im nikad ne može biti dobra. Bar ne onoliko dobra, koliko im je bila dobra valuta iz NDH, hrvatska kuna. Ali to je kuna, a oni vole kune, i to puno kuna...

DU
Deleted user
21:26 27.10.2023.

Pravi primjer kada veliki ratnik postane potkupljiv zetoncic bez dostojanstva. Jad i tuga moj medo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije