Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved: Zakon za trajnu uspomenu i sjećanje na žrtvu Vukovara

Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i predstavlja simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu, kazao je Medved predstavljajući nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.
13. studenoga 2019. u 15:21 9 komentara 231 prikaza
Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je u srijedu kako se prijedlogom zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta želi očuvati trajna uspomena i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticati njegov razvoj u svim aspektima.

U ZNAK ZAHVALE Pripadnici HV-a počeli hodnju prema vojarni u Puli koja će nositi naziv 'Hrvatski branitelji Istre'

Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i predstavlja simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu, kazao je Medved predstavljajući nacrt prijedloga zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, koji će sutra biti pušten u javno savjetovanje. Istaknuo je kako je Vukovar postao simbol mlade hrvatske države i borbe hrvatskog naroda i građana za slobodu, nacionalnu samostalnost i teritorijalnu cjelovitost.

Proglašenjem toga zakona stvorit će se pravno-politički okvir za posebni status Vukovara. "Jedan od ciljeva zakona je očuvanje trajne uspomene i sjećanja na žrtvu Vukovara u Domovinskom ratu, ali i poticanje njegova društvena razvoja u svim aspektima", poručio je.

Mislav Kolakušić Uputio brojne kritike Kolakušić: Vjerujem da je lažnih branitelja najmanje polovica u sustavu

Medved kaže da se zakonom definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se to odnosi - Grad Vukovar i naselje Bogdanovci. Kao mjesto posebnog pijeteta određena je i Nacionalna memorijalna bolnica u Vukovaru. Memorijalno groblje iz Domovinskog rata definirano kao središnje mjesto odavanja posebnog domovinskog pijeteta i središnje mjesto odavanja počasti nacionalnoj žrtvi u uspostavi neovisne i samostalne Hrvatske.

Medved je najavio da će se zakonom uspostaviti i posebno međuresorno tijelo - Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj koje će imati 15 članova i imenovat će ih Vlada na mandat od četiri godine. Financijska sredstva za provedbu zakona osigurat će se u državnom proračunu i proračunima jedinica lokalne i regionalne samouprave, dodao je.

SDP RACIONALIZACIJA VLADE SDP: U našu će Vladu 13 ministara, ukida se Ministarstvo branitelja

Predstavljajući prijedlog zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar i Bolnicom hrvatskih veterana na Hrvatsku, ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da bi po tom zakonu Županijska bolnica u Vukovaru postala Nacionalna memorijalna bolnica.

Podsjetio je kako je u svibnju Županijska skupština Vukovarsko-srijemske županije donijela odluku da oni, kao vlasnici, prenose svoja vlasnička prava na državu i Ministarstvo zdravstva. Bolnica u Vukovaru bila bi u statusu Nacionalne memorijalne bolnice pa bi svu brigu oko vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravalo Ministarstvo zdravstva.

Vukovar BUDIMO PAMETNI Do kada će Vukovar biti pomoćno sredstvo u borbi protiv svakodnevice

Time će, kaže Kujundžić, bolnica s jedne strane biti sačuvana kao ustanova u kojoj će se i dalje liječiti ljudi, a s druge strane kao posebna bolnica u povijesti hrvatskog naroda. "U budućnosti će biti sačuvana kao memorijalna bolnica", istaknuo je Kujundžić. Na novinarski upit hoće li se kroz "posebni pijetet" provući i uklanjanje ćirilice ili ćirilićnih ploča, Medved je rekao kako je zakonom jasno definirana važnost poštivanja članka 8. ustavnog zakona o nacionalnim manjinama.

Bogdanovci Polaganje vijenaca i paljenje svijeća Obilježena obljetnica sloma obrane Bogdanovaca, sela nedaleko od Vukovara

Upitan hoće li ove godine u Koloni sjećanja u Vukovaru biti i predstavnici Srba, odgovorio je - svi su pozvani. "Sve osobe koje imaju osjećaj prema žrtvama i koje žele iskazati poštovanje i pijetet prema žrtvama - svi su pozvani da nazoče u Koloni sjećanja za žrtve Vukovara, kao i za žrtve Škabrnje i svih drugih stratišta u Hrvatskoj”, poručio je Medved.

PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
 • IvoDivo:

  Vukovar je simbol patnje hrvatskog naroda od zločinačke agresije srbije. Taj dan je pokazao cijelom svijetiu da se Hrvatska borila za svoju slobodu protiv srba sa kojima nitko normalan ne bi htio živjeti u zajednici. Na žrtvi Vukovara i svih ... prikaži još! mjesta stradanja nastala je slobodna Hrvatska.

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Vukovar je simbol herojstva, obrane i patnje , Hrvatski Staljinngrad!! O sramotnoj agresiji pisat ce se jos tisuce godina, nikad zaboraviti!

 • pathis:

  Kako ce HDZ poceti raditi na ratnom zlocinu kada su i sami sudjelovali u zlocinu u Vukovaru? Sjetimo se vapaja iz Vukovara za pomoci i oružjem( koje je otišlo za obranu BiH)a civili i djeca su pušteni cetnicima u ruke.Te ... prikaži još! iste kasnije abolirali od svih zlocina i nagradili ih poslovima u drž.službama