Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP: U našu će Vladu 13 ministara, ukida se Ministarstvo branitelja

Eventualna buduća SDP-ova Vlada imala bi maksimalno 13 ministarstava, što je sedam ministarstava manje nego što ih ima trenutačno, pet manje nego što ih je imala Vlada Ivice Račana u kojoj je ministar bio i sam Vidović i sedam manje nego što ih je imala SDP-ova Vlada koju je vodio Zoran Milanović
11. studenoga 2019. u 17:08 136 komentara 11829 prikaza
SDP
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Dođe li nakon parlamentarnih izbora, kad god oni bili, na vlast SDP s partnerima, ta bi Vlada mogla imati znatno manji broj ministarstava od aktualne HDZ-ove Vlade. Naime, kako doznajemo, u SDP-u uskoro počinju s pripremom izbornog programa za parlamentarne izbore, a racionalizacija administracije, a samim time i racionalizacija ministarstava u Vladi, trebao bi biti jedan od njegovih ključnih dijelova. I iako konačne odluke još nema, politički tajnik SDP-a Davorko Vidović svoj je prijedlog kako bi buduća Vlada trebala izgledati već pripremio i predstavio ga predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, a kako stvari stoje, o njemu bi se ozbiljno trebalo raspravljati i na tijelima stranke.

Plenković i Bernardić CRO DEMOSKOP HDZ i SDP rastu, Lista Mislava Kolakušića treći je izbor

Prema Vidovićevu prijedlogu, eventualna buduća SDP-ova Vlada imala bi maksimalno 13 ministarstava, što je sedam ministarstava manje nego što ih ima trenutačno, pet manje nego što ih je imala Vlada Ivice Račana u kojoj je ministar bio i sam Vidović i sedam manje nego što ih je imala SDP-ova Vlada koju je vodio Zoran Milanović.

Odvajanje znanosti i obrazovanja

I to ministarstva unutarnjih poslova, vanjskih poslova, financija i kulture koja bi i dalje ostala zasebna ministarstva kao i do sada. Ministarstvu obrane, prema prijedlogu, priključili bi se i branitelji koji više ne bi imali zasebno ministarstvo. Znanost i obrazovanje razdvojili bi se tako da bi postojali Ministarstvo obrazovanja te Ministarstvo znanosti i tehnologije, koje je postojalo i za vrijeme Račanove Vlade.

Vidović predlaže i da se Ministarstvu gospodarstva priključi i poduzetništvo i energetika te turizam, imali bismo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a Ministarstvu prometa, mora i infrastrukture pripojila bi se i zaštita okoliša. Ministarstvu zdravstva vratio bi se naziv Ministarstvo zdravlja i pridodao bi mu se i sport, a imali bismo i Ministarstvo rada i socijalnih poslova. Ministarstvo uprave više ne bi postojalo kao zasebno ministarstvo, već bi se ono spojilo u Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, dok bi se EU fondovi i regionalni razvoj spojili ili s Ministarstvom financija ili s Ministarstvom mora, prometa, infrastrukture i zaštite okoliša.

Saša Srića Saša Srića: 'Dođe li SDP na vlast, liječnici će imati plaću 2500, a sestre 1500 eura'

Nema nikakve vlade u sjeni

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, koji je prijedlog i izradio, kaže da u njegovoj stranci svakako drže da je reforma javne uprave u svim aspektima i na svim razinama neophodan preduvjet za sve druge reforme koje se trebaju provesti. A to, naglašava, među ostalim, uključuje i potrebu za mnogo racionalnijim organiziranjem vlasti od općina do središnje države.

– Broj ministarstava nije od presudne važnosti, ali svakako manji broj ministarstava i ministara koji su najodgovorniji ljudi za svoje resore omogućavaju ono što je najvažnije, a što jest najveći problem svih dosadašnjih posttuđmanovskih vlada – izostanak koordinacije kao neophodnog uvjeta za vođenje racionalne politike temeljene na jasno definiranim ciljevima i prioritetima – zaključuje Vidović.

Tko bi spomenuta ministarstva u SDP-u vodio, odnosno tko će biti budući ministri, tema je o kojoj se na Iblerovu trgu još uvijek ozbiljno ne razgovara. Intencija je da se budući ministri i njihovi pomoćnici vade iz SDP-ovih savjeta, ali Vidović naglašava kako u ovom trenutku nema nikakve vlade u sjeni.

Saborski zastupnik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić Siniša Hajdaš Dončić 'Milanović ne želi ponovno preuzeti SDP, a velika koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir'

Inače, smanjivanje broja ministarstava često bude jedno od predizbornih obećanja. No velikim dijelom i zbog sve većeg broja manjih partnera kojima velike stranke u vladama dijele resore kako bi zadovoljile njihove apetite i zadržale ih u koaliciji takva obećanja na kraju najčešće i ostanu smo puka obećanja

ITA, Coronaviruskrise, Italien
Znanstvena analiza
Rudan: Analiza stvarnih uzroka tragedije COVID-19 u Italiji i drugim zemljama EU
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • Avatar Mentat
  Mentat:

  1. Nikad oni neće doći na vlast samostalno. 2. Ako bi ikad i došli to bi bilo u koaliciji, a ta bi koalicija bila toliko široka, da bi broj ministarstava ne bio smanjen, nego toliko proširen da bi u knjigu ... prikaži još! rekorda ušli. Takvu stonogu od koalicije ne bi namirilo ni 30 ministarstava!

 • Avatar Uikančina
  Uikančina:

  Komunjare ne samo da su ispekli na ražnju zeca koji je još u šumi nego su požderali zeca koji se još nije ni okotio.

 • Mario125:

  Nikad više vas na čelu države - samo se vi nadajte da išta možete s onakvim korumpiranim šefom i demagogom Berom zvanim ostavka