Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RACIONALIZACIJA VLADE

SDP: U našu će Vladu 13 ministara, ukida se Ministarstvo branitelja

SDP
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.11.2019.
u 17:08

Eventualna buduća SDP-ova Vlada imala bi maksimalno 13 ministarstava, što je sedam ministarstava manje nego što ih ima trenutačno, pet manje nego što ih je imala Vlada Ivice Račana u kojoj je ministar bio i sam Vidović i sedam manje nego što ih je imala SDP-ova Vlada koju je vodio Zoran Milanović

Dođe li nakon parlamentarnih izbora, kad god oni bili, na vlast SDP s partnerima, ta bi Vlada mogla imati znatno manji broj ministarstava od aktualne HDZ-ove Vlade. Naime, kako doznajemo, u SDP-u uskoro počinju s pripremom izbornog programa za parlamentarne izbore, a racionalizacija administracije, a samim time i racionalizacija ministarstava u Vladi, trebao bi biti jedan od njegovih ključnih dijelova. I iako konačne odluke još nema, politički tajnik SDP-a Davorko Vidović svoj je prijedlog kako bi buduća Vlada trebala izgledati već pripremio i predstavio ga predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, a kako stvari stoje, o njemu bi se ozbiljno trebalo raspravljati i na tijelima stranke.

Prema Vidovićevu prijedlogu, eventualna buduća SDP-ova Vlada imala bi maksimalno 13 ministarstava, što je sedam ministarstava manje nego što ih ima trenutačno, pet manje nego što ih je imala Vlada Ivice Račana u kojoj je ministar bio i sam Vidović i sedam manje nego što ih je imala SDP-ova Vlada koju je vodio Zoran Milanović.

Odvajanje znanosti i obrazovanja

I to ministarstva unutarnjih poslova, vanjskih poslova, financija i kulture koja bi i dalje ostala zasebna ministarstva kao i do sada. Ministarstvu obrane, prema prijedlogu, priključili bi se i branitelji koji više ne bi imali zasebno ministarstvo. Znanost i obrazovanje razdvojili bi se tako da bi postojali Ministarstvo obrazovanja te Ministarstvo znanosti i tehnologije, koje je postojalo i za vrijeme Račanove Vlade.

Vidović predlaže i da se Ministarstvu gospodarstva priključi i poduzetništvo i energetika te turizam, imali bismo i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, a Ministarstvu prometa, mora i infrastrukture pripojila bi se i zaštita okoliša. Ministarstvu zdravstva vratio bi se naziv Ministarstvo zdravlja i pridodao bi mu se i sport, a imali bismo i Ministarstvo rada i socijalnih poslova. Ministarstvo uprave više ne bi postojalo kao zasebno ministarstvo, već bi se ono spojilo u Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, dok bi se EU fondovi i regionalni razvoj spojili ili s Ministarstvom financija ili s Ministarstvom mora, prometa, infrastrukture i zaštite okoliša.

Nema nikakve vlade u sjeni

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, koji je prijedlog i izradio, kaže da u njegovoj stranci svakako drže da je reforma javne uprave u svim aspektima i na svim razinama neophodan preduvjet za sve druge reforme koje se trebaju provesti. A to, naglašava, među ostalim, uključuje i potrebu za mnogo racionalnijim organiziranjem vlasti od općina do središnje države.

– Broj ministarstava nije od presudne važnosti, ali svakako manji broj ministarstava i ministara koji su najodgovorniji ljudi za svoje resore omogućavaju ono što je najvažnije, a što jest najveći problem svih dosadašnjih posttuđmanovskih vlada – izostanak koordinacije kao neophodnog uvjeta za vođenje racionalne politike temeljene na jasno definiranim ciljevima i prioritetima – zaključuje Vidović.

Tko bi spomenuta ministarstva u SDP-u vodio, odnosno tko će biti budući ministri, tema je o kojoj se na Iblerovu trgu još uvijek ozbiljno ne razgovara. Intencija je da se budući ministri i njihovi pomoćnici vade iz SDP-ovih savjeta, ali Vidović naglašava kako u ovom trenutku nema nikakve vlade u sjeni.

Inače, smanjivanje broja ministarstava često bude jedno od predizbornih obećanja. No velikim dijelom i zbog sve većeg broja manjih partnera kojima velike stranke u vladama dijele resore kako bi zadovoljile njihove apetite i zadržale ih u koaliciji takva obećanja na kraju najčešće i ostanu smo puka obećanja

Komentara 136

Avatar Mentat
Mentat
17:29 11.11.2019.

1. Nikad oni neće doći na vlast samostalno. 2. Ako bi ikad i došli to bi bilo u koaliciji, a ta bi koalicija bila toliko široka, da bi broj ministarstava ne bio smanjen, nego toliko proširen da bi u knjigu rekorda ušli. Takvu stonogu od koalicije ne bi namirilo ni 30 ministarstava!

Avatar Uikančina
Uikančina
17:16 11.11.2019.

Komunjare ne samo da su ispekli na ražnju zeca koji je još u šumi nego su požderali zeca koji se još nije ni okotio.

DU
Deleted user
17:23 11.11.2019.

Nikad više vas na čelu države - samo se vi nadajte da išta možete s onakvim korumpiranim šefom i demagogom Berom zvanim ostavka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije