Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved: Situacija na terenu se mijenja iz sata u sat, svaki potres dodatno urušava objekte

S obzirom na najavljeni ledeni val pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane
12. siječnja 2021. u 21:54 1 komentara 371 prikaza
Sisak: Plenković i Medved obišli Sisak i prisustvovali pripremama uklanjanja sisačke katedrale
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U posljednjih 24 sata samo na području Petrinje smo imali 18 što slabijih što snažnijih potresa i svaki od njih objekte koji su bili uvjetno za stanovanje dodatno urušava tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je ministar Tomo Medved, gostujući u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

'VRATIT ĆEMO SE NA LJETO' Pleter je danas poslao grah. Medak: Koja će biti kvaliteta obroka u to ne želim ulaziti

Kazao je da je veliki napor je učinjen od strane inženjera, statičara koji su pregledali velik broj objekata. Više od 2500 objekata je u crvenom, ali zasad je puno više onih koji su uvjetno sigurni. Ministar ističe kako je Stožer od trenutka kada je osnovan u organizaciji Vlade RH pozicionirao 342 stambena objekta - kontejnera.

- Tom broju pridodajemo one koji su stigli privatnim donacijama. Dakle u ovome trenutku na potresom pogođenom području imamo oko 500 takvih objekata. Po svim zahtjevima koji nam stižu s terena, a i u skladu s rečenim na današnjem sastanku s načelnicima, primarno nam treba oko 1000 takvih objekata. No, naglašavam, sa svakim novim potresom situacija se mijenja i mi ćemo je nastaviti pratiti. Ukoliko bude potrebno i više mi ćemo svakome osigurati siguran krov nad glavom, poručio je Medved.

S obzirom na najavljeni ledeni val pozvao je sve one koji su ostali bez svojih domova da dođu u organizirani smještaj i tamo provedu hladne dane.

- Pozivamo ih da nam se jave kako bismo im osigurali siguran smještaj. A one osobe koje odluče ostati u svojim domovima ili blizu njih nastavit će obilaziti naše vrijedne službe. Mogu im poručiti da nitko neće biti ostavljen, intenzivno ćemo ih obilaziti i poduzet ćemo sve da lakše prebrode ove teške zimske dana, obećao je ministar.

Volonteri i dalje kuhaju u Petrinji, a obroke isporučuje i Pleter DIO KUHARA VOLONTERA ĆE OSTATI 'Najprije sam kuhala kod kuće, za društvo iz ulice. Probala sam hranu ovdje, jako je fina'

Kaže kako je samo danas Crveni križ podijelio više 8 i pol tona hrane a nastavlja ju dijeliti i večeras.

- 365 tona hrane je podijeljeno u protekla dva tjedna ljudima na potresom pogođenom području. Podijeljene su i velike količine odjeće i opreme, sve ono što je potrebno za život u ovim okolnostima ljudima koji su izgubili svoje domove, istaknuo je.

Ističe kako su na nekoliko lokacija na području Petrinje i Siska započeli izgradnju kontejnerskih naselja, a uskoro će započeti izgradnju i na području Gline.

- Kontejnerska naselja su zamjena za uništene stambene zgrade, dok su kontejneri koje postavljamo uz obiteljske kuće namijenjeni ljudima koji su u tim kućama živjeli. U neposrednoj blizini urbanih sredina formiramo obiteljska kontejnerska naselja gdje će u idućih nekoliko tjedana biti postavljene ne stotine tih kontejnera s ciljem da ljudi ostanu na ovom području i žive u tim kontejnerima i tako ćemo prebroditi razdoblje do obnove i izgradnje njihovih domova, poručio je Medved.

Tri, dva, jedan – kuhaj!
Komentari ne staju! Gledatelji ovo zamjeraju pobjednici showa: 'Tužno. Trebala je to učiniti, nije fer'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • MB365:

    Tako je hrana se promijenila i sada splačine plaćamo 30 kn, ali niste makli PDV na donacije, što zaista sve govori o vašim namjerama!