Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medved se ovog tjedna sastaje s braniteljima: 'Pronaći cemo rješenje'

Ustvrdio je kako ministarstvo koje predvodi u okviru svoje nadležnosti učinilo ogroman iskorak u odnosu na ranije razdoblje, te ponovio da ni on niti Vlada nisu zadovoljni brojem procesuiranih počinitelja
17. rujna 2018. u 13:14 13 komentara 472 prikaza
Tomo Medved
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je u ponedjeljak da je za ovaj tjedan dogovorio sastanak s predstavnicima velikog broja braniteljskih udruga s kojima će razgovarati o svim aktualnim pitanjima, pa i o prosvjedu najavljenom za 13. listopada u Vukovaru zbog nerješavanja ratnih zločina u Vukovaru.

Davor Božinović davor božinović 'Prosvjed u Vukovaru i otkrivanje zločina na Ovčari nisu povezani'

Razgovor je model kako se kroz analizu ideja koje su iznesene iznalaze rješenja, tako da sam zagovornik kvalitetne i temeljite analize onoga što je traženo i, u konačnici, zajedničkog stava i zajedničkog pristupa, rekao je Medved novinarima nakon predstavljanja aktivnosti Uprave za zatočene i nestale vezane uz terenska istraživanja i ekshumaciju žrtava u Zagrebu.

Poručio je kako je "uvjeren da će, kao i dosad, u kvalitetnom partnerskom odnosu s braniteljskim udrugama i ovoga puta pronaći odgovarajuće rješenje.

Upitan je li za koaliciju HDZ-a s SDSS-om, s obzirom na tvrdnje iz Vukovara po kojima neki pripadnici SDSS-a imaju saznanja o zločinima na Ovčari, Medved je rekao da je jedno govoriti o koaliciji, a drugu o zločinima.

Tomo Medved Ministar branitelja Medved pozvao Ivana Penavu i braniteljske udruge na zajednički sastanak

Na pitanje o koaliciji predsjednik Vlade je vrlo jasno odgovorio, a kad je riječ o ratnim zločinima Medved kaže da gotovo svakodnevno kontaktira obitelji poginulih, nestalih i zatočenih i ni sam nije zadovoljan s brzinom otkrivanja počinitelja, zbog čega često od pravosudnih tijela traži brže utvrđivanje odgovornosti.

Ustvrdio je kako ministarstvo koje predvodi u okviru svoje nadležnosti učinilo ogroman iskorak u odnosu na ranije razdoblje, te ponovio da ni on niti Vlada nisu zadovoljni brojem procesuiranih počinitelja, posebice u Vukovaru, pa zagovora intenziviranje procesuiranja, ali u okviru zakonskih propisa.

"Moramo poštovati institucije i zakone koje smo donijeli. Potpuno razumijem žrtve, svakodnevno sam s njima u kontaktu, zasigurno postoji veliki broj počinitelja ratnog zločina koji nisu procesuirani i utoliko ćemo svojom ulogom, kao i udruge, poticati i stvarati ozračje da se procesuiraju počinitelji i nalogodavci", rekao je Medved.

Renata Rašović Gotovina i Markač, a ne Mirko Norac, nosili su svoj križ

Braniteljske udruge nedavno su podržale prosvjed u Vukovaru, koji je najavio vukovarski gradonačelnik Ivana Penava i zatražile raspravu u Hrvatskom saboru o SDSS-u i Miloradu Pupovcu, te njegovo očitovanje o Domovinskom ratu.

>> Pogledajte video o sukobu branitelja i policajaca u Sarajevu

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • angeorafael123:

    Zločinci moraju biti iza rešetaka.Sve ostalo je politika a ona je .urva.Daje svakome tko plati.

  • bakulušić:

    Tužno je gledati časnog i poštenog čovjeka kako pokušava obraniti neobranjivo a još tužnije čitati besmislice koje pišu "Direkt", "sindarela" i ostali pripadnici "ranjivih skupina".

  • Mimizo:

    sad će mediji početi pljuvati po braniteljima jer im ne mogu oprostiti što je nestala njihova šugoslavija a stvorena nezavisna država Hrvatska i to je taj krimen koji nose naši branitelji ali i to če proći kada na red dođe ... prikaži još! lustracija to je neminovno