Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koliko bi pripadnika srpske vojske i JNA bilo uhićeno ako bismo primijenili model iz BiH?

"Predložit ću Vladi da Hrvatska pokrije trošak obrane onim uhićenim osobama koje nemaju mogućnost osigurati si odvjetnika", rekao je ministar Medved u intervjuu za večerašnji Dnevnik HRT-a.
06. studenoga 2016. u 21:21 109 komentara 6516 prikaza
Tomo Medved
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je kako će predložiti Vladi da država pokrije troškove obrane uhićenim zapovjednicima HVO-a u Orašju koji nemaju mogućnosti platiti ih, naglasivši da Hrvatska mora omogućiti odvjetničkim timovima uvid u dokumentaciju koja je posljednjih nekoliko godina predana istražiteljima BiH, kako bi obrana iskoristilo stvarno činjenično stanje. 

"Hrvatska mora naći model pomoći uhićenim zapovjednicima HVO-a na način da to ne ispadne miješanje države u bosansko-hercegovačko pravosuđe. Stavili smo se na raspolaganje njihovim obiteljima. Predložit ću Vladi da Hrvatska pokrije trošak obrane onim uhićenim osobama koje nemaju mogućnost osigurati si odvjetnika", rekao je ministar  Medved u intervjuu za večerašnji Dnevnik HRT-a.

Vinko Štefanek 'Upozoren sam na optužnicu s mojim imenom' Brigadni general HV-a Vinko Štefanek: Postrojbe HVO-a u Orašju bile su pod zapovjedništvom HV-a tomo medved SASTANAK ZAPOVJEDNIKA HV-A I HVO-A Ministar Medved: Nitko nas neće zastrašiti! Brigadir Božić: Matuzović nikad nije zapovjedio da se muče zarobljenici DKS_56146351, DKS_56146364 05.11.2016., Orasje, Bosna I Hercegovina - Sela Ostra Luka, Donja Mahala, uhicenja u Orasju, obitelj uhicenog Marka Baotica, supruga Manda i sinovi Damir(mladji) i Zeljko. Photo: Najavljena blokada prometnica S obiteljima uhićenih u Orašju: Sad je došlo vrijeme da djeca brane svoje očeve

Vodili smo pravedan i obrambeni rat, poštivali konvencije ratovanja

 Nakon što je u lipnju 2013. godine potpisan sporazum o suradnji Državnog odvjetništva RH  i Tužiteljstva BiH o progonu kaznenih djela ratnog zločina, u posljednjih nekoliko godina niz dokumenata predan je istražiteljima BiH, kazao je ministar Medved, naglasivši da Hrvatska danas mora omogućiti odvjetničkim timovima uvid u tu dokumentaciju kako bi se stvarno činjenično stanje iskoristilo u cilju obrane osumnjičenih osoba. 

Dodao je kako je ovdje važno naglasiti tumačenje zapovjedne odgovornosti, odnosno kako može biti sporno tumačenje zapovjedne odgovornosti  jer zapovjednik zbornog područja ne može znati za svako djelo koje eventualno počini njegov pripadnik.   "Dokumenti kao takvi idu u prilog jer mi smo vodili pravedan i obrambeni rat, poštivali smo konvencije ratovanja", rekao je ministar hrvatskih branitelja Medved.

Nije dobro nekritički davati dokumente

Vezano za davanje dokumenata Tužiteljstvu BiH, ministar Medved rekao je kako smatra da nije dobro na taj način nekritički davati sve one dokumente koji su traženi od bosanskohercegovačkog Tužiteljstva. Istaknuo je da trebalo posvetiti više pozornosti kod izdavanja tih dokumenata, bez obzira na sporazum.  Komentirajući, na upit, riječi odvjetnika generala Đure Matuzovića da je Matuzović  provodio zapovjedi Hrvatske vojske, Medved je rekao da je u vojnoj hijerarhiji jasno kako funkcionira zapovjedni lanac. "Ne bih ulazio u detalje što je rekao odvjetnik, imat ćemo priliku u narednom periodu vidjeti o čemu se radi", dodao je.  Inače, u izjavama nakon sinoćnjeg sastanka ministra Medveda s umirovljenim generalima HV-a i nekadašnjim zapovjednicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s  područja Bosanske posavine, u Bukovlju kod Slavonskog Broda, pobjašnjeno je da je bojište u Orašju bilo logistički i zapovjedno povezano sa slavonskim bojištem.

Presložene i prekomplicirane vojne operacije da bi se pojednostavljivale

U intervjuu HTV-u ministar branitelja Medved također je rekao kako nema konkretnih saznanja o medijskim navodima da je optužnica za slučaj Mrkonjić Grad već napisana. Ocijenio je da je u našem medijskom prostoru previše sadržaja toga tipa koji u velikoj mjeri unose nemir i nesigurnost.  "Ukoliko postoje određeni postupci Tužiteljstvo BiH s tužiteljstvom Hrvatske ili Ministarstvom pravosuđa, kroz suradnju moralo bi obavijestiti Hrvatsku jer su to bile presložene i prekomplicirane vojne operacije da bi se pojednostavljivale, odnosno da bi se relativizirao cjelokupni Domovinski rat", naglasio je.

"Moramo se držati činjenica, a to je da Hrvatska imala sporazum s BiH i da su postrojbe Hrvatske vojske djelovale u okviru sporazuma i oslobađale, tj. branile BiH", podsjetio je ministar Medved. "Ukoliko postoji u svim tim operacijama počinjenja kaznenih djela, mi zagovaramo da za takva kaznena djela odgovaraju počinitelji", dodao je.

Naglasio je i da pravosuđe ne može pristupati selektivno, upitavši koliko bi broj pripadnika bivše jugoslavenske vojske, po tom modelu, bio podvrgnut uhićenjima. "Kada govorimo o postupanju pravosuđa, odnosno DORH-a, moramo voditi računa o tome da se ne može pristupati selektivno. Što bi se dogodilo sa srpskom vojskom, odnosno s vojskom bivše JNA, koliki broj njih bi bio podvrgnut hapšenjima i progonima ako bismo primijenili isti takav model?", zaključio je ministar hrvatskih branitelja  Medved.

>>'Ne smijemo zaboraviti Orašje. Dok su svi kalkulirali s opstankom Jugoslavije, oni su ustali i oduprli se srpskoj agresiji'

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  A kaj se bi tek dogodilo ak bi Sarajevu ispostavili račune za smještaj izbjeglica sam npr. u Makarskoj ???

 • mirluk:

  Sta se ceka sa optuznicama protiv Muslimana i Srba?

 • kresimirn:

  tomo, bolje je pitanje zasto to odavno nije ucinjeno ?