Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Upozoren sam na optužnicu s mojim imenom'

Brigadni general HV-a Vinko Štefanek: Postrojbe HVO-a u Orašju bile su pod zapovjedništvom HV-a

Vinko Štefanek
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
05.11.2016.
u 19:48

Postrojba HVO-a u Orašju bila je vrlo korektna. Čak naše zapovijedi o napadima nisu poštovali, kaže brigadni general Vinko Štefanek

Odvjetnik uhićenog zapovjednika obrane HVO-a u Orašju, generala Đure Matuzovića u emisiji Hrvatska uživo na HTV-u ustvrdio je da za zločine, ako ih je bilo, treba odgovarati pojedinac koji ih je počinio pa je dodao:

– Zapovjednu odgovornost u ovom slučaju imali su zapovjednici Hrvatske vojske iz Operativne grupe iz Slavonskog Broda, odnosno pukovnik HV-a – izjavio je odvjetnik Almin Dautbegović dodavši kako se imena tih zapovjednika HV-a mogu naći i na internetu. Očito je mislio na pukovnika Vinka Štefaneka, tada zapovjednika operativne grupe “Istočna Posavina”.

“Momci su se sami ukopali”

Nadređen mu je bio general Petar Stipetić iznad kojeg je bio načelnik Glavnog stožera HV-a general Antun Tus. Brigadni general Štefanek potvrdio nam je da su postrojbe HVO-a u Orašju bile pod zapovjedništvom OG-a Istočna Posavina te da su im tada pomagali spasiti situaciju koliko se moglo. Jer, tada je bila onemogućena komunikacija sa zapovjedništvom HVO-a u Hercegovini, a i temeljem tadašnjeg sporazuma Tuđmana i Izetbegovića.

Na pisanje medija kako bi to moglo značiti da su se sporni zločini dogodili na području pod njegovim zapovjedništvom Štefanek je uzvratio: “Sve je moguće”, naglašavajući kako je postrojba HVO-a u Orašju bila “vrlo korektna”.

– Čak i neke naše zapovijedi o napadima nisu poštovali – kaže Štefanek. U tom je kontekstu zanimljiv i pasus iz svojedobne objave generala Slobodana Praljka na njegovoj web-stranici vezan za pad Bosanske Posavine 1992.: “Gospodin Đuro Matuzović i njegovi momci iz Orašja, eto, nisu slušali nikoga, ni predsjednika Tuđmana, ni Tusa, ni Stipetića, ni Štefaneka, bogme ni Praljka. Momci su se organizirali, ukopali, borili i ostali nepobjedivi. I ako hrvatski narod u BiH (suveren i konstitutivni narod) ikada dobije svoj federalni prostorni dio, Orašje će biti u njemu”, piše Praljak.

I Praljak objavio dokumente

Štefanek Praljku zamjera što je i sam objavio niz dokumenata za Usoru. Što se tiče dokumentacije svoje operativne grupe, kaže da je bila vrlo uredna i kvalitetna te je nakon pada Bosanskog Broda predana u Zborno područje Osijek. Štefanek je razočaran i što se o posavskim braniteljima od 1992. ne govori, a neki još nemaju reguliran status. Štefanek od rata nikad nije išao u BiH. – Momci iz HVO-a još su me prije 15 godina upozorili na optužnicu s mojim imenom – kaže Štefanek.

>> Tigrovi: Uhićenja u Orašju svojevrsno etničko čišćenje Hrvata iz BiH

Komentara 68

DU
Deleted user
20:44 05.11.2016.

Bosna je pradomovina hrvata.i hrvati su prvi autohtoni narod u Bosni.Bosna je bila vec od rimskih vremena katolicka zemlja. U srcu Bosne postojala je biskupija u Bistui danasnja Zenica u kojoj se biskup godine 533. zvao Andrija. Ovo je dokazz da je BiH i hrvatska zemlja od pamtivijeka i da smo bili svoji na svome braneci svoju zemlju i svoj narod i da nismo mogli biti agresori na svome.

BJ
Bjelovar112
20:52 05.11.2016.

Gospodo Slobodanu Praljku nemate sto zamjerati jer sve je dao i svoju zadacu odradio . A sto je zauzvrat dobio ? Osuđen i jos mora i odvjetnika sam platiti samo zato jer je slusao zapovijedi . No kako nema pok.Šuška ni Djeda Janka ostao je Slobodan kriv za sve .

Avatar darkkati
darkkati
21:44 05.11.2016.

Bosna je hrvatska djedovina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije