Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUKA UKRAJINACA

Medved: Dio zastupnika nije prepoznao važnost; Vidović: Glasanje 'za' znači stvarnu podršku Ukrajini

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.12.2022.
u 18:17

Ministar Medved naglasio je kako je misija EUMAM koncipirana tako da se kroz participiranje svih zemlja da doprinos Ukrajini u svjetlu osposobljavanja njihove vojske za obranu od ruske agresije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je gotovo nestvarno da kada cijeli civilizirani zapadni svijet jedinstveno pruža potporu Ukrajini, dio saborskih zastupnika ne prepoznaje ulogu Hrvatske u EU misiju za vojnu pomoć Ukrajini -EUMAM. 

"Hrvatska ne može i neće biti nesvrstana, bila je žrtva velikosrpske brutalne agresije. Toliko života smo izgubili i toliko patnji prošli da nitko ne razumije ukrajinski narod bolje od nas, i zato je gotovo nestvarno, poglavito oni saborski zastupnici koji dolaze iz gradova koji su bili žrtve velikosrpske agresije, da ne prepoznaju ovaj trenutak", rekao je potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, komentirajući u petak glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM.

Odluka nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od 101 glasa zastupnika. Naime, za donošenje Odluke o sudjelovanju Hrvatske u EUMAM misiji, koja bi uključivala dolazak na obuku u Hrvatsku do stotinjak ukrajinskih vojnika u rotacijama tijekom dvije godine, glasovalo je 97 zastupnika, a 10 je bilo protiv. Među zastupnicima koji su je podržali, uz 77 vladajućih, bilo je i 20 oporbenih zastupnika.

Ministar Medved naglasio je kako je misija EUMAM koncipirana tako da se kroz participiranje svih zemlja da doprinos Ukrajini u svjetlu osposobljavanja njihove vojske za obranu od ruske agresije. "A koncept našeg participiranja predložio je Glavni stožer Hrvatske vojske, generali i časnici koji su iznijeli Domovinski rat",  istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Medved u izjavi novinarima na prijamu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

"Hrvatska vojska ima respektabilne instruktore u raznom spektru sposobnosti, tako da itekako imamo što ponuditi kolegama iz ukrajinske vojske, no, nažalost, očito određeni saborski zastupnici iz samo njima poznatog motiva, ne prepoznaju ovaj trenutak", dodao je.

Vlada će nastaviti pomagati ukrajinskom narodu, snažno kao i dosad

Ministar Medved je rekao kako će u vremenu pred nama Vlada RH nastaviti pomagati ukrajinskom narodu, snažno kao što su to činili i dosad. "Zastupnici koji nisu iskoristili ovaj moment, nemaju više mogućnosti popravnog i imat će priliku preispitivati svoju odluku, a vjerujem da će i njihovi glasači prepoznati stupanj neodgovornosti u svjetlu državničkog pristupa. Jer Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a i EU, ima niz pogodnosti, ali i obveze", dodao je.

Ministar Medved podsjetio je kako je Hrvatska od stupanja u NATO imala nekoliko međunarodnih misija i operacija, gdje su hrvatski instruktori prezentirali na najbolji mogući način Hrvatsku vojsku i sposobnosti izgrađene i u Domovinskom ratu.

"Prisjetimo se što smo prije 31 godinu kao narod proživljavali i napora koje su predsjednik Tuđman i tadašnja Vlada radili da se pomogne Hrvatskoj. Kako je moguće da se sve to zaboravi, i danas kada je RH realizirala gotovo sve svoje strateške ciljeve, kada zaista možemo pružiti pomoć zemlji koja je žrtva totalne ruske agresije, gdje svakodnevno imamo na stotine mrtvih, ne prepoznamo trenutak i kažemo da smo mi taj narod koji danas ima mandat pružiti potrebu onima u potrebi", naglasio je Medved

Dodao je kako je siguran da će u povijesti ostati zapečaćena loša procjena onih koji nisu dali potporu misiji EUMAM, i donijeli odluku koja Hrvatskoj dugoročno donosi štetu kao vjerodostojnoj članici najsnažnijih međunarodnih asocijacija.

Socijaldemokrati: Podrška EUMAM-u ne znači podršku HDZ-u

Saborski zastupnik i čelnik Socijaldemokrata te potpredsjednik Sabora Davorko Vidović objasnio je zašto su danas zastupnici kluba Socijaldemokrata glasali za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM. Naime, od ukupno 18 zastupnika Socijaldemokrata njih 16 bilo je prisutno na glasanju, dok je dvoje zastupnika izostalo iz opravdanih razloga. A od onih 16 koji su u trenutku glasanja bili u sabornici njih 15 glasalo je "za" odluku o obuci ukrajinskih vojnika, a jedino se u glasanje nije uključio Franko Vidović, inače i predsjednik saborskog Odbora za obranu. 

- Glasanje za odluku ne znači podršku bilo kojoj stranci, pa ni HDZ-u ili bilo kojem pojedincu u Hrvatskoj jer mi nismo ničiji sljedbenici ni navijači. To ne znači niti mirenje s praksom nezakonitog postupanja kojeg je bilo kod predlaganja odluke - izjavio je Vidović novinarima u Saboru dodajući kako SD ne odustaje od zahtjeva da predsjednik države i premijer moraju surađivati na pitanjima koja su navedena Ustavom. 

Dalje je naveo kako njihov odluka "za" obuku ne znači niti mirenje s katastrofalnim pokušajima manipulacije političkim strankama i građanima, podjelama, plašenjem ljudi, stigmatiziranjem bilo koga nazivima da su "putinovci", "milanovićevci", "korisni idioti" ili "žetončići".

- Glasanje "za" znači dosljednu, nedvosmislenu i stvarnu podršku Ukrajini, a ne samo deklarativnu podršku u njihovoj borbi za slobodu i teritorijalnu integritet, podršku zajedničkoj politici EU u obrani zajedničkih vrijednosti jer EU za nas nije samo krava muzara već je to zajednica vrijednosti. "Za" znači i dosljednost naše politike slobode, solidarnosti, pravednosti i jednakosti, kao i prihvaćanje političke odgovornosti te jasno iskazivanje političkog stava, a ne skrivanje iza bilo čijih pojedinačnih ili parcijalnih interesa. To znači promicanje interesa Hrvatske. Kod odluke nam je bio važan meritum - istaknuo je Vidović podsjetivši da su tražili ocjenu ustavnosti odluke te da je Ustavni sud, kako su je protumačili, kazao da protuustavnosti nije bilo.

- Bilo je možda neustavnih, ali ne i protuustavnih rješenja jer bi to dovelo u pitanje prethodnih 40 drugih odluka pripremanih na isti način - reče Vidović, a za one koji se nisu uključili u glasanje ocijenio je da im nedostaje stava, pravih vrijednosti i principijelno postupanje.   

VIDEO: Davor Filipović o cijenama energenata nakon sjednice Vlade

Komentara 22

JA
Jasno
01:48 17.12.2022.

tko je vidović...

VI
vidum
18:10 16.12.2022.

Nije ovo NE Ukrajini. Ovo je NE zapadnom imperijalizmu i njegovim slugama.

Avatar Dragovit
Dragovit
08:46 17.12.2022.

Otkad su nam Ukrajinci saveznici, a posebno ova grupa na vlasti tetovirana s ''neobičnim'' tetovažama od 2014. i kojima je Stepan Bandera uzoriti? Gdje smo mi to potpisali neki pakt s njima? Jesmo li u 1941. ili 2022.? Je li Ukrajina članica NATO-a?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije