Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Posavec:

Međimurje je s razlogom lokomotiva Hrvatske

matija posavec
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
23.03.2016.
u 15:29

Nakon posjeta Tomislava Karamarka, koji je pohvalio način rada u Međimurju, župan je iznio i konkretne brojke o uspjehu

“Međimurje prednjači i treba biti lokomotiva Hrvatske. Uspjeh je Međimurja respektabilan. Najniži prosjek plaće, ali najveća zaposlenost, dakle ljudi se odriču.” Ta izjava prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka u Međimurju je ocijenjena kao najava podrške središnje vlasti županiji u kojoj je na vlasti koalicija HNS-a i SDP-a. Županu Matiji Posavcu (HNS) došla je kao potvrda da se uspjeh Međimurja ne može ignorirati bez obzira na to tko bio na vlasti. A to sad potkrepljuje i konkretnim brojkama.

Posavec ističe da Međimurska županija ima šest posto zaposlenih u javnom sektoru u ukupnom broju zaposlenih, dok se u nekim županijama taj postotak penje na 19 posto.

– Imamo najmanje rashode za zaposlene u svim županijskim uredima, oko 11 milijuna kuna. Pri dnu smo zaduženih županija, a kako imamo jedan od najmanjih proračuna, to je dodatna vrijednost. Nadalje, u legalizaciji Hrvatska je na 40 posto riješenih predmeta, a Međimurje na 72 posto – nabraja Posavec. Nezaposlenost je u Međimurju na 11 posto, sedam posto manje od državnog prosjeka, razvrstava se 40 posto otpada, za razliku od cijele Hrvatske koja je tek na 16 posto.

– Sudac u Međimurju odradi 1400 predmeta godišnje, prosječna popunjenost bolnice je 86 posto, a prema međunarodnim standardima EU optimalna stopa je od 80 do 85 posto – dodaje.
Rast BDP-a najveći je u regiji, a prema pokazateljima produktivnosti rada mjerenim ukupnim prihodima po zaposlenom, Međimurska županija ima neto dobit po zaposlenom od 16.695 kuna, dok je prosjek Hrvatske 11.750 kuna. Na stotinu kuna rashoda dolazi 104,4 kune prihoda. Plaće su manje od prosjeka, no to se kompenzira besplatnim udžbenicima i prijevozom, stipendijama, osobnim asistentima u vrtićima te drugim mjerama. Naknada vijećnicima je najmanja u Hrvatskoj

– Umjesto na smanjenje broja županija i općina, pozornost treba usmjeriti na njihove funkcije, jer učinkovitost upravnih jedinica ne ovisi o njihovoj veličini, nego o tome kako se njima upravlja – kaže Posavec.

>> Zero Waste koncept provediv je i u Hrvatskoj

Komentara 14

JU
juma
21:12 23.03.2016.

Plaće u Hrvatskoj su prevelike i guše gospodarstvo. Kada su iste u realnim okvirima, dolaze i investitori i otvaraju se nova radna mjesta, kako nam pokazuje primjer Medjimurja.

M3
Miške 3
15:54 23.03.2016.

Posavec se grebe da mu ne ukinu županiju jer bi ostao bez posla. Prisjetimo se da u 1. varijanti trebala je biti sam jedna županija i to Varaždinsko-Čakovečka. Onda si se medjimurski političari pobunili i izjavljivali da bi rađe bili pod Turcima nego zajedno s Varaždincima. I Tuđman je popustio, dao im je županiju. Potom su oni u Varaždinu tajkunizirali sve što se moglo. Imena su poznato i to je ogavno

Avatar comparator
comparator
16:04 23.03.2016.

Odlično onda vam šaljemo Stazića Milanovića ,Pusičku ,Mesića ,Josipovića na skrb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije