Naslovnica Vijesti Hrvatska

Medicinski fakultet ne odustaje od namjere da uvede prijamni ispit

Prema riječima dekana Davora Miličića, na takav su se potez odlučili jer su željeli pojednostaviti pripreme maturanata za upis na fakultet
12. studenoga 2010. u 13:27 13 komentara 11 prikaza
\'unutrasnja zagreb 140708 .............Ekonomski fakultet, Trg J.F. Kennedya 6........prijamni ispiti..... snimio_anto magzan vecernji list\'
Foto: Arhivska fotografija

Medicinski fakultet u Zagrebu ne odustaje od svoje namjere da od iduće godine uvede prijamni ispit. Prema riječima dekana Davora Miličića, na takav su se potez odlučili jer su željeli pojednostaviti pripreme maturanata za upis na fakultet.

- Prijamni ispit koji ponovno uvodimo nakon samo jedne godine stanke zahtijevat će od naših budućih brucoša polaganje gradiva samo iz onih dijelova fizike, kemije i biologije koji su bitni za studij medicine. Naime, kada se na Medicinskom fakultetu prije više godina na prijamnom ispitu prestalo ispitivati cjelokupno srednjoškolsko gradivo iz tih predmeta, nego umjesto toga samo humana biologija, biofizika i biokemija, prolaznost i uspjeh na prvoj godini studija bitno su se poboljšali jer je učenje za takav prijamni ispit bilo odlična priprema za velike, nerijetko i eliminacijske predmete na prvoj godini studija: medicinska fizika i biofizika, medicinska kemija i biokemija te medicinska biologija, objašnjava Miličić.

Dodao je kako to ne znači da ne priznaju državnu maturu. Naprotiv, smatraju je, kaže, velikim napretkom u srednjoškolskom obrazovanju i nitko bez položene mature neće moći upisati Medicinu u Zagrebu. Jedina razlika jest u tome što će se pri upisu uzimati u obzir uspjeh na maturi iz triju obaveznih predmeta: hrvatski jezik, matematika i engleski jezik.

- Nakon polaganja mature, učenje za prijamni ispit kakav smo najavili neće biti samo puka utrka za što većim brojem bodova nego i odličan uvod u početak studija medicine, zaključio je Miličić.

Rafting
AVANTURA NA VODI
Otkrijte gdje je najbolje ići na rafting, a gdje se krije raj za avanture u kanuu i kajaku

A1 izdvaja za Vas

  • giordano:

    Koja demagogija! Profesori s Medicine žele držati stvar u svojim rukama. To znači da mogu upisivati svoju djecu na ovaj prestižni studij i naplaćivati prijamne ispite. To je praktično uvod u rušenje državne mature. Društvene elite ne žele poštenu utakmicu.

  • doktorica:

    nakon ovih hajki na doktore čudo da se netko želi upisati

  • Oger:

    chemica, danasnji lijecnik (i buduci) mora biti tatamata iz fizike, vise nego ikada, i za to mu je naravno potrebna matematika. Misli na moderne sprave kojima se mora sluziti i koje mora u detalj poznavati. A hvala ti lijepa na ... prikaži još!a doktoru koji nije u stanju na dobrom hrvatskom napisati neki izvjestaj. Engleski je vise nego nuzda. Zisku?