Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zločinac u bijeloj kuti

Medicinski brat iz pakla Niels Högel ubio je više od 90 pacijenata

30.08.2017.
u 08:06

Najveći serijski ubojica u poslijeratnoj Njemačkoj radio je u hitnoj pomoći i kao njegovatelj u bolnici te je ubijao svoje pacijente

“Spoznaje do kojih smo došli u istrazi i dalje nas šokiraju jer prevazilaze granice i najbujnije mašte”, kazao je jučer šef policije u njemačkom gradu Oldenburgu Johann Kühme.

Šef policije govorio je o najvećem serijskom ubojici u poslijeratnoj Njemačkoj, njegovatelju (medicinskom bratu) i djelatniku hitne pomoći Nielsu Högelu (40), kojega se tereti za najmanje 90 ubojstava u razdoblju od 2000. do 2005. godine.

Lijekovi kao otrov

Högel je radio kao djelatnik hitne pomoći i njegovatelj u bolnicama u gradovima Oldenburg i Delmenhorst u pokrajini Donjoj Saskoj i teško bolesnim pacijentima ubrizgavao je velike količine njima neprimjerenih lijekova, većinom Gilurytmala, čija je aktivna tvar Ajmalin izazivala pad tlaka i aritmije srca opasne po život. Koristio je Högel i druge lijekove za srce u velikim količinama, a pacijente je znao trovati i kalijum-kloridom. Zašto je to činio?

Kako se je stanje pacijenta nakon njegovih injekcija pogoršavalo, Högel je prvi priskakao u pomoć i reanimirao ih kako bi pred svojim kolegama ispao kao spasilac i junak. U mnogim slučajevima reanimacija nije uspjela i pacijenti su umrli. Istražitelji smatraju da je Niels Högel na ovaj način ubio puno više od do sad potvrđenih 90 pacijenata. – Ubojstva koja smo dokazali samo su vrh ledene sante – kaže šef istražćnog tima u akciji “Kardio” Arne Schmidt, dodajući da se većina mogućih Högelovih zlodjela iz vremena dok je radio u bolnici u Wilhelmshavenu i kao djelatnik hitne pomoći nikada neće moći dokazati, a radi se o ukupno 332 ubojstva. Naime, većina žrtava koje se dovode u vezu s njegovateljem iz pakla Högelom kremirana je.

Medicinski brat Högel može biti optužen za najviše 134 žrtve - uz 90 dokazanih ubojstava eshumirana su naime još 44 tijela koje se s njim dovode u vezu. Žrtve su eshumirane iz 67 grobalja u sjevernoj Njemačkoj.

Katastrofalni propusti

Niels Högl zaposlio se 1999. u bolnici u Oldenburgu gdje je radio do 2002. Od 2003. do 2005. godine radio je u bolnici u gradu Delmenhorst. Postao je sumnjiv nakon što je natprosječno mnogo pacijenata umiralo tijekom njegove smjene. Tek u lipnju 2005. jedna medicinska sestra uhvatila je svog kolegu na nedjelu, dok je pacijentu davao lijek koji mu nije bio prepisan. Sud u Oldenburgu iduće godine osudio ga je na pet godina zatvora zbog pokušaja ubojstva, ali je presuda srušena na višoj instanci. Nove presude i njihova rušenja uslijedili su sve do veljače 2015. kada je Zemaljski sud u Oldenburgu, na temelju dokazana dva ubojstva, dvostrukog pokušaja ubojstva i jedne teške ozljede pacijenta. osudio Nielsa Högela na doživotni zatvor.

Njemačka zaklada zaštite pacijenata odgovornim predbacuje „katastrofalne propuste“ na svim razinama. „Kolege, policija i pravosuđe predugo su zatvarali oči pred ovim slučajem“, rekao je predsjednik zaklade Eugen Brysch. On je zatražio i efikasniji sustav alarmiranja pri najmanjoj sumnji u ovakav odnos prema pacijentima. Högel kaže da je neka ubojstva “vjerojatno počinio”, ali da se svega toga slabo sjeća.

Komentara 7

ST
Startrack
10:51 30.08.2017.

Zasto je to cinio? Kelfeter xxy, nisu mu sve daske u glavi. Prepoznaje muse po glavi xxy.

Avatar ivek
ivek
19:48 30.08.2017.

humani ubica,,,il terorist,,,,

TO
Toni70
00:33 09.02.2018.

Svi samo u starčke domove ima tamo uvijek netko tko se brine da vas iz ljubavi ili za lovu pošalje u raj a nasljedničku familju usreći "!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije