Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon prijedloga uredbe o koeficijentima

Mažar: Vjerujem da do većih štrajkova neće doći

Zagreb: Nikola Mažar o aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.01.2024.
u 13:06

Ustvrdio je da je "s druge strane SDP ukidao i smanjivao naknade, koeficijente i materijalna prava državnim i javnim službenicima, a danas kada svima rastu plaće, idu govoriti nešto protiv. "Jasno je tko zastupa interese radnika, a tko politizira", kazao je.

Zastupnik HDZ-a Nikola Mažar izjavio je u petak kako vjeruje da će javni i državni službenici biti zadovoljni vladinom ponudom povećanja plaća u iznosu od 200 do 600 eura neto, te da sindikati neće krenuti u štrajkove. 

''Vjerujem da će djelatnici u javnim i državnim službama biti zadovoljni te da će predstavnici sindikata slušati njih, odnosno svoju bazu, tako da vjerujem da do većih štrajkova ne bi trebalo doći'', rekao je Mažar novinarima u Hrvatskom saboru nakon što su ministri Ivan Malenica i Marin Piletić predstavili prijedlog uredbe o koeficijentima. Politika vlade u zadnjih osam godina je povećanje osnovica, koeficijenata i materijalnih prava, dodao je Mažar.

Ustvrdio je da je "s druge strane SDP ukidao i smanjivao naknade, koeficijente i materijalna prava državnim i javnim službenicima, a danas kada svima rastu plaće, idu govoriti nešto protiv. "Jasno je tko zastupa interese radnika, a tko politizira", kazao je. HDZ-ov zastupnik govorio je i o Ivanu Turudiću kojeg je Vlada predložila za novog glavnog državnog odvjetnika, ustvrdivši da su u njegovom programu vidjeli kako kadrovski poboljšati DORH, kao i materijalna prava i borbu protiv najvišeg organiziranog kriminala i najtežih kaznenih djela korupcije.

Na primjedbu predsjednika države Zorana Milanovića da je riječ o kandidatu koji ne može biti neovisan jer je slizan s vladajućom strankom, Mažar odgovara da je Turudić u svom nastupu pred saborskim Odborom za pravosuđe objasnio sva otvorena pitanja.  Kritike oporbenog SDP-a i po tom pitanju smatra neopravdanima, jer je proces izbora čelnika DORH-a puno transparentniji nego u mandatu SDP-ove vlade, kada nije bilo natječaja niti predstavljanja kandidatu u Hrvatskom saboru. ''Umjesto toga, predsjednik Vlade bi jednostavno poslao ime Saboru. No, neki su nervozni jer mi više ne živimo u državi gdje se preko sudova vode politički obračuni s političkim protivnicima, gdje je politika bila ta koji tuži, sudi i procesuira'', naglasio je Mažar.

Zastupnik Silvano Hrelja ocijenio je prijedlog uredbe koeficijentima velikim iskorakom Banskih dvora, budući da će svima rasti plaće. No, sindikati, smatra, moraju gledati širu sliku, a ne samo interese grupe koju zastupaju. "Razumijem da sindikati moraju prigovarati ali mislim da je njihov najveći problem što uredba nije rezultat kolektivnih pregovora već se radi o jednostranoj odluci Vlade. Inače bi govorili da je ovo sjajan rezultat'', rekao je Hrelja.

Govoreći o izboru glavnog državnog odvjetnika, Hrelja je napomenuo da su svi dosadašnji čelnici DORH-a imali dobre odnose s vladom, stoga ne razumije zašto se samo jednog kandidata veže uz jednu određenu stranku. ''Ovo je situacija u kojoj biramo između nečega što je predložila Vlada i ničega što nije preložila  oporba, nikakvog svog kandidata za kojeg bi se ona vezala'', rekao je Hrelja. Od suca Ivana Turudića, ako bude izbran za glavnog državnog odvjetnika, Hrelja očekuje da bude ''profesionalan u pravom smislu te riječi i da odrađuje svoj posao kao treba".

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Plenković o štrajku sudaca: 'Povećali smo im plaće za 500 eura. Ne znam tko još dobiva takvu povišicu'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije