Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brexit

May: Vrijeme je za drugu fazu EU: Niste ispunili sve preduvjete

Theresa May
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
10.10.2017.
u 07:00

Pojedini čelnici država Europske unije smatraju da se s vladom Therese May uopće ne može pregovarati jer je nestabilna.

Nova runda pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU (Brexit) počela je jučer u Bruxellesu, a napetosti koje prate pregovore dosežu novi vrhunac.

Naime, dok premijerka Theresa May poručuje da je ona popustila koliko je mogla i da, na temelju govora koji je održala u Firenci, London zaslužuje da ostatak EU već na summitu sljedeći tjedan odobri prelazak u drugu fazu pregovora, institucije EU nisu sklone ispuniti tu njezinu želju i tvrde da Britanci još moraju pokazati dovoljno napretka u prvoj fazi pregovora. Iz nekih država ostatka EU stižu otvorene tvrdnje da se s Britancima zapravo ništa ne može dogovoriti jer imaju vrlo nestabilnu vladu.

"Lopta je na strani 27 država članica EU"

– Konzervativna stranka toliko je okupirana borbama za prevlast na vrhu da se ne može računati da je stanju postići dogovor kojeg bi se držala – rekao je bivši irski premijer John Bruton dodajući da su razlike u razmišljanju unutar kabineta premijerke Therese May toliko duboke i velike da bi bilo kakav detaljniji dogovor o tome kako će Brexit izgledati vjerojatno podijelio stranku i srušio vladu.

Premijerka May jučer je pred zastupnicima u Westminsteru poručila da je u svojem govoru u Firenci “ponudila što je imala za ponuditi” te da je sad “lopta na strani” 27 država članica EU od kojih što prije očekuje da kažu da je to dovoljno za početak druge faze pregovora o budućem odnosu EU27 i Ujedinjenog Kraljevstva kao bivše članice. 

 
  

Komentara 1

AA
aabbcc
10:16 10.10.2017.

Treba podrzati Engleze jer kako stvari stoje lakse je izaci iz zatvora nego iz te EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije