Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITAMO!

Maturantima dodijeljene nagrade za izvrsnost: 'Ključno je redovito učenje i pristup profesora'

Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene nagrade najboljim maturantima
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/5
24.07.2023.
u 12:38

Uz posebne nagrade nagradom Ministarstva obrazovanja u iznosu od 333 eura nagrađeni su učenici koji su ove godine ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature, a istim iznosom nagrađenih su i učenici strukovnih škola koji su na državnoj maturi ostvarili 100 posto na nekom od ispita mature

Andrej Nikšić, učenik zagrebačke XV. gimnazije, Mate Marjanović učenik Gimnazije Pula, Dorotea Pešun učenica Gimnazije Sisak i još 26 srednjoškolaca diljem Hrvatske najbolji su na ovogodišnjoj državnoj maturi i za svoj su izniman uspjeh nagrađeni u različitim kategorijama. Zapljeskali su im mnogi, a svi oni odreda poručili su “matura nije tako teška kako se čini prije nego li joj pristupiš”, a izniman uspjeh na maturi pripisuju kontinuiranom radu, ali prije svega svojim nastavnicima. 

- Potrebna je ustrajnost za uspjeh na maturi, mislim da dodatne pripreme nisu potrebne. Ključno je redovito učenje, kao i pristup profesora. Imala sam sreće da su mi nastavnici bili izvrsni, osigurali su pojedinačan pristup svakom učeniku što značajno pomaže u pripremi i samom učenju, nastava mojih profesora bila je opuštena i nisu dozvoljavali da se bojimo pristupiti im i pitati ih bilo što- kazala je Dorotea Pešun dobitnica nagrade “Ante Žužul” u iznosu od pet tisuća eura i sada već brucošica Pravnog fakulteta u Zagrebu. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolji uspjeh na dva predmeta- hrvatskom jeziku i povijesti- dva predmeta koje Dorotea oduvijek obožava.

- Kroz svoje sam obrazovanje odlazila na natjecanja iz hrvatskog tako da mi ispit iz hrvatskog jezika nije bio težak. Nikakav bauk nije ni esejski dio ispita. Mislim da je najznačajniji savjet budućim maturantima da dobro procjene u čemu su dobri a u kojim predmetima loši i da upravo u tim predmetima zatraže od profesora dodatnu pomoć ili da odu na instrukcije.- poručuje učenica Pešun.

Zbog najboljeg rezultata iz informatike i matematike, štoviše dva ispita riješenih bez ijedne pogreške Nagradom za informatiku u iznosu od 5.000 eura, koje maturantu dodjeljuje tvrtka S & T Hrvatska ponosi se Mate Marjanović, Gimnazija Pula, dok se nagradom “Marin Soljačić” koja iznosi pet tisuća dolara u ovoj generaciji ponosi Andrej Nikšić.

POVEZANI ČLANCI:

- Prije mature nisam se nadao nikakvoj nagradi ali kad su pristigli rezultati i kad sam vidio svoj postotak riješenosti ispita onda moram priznati da sam je priželjkivao- poručio je jučer Andrej Nikšić, koji je upisao zagrebački FER. Nagradu je zaslužio jer je na ispitu iz hrvatskog jezika ostvario 96 posto, ispitu iz engleskog jezika 94 posto i na ispitu u fizici 100 posto. Upravo onom predmetu u kojem ove godine polovina pristupnika nije uspjela ni doseći prag prolaznosti.

- Mislim da su ovogodišnji loši rezultati na fizici rezultat toga da su se maturanti ipak pripremali za lakša pitanja, no rekao bih da je ove godine taj ispit bio teži nego prošle. Ipak državna matura nije nikakav bauk. Za uspjeh na maturi najvažniji je kontinuirani rad učenika. Uz kontinuirani rad i učenje, maturantima je onda dovoljno da s ponavljanjem gradiva za državnu maturu započnu u drugom polugodištu- kazao je Andrej Nikšić.

Uz posebne nagrade nagradom Ministarstva obrazovanja u iznosu od 333 eura nagrađeni su učenici koji su ove godine ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature, a istim iznosom nagrađenih su i učenici strukovnih škola koji su na državnoj maturi ostvarili 100 posto na nekom od ispita mature.

- Svi koji su položili državnu maturu u ljetnom roku upisali su željeni fakultet. Prema informacijama na visokoobrazovnim ustanovama ostalo je za jesenski rok gotovo 11 tisuća slobodnih mjesta. Praznih mjesta i to gotovo 50 posto ima i na javnim učilištima i to je previše. Situacija nije dobra imamo premalo učenika a preveliki broj studijskih programa. Pozvao sam Sveučilišta da ukinu studijske programe koji nemaju dovoljan broj studenata i da učine sve za privlačenje studenata iz drugih zemalja- poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Naglasio je da je zadovoljan rezultatima učenika budući da je riječ o generaciji koje je bila opterećena pandemijom, online nastavom i potresima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije