Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bauk matematike
Povratak na članak

Maturanti bi na faks, a matematiku znaju koliko i osnovnoškolci

Od 36.083 maturanta za lakši test iz osnovne matematike odlučilo ih se čak 26.019, a većina bi ih se mogla provući tek s dvojkom ili trojkom

Komentari 165

FL
flok
15:36 23.05.2011.

pa u tom i jest bit - kako će kemiju proći u srednjoj ako šteka matematika, sjećam se da smo računali nekakve atomske brojeve fizika , što pričati

VL
ZA
Zagrebas
16:51 23.05.2011.

Flok, ne zanima me previse jos otkad sam prestao pratiti newse. Da me mislis privuci nekim znanjem poslao bi me na hr.comp.programiranje(.c++), a forumi su uglavnom po formi katastrofa. Bugov forum me posebno ne interesira.

VL
FL
flok
18:44 23.05.2011.

dobro je da su uvedeni egzaktni podaci u priču - prošle godne je dakle napredno odličnih na matematici bilo 2,5 %, sad možemo vrednovati rad svakog ministra obrazovanja - bar će se valjda truditi stići bar 5 %

VL
X2
xychhr-200
10:18 23.05.2011.

Mora da je većina iz HDZ-a... nisu učili matematiku, već su od malih nogu učili kako krasti.

VL
Avatar puky
puky
08:04 23.05.2011.

... a čim se upišu odmah će štrajkati pod vodstvom bitangi od profesora za besplatno školstvo, autonomiju u odlučivanju ali ne i financiranju sveučilišta, nedodirljivosti profesora od bilo kakvog ocjenjivanja ... strava ...

VL
Avatar tkozna
tkozna
08:12 23.05.2011.

Još je veči fenomen i čudo koliko ih unatoč tome završe fakulet. Pogledajte sveučilišta i ina učilišta, osobito privatnih (sa priagodjenim progamima) koliko stručnjaka liferuju koji se najbolje snalaze na zavodu za nezaposlene osim ovih sa privatnih škola, čije tate plačaju školarine samo da bi deca imala titulu.

VL
OB
-obrisani-
08:19 23.05.2011.

Pa kada bi profesori matematiku podučavali na pravi način, ne bi mogli zarađivati od repeticija po 100 Kn za sat repeticija. Još prije 10 god, dakle 2001 sam upoznao profesoricu matematike, koja mi je rekla da dok je držala repeticije najbolje je živjela, jer je zarađivala i 20.000 kn mjesečno (još 2001. god, kada su plaće u RH bile 3.000 Kn). Nerad i nemoral su sve dotakli i uništili u ovoj državi tako i obrazovni sustav...

VL
CZ
cebor_zg
08:25 23.05.2011.

pitanje je kaj žele osposobiti od djece a tu nema jasne ideje. program je prilagođen onoj nekolicini izvrsnih koji idu na natjecanja a vidimo po \'stručnjacima\' na vlasti da ne treba škole da bi se vladalo u ovoj državi

VL
KS
ksena1
08:26 23.05.2011.

A što bi htjeli,pogledajte malo kakvo gradivo uče djeca već u prvom razredu OŠ.Odmah iz prve im zgade matematiku.U moje vrijeme u prvom razredu smo učili samo jednostavne radnje zbrajanja i oduzimanja do deset i nije se prelazilo na drugu lekciju dok svi nisu usvojili ono što uče.Još neznaju ni pisati,a več im daju pismene zadatke sa pribrojnicima.To je pojam koji djeca u 1 raz.OŠ ne mogu shvatiti.Danas su sve zakomplicirali,tako da bi profesori i učitelji instrukcijama mogli zaraditi silne novce na koje ne plaćaju poreze i doprinose.U 3 OŠ več uče skupove ,nepoznanice jednađbe,a mi smo to učili u 6 ili 7 razredu.Naše obrazovanje ne vodi nikuda,puno baba kilavo dijete.Što je falilo našem obrazovanju.Svi smo završili škole i u pola noći da nas digneš,znamo matematiku,ali smo je učili polako i primjereno našem uzrastu.Svi Vi ministri školstva ste govna koja nemate pojima o svom poslu,jer ste birani politički,a ne radi svojih znastvenih uspijeha.Pitajte učitelje i roditelje i budite uvjereni da će te ubrzo imati pravi program učenja matematike i sretnu djecu.

VL
KS
ksena1
08:31 23.05.2011.

Osim toga,kakvi novci trebaju da bi se napisao novi plan obrazovanja.Pa za što ste vi svi tamo u Ministarstvima plaćeni,zar nije Vaš posao da u okviru svog radnog vremena pišete nove programe.Što je Vaš posao? Unajmljivati stručnjake koje morate platiti da bi Vam osmislili nove programe.Vratite stare udžbenike za matematiku pa će te vidjeti uspijeha.Treba Vas dati na te testove pa da nacija vidi koliko ste Vi glupi i retardirani i tko nam vodi školstvo.

VL
OB
-obrisani-
08:38 23.05.2011.

HA HA HA HA tako je to kad ti školstvo kroje bravarovci it Kumrovečke škole,koliko je onda znanje bravarovaca bilo kada takvi \"stručnjaci\" prenose štafetu neznanja i na drugu generaciju?! I takvi misle u EU dobiti posao...HA HA HA HAHAHAHAHAHAAHAHAHA

VL
DJ
dj5
08:46 23.05.2011.

Većina ljudi danas u praksi zna primjeniti samo zbrajanje i oduzimanje. Već su množenje i dijeljenje problem, a da ne govorim za ostalu matematiku. Nastavne programe treba smanjiti i naučiti djecu da osnovnu matematiku znaju primjeniti. Tko želi više, postoji MIOC i tehničke škole. Slično vrijedi i za ostale predmete.

VL
CI
cici14
08:50 23.05.2011.

Hm Sve je to posljedica ponašanja odraslih. Kad dijete vidi da tata i mama, pametni i učeni jedva spajaju kraj s krajem, a susjeda faćkalica i fufara, vozi mercedes, uzdržava ljenčinu od muža, koji samo pije i ima tri kućee i dvije vikendice, a samo se bavi manekenjstvom i modnomačkanjem - poželi biti susjeda. Dakle imati matematiku samo za zbrajanje honorara, a za to je dovoljna matematika iz osnovne. Društvo se iznakazilo i to se odražava na mlade generacije. Sve što miriši na rad i odricanje - mladi odbacuju, tako je to i s matematikom. A 2 i 2 je uvijek 4 jbg.

VL
PR
promjena2
08:58 23.05.2011.

Nije to nista cudnovato sa takvim znanjem. Postavite pitanje ministru znanosti Radovanu Fuchsu zasto on ne-moze sastaviti jedan team od Hrvatski vodeci akademski strucnjaka da teoretski provjere ucinkovitost jednog Turbina koji daje slobodni izvor snage, moze zamjeniti fosilna i ne-fosilna goriva - jer se nijedan profesor iz matematike nesmije staviti na raspolaganju ministru znanosti. Formula je (M= -0+).

VL
TM
trade_mark
09:03 23.05.2011.

to govori da profesori nisu sposobni kvalitetno objasniti gradivo.

VL
Avatar nekakav
nekakav
09:27 23.05.2011.

dajte prestanite svu odgovornost za neznanje svaljivati na nastavnike! njih je ovo društvo svojom popustljivošću prema djeci dovelo na razinu debila, lako je njima manipulirati, kad jedan roditelj probematičnog djeteta može prijetiti i tako tražiti bolju ocjenu za svog delikventa! činjenica je da su današnji programi za matematiku u osnovnoj lagani, ne traži se puno, ali djeca ne rade! oni se prenemažu da su preopterećeni školom, a nitko javno neće reći da su ta ista djeca 6-10 sati dnevno na fejsu! koga mi tu farbamo? djecu se naučilo na \'prava\', al zaboravilo na obveze. od nastavnika se očekuje da tuđe dijete odgaja i nešto nauči, dok se od djeteta očekuje da se igra. roditelj smatra da nema on što sa djetetom raditi i poučavati ga. da su za to plaćeni nastavnici. e pa dragi moji, nisu! 20 godina se igramo popuštanja dječjim željama. i eto nas, daleko smo dogurali. na kraje srednje, srednjoškolac, nijj više dijete, on ne zna sigurno riješiti jednadžbu s dvije nepoznanice! od takvih se očekuje da budu inženjeri? ekonomisti?! sve počinje u osnovnoj, a tamo smo dopustili sramotno šikaniranje nastavnika i od strane djece, ne samo roditelja.

VL
DU
Deleted user
09:32 23.05.2011.

Zna se di je problem, ima previše đaka lijenčina i glupana koji rađe igraju igrice i surfaju nego li da uče. Problem profesora je što imaju slabe kriterije pa dijele veče ocijene od onih koje đaci zasluže.

VL
KA
karambita
09:34 23.05.2011.

U drustvu gdje je pljacka, kriminal, mafijastvo broj 1, zahtjevati da netko uci i buba, a na kraju se ne moze zaposliti ni zivjeti kao covjek, mislim da je uopce apsurd govoriti o ovakovoj temi.......drustvo mora biti izgradjeno na normalnimim temeljima, da pozitivne stvari budu primjer mladoj generaciji, a sve dok je stanje u Hr. takovo kakvo je....ma necu dalje

VL
ZE
zelenakrava
09:37 23.05.2011.

Na maturi sam izvukao pitanje -izvod volumena kugle integralom.I toga sam se sjetio nedavno na proslavi godišnjice mature(35 god.).a profesorica mi kaže da se danas integrali više ne uče u gimnaziji.Radi se o 5. zagrebačkoj. Da li je to točno?

VL
OB
-obrisani-
08:44 23.05.2011.

što si primitivniji lakše se manipulira !!!

VL
« 1 2 3 4 5 6 ... 9 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.