Naslovnica Vijesti Hrvatska

Matić s učenicima u Vukovaru: Istina o ratu je jedna jedina

- Kroz Vukovar djeca će učiti o miru, da se problemi rješavaju razgovorom i dogovorom, a ne ratom - rekao je ministar branitelja.
31. listopada 2014. u 15:20 20 komentara 2261 prikaza
Matić Vukovar
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/5

U sklopu pilot projekta posjete osmaša Vukovaru, kojega je pokrenula Vlada RH i radi čega je osnovana i Javna ustanova Memorijalni centar, Vukovar je danas posjetio i ministar branitelja Predrag Matić.

On se na licu mjesta došao uvjeriti kako se odvija posjeta učenika i kako sve funkcionira na terenu. Matić je osmaše dočekao ispred spomen doma Ovčara, gdje je saslušao kratko predavanje o događanjima na Ovčari u studenom 1991. godine, te su zajedno položili vijenac podno spomen obilježja masovne grobnice na Ovčari gdje je učenicima osobno rekao nekoliko rečenica. – Ovo je pilot program u okviru kojega želimo vidjeti kako se sve odvija na terenu i ima li kakvih problema. Za tjedan dana doći će nove skupine učenika, a sa time ćemo nastaviti i na proljeće. Program u svoj svojoj punini treba da zaživi sa 1. rujnom iduće godine i početkom nove školske godine - rekao je Matić.

"Istina je jedna jedina"

Pojasnio je da je Vukovar mjesto gdje će osmaši iz cijele Hrvatske učiti o bitci za Vukovar ali i Domovinskom ratu u cjelini. – Istina je jedna jedina i ona se nekome može ili ne mora sviđati. Ovdje nema nikakvog poticanja na mržnju, revanšizam niti bilo što loše. Kroz Vukovar djeca će učiti o miru, da se problemi rješavaju razgovorom i dogovorom, a ne ratom. Kući će odlaziti sa porukama mira i tolerancije - istaknuo je Matić.

Kompletni boravak djece u Vukovar pokriva ministarstvo branitelja koje je za ovu namjenu godišnje osiguralo po 38 milijuna kuna. Prema procjenama godišnje će, kada projekt zaživi, Vukovar posjećivati do 50.000 osmaša iz cijele Hrvatske. U međuvremenu potrebno je urediti hostel i restoran u vojarni gdje će učenici spavati i hraniti se tijekom svojih dvodnevnih posjeta Vukovaru. Zadovoljna kako se odvija pilot program je i v.d. ravnateljica Javne ustanove Sandra Udovičić koja je najavila da će se tijekom vremena sve dodatno usavršavati i poboljšavati ali da i već sada imaju odlične povratne informacije od djece i profesora.

Prema njenim riječima u tri dana ovoga tjedna Vukovar je posjetilo oko 700 osmaša koliko će ih doći i idućeg tjedna kada će se pilot program opet odvijati tijekom tri dana. – Pred nama je posao obnove i uređenja hostela u vojarni kao i rješavanja raznih imovinsko pravnih pitanja. Zamišljeno je da učenici tijekom svoje dvodnevne posjete Vukovaru posjete muzej u podrumu vukovarske bolnice, Spomen domove na Trpinjskoj cesti i na Ovčari kao i mjesto masovne grobnice na Ovčari. Većina programa odvijala bi se u vojarni gdje bi svakako bili spomenuta i ostala mjesta bitna u Domovinskom ratu, rekla je Udovičić.

>>Ministar Matić otkrio svoja tri 'grijeha' iz prošlosti

>>Vukovar postaje učionica: Prvi osmaši danas dolaze učiti o Domovinskom ratu

Roštilj
ZA SVA GODIŠNJA DOBA
Roštilj i kiša ne idu zajedno. Ili?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar fuk-po
  fuk-po:

  Jeste li im duplo naplatili kao i obično, ili ovoga puta i više od toga? Pola Sabi, pola partiji, pola ministru?

 • Avatar MK
  MK:

  ...Bolje da djeca uce, da se "za slobodu" narod A.) uvjek sam mora izboriti, ili B.) da je dobiva u nasljedstvo hrabrih predaka i "svijestan" je mora cuvati, ili C.) da ce biti neciji rob!

 • Avatar stop_GMO_ubija_nas
  stop_GMO_ubija_nas:

  Sto bi rekao onaj sto je zna sto se stvarno dogada? Kakva bi istina s njegove stane bila? Super sam se obogatio, da nikad nisam mogao sanjati da cu biti tako bogat! Samo imam jedan mali problem, moram cutati dok ... prikaži još!k sam ziv!!! Kako vidi istinu pokojni Busic? Kakva bi njegova istina bila? Iskoristili su me, iskoristili su moj mladost i naivnost za ostvarivanje njihovih ciljeva!!!