Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova odluka vatikana:

'Maternica se smije odstraniti ako je život majke ugrožen'

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
03.01.2019.
u 19:37

Žene s, primjerice, rakom maternice neće biti osuđivane u Katoličkoj crkvi ako odstrane maternicu

Vatikan odobrava histerektomiju, odnosno odstranjivanje maternice, u slučajevima kada “reproduktivni organ više nije u stanju sačuvati zametak”, odnosno kada više nije moguća reprodukcija, kao i kada je život majke u opasnosti. Odstranjivanje reproduktivnog organa i dalje se smatra moralno nezakonitim, ali ako ne može do kraja iznijeti trudnoću, onda se njegovo odstranjivanje ne može smatrati izravnom sterilizacijom, stoji u odgovoru Kongregacije za nauk vjere koji je, nakon što ga je potpisao i papa Franjo, u četvrtak objavljen u Vatikanu.

Taj odgovor ažurira onaj iz 1993. koji se odnosio na “uklanjanje uterusa” i pozitivno odgovara na dvojbe o tom kirurškom zahvatu ako je maternica nesposobna za reprodukciju i ako “liječnici potvrđuju da bi trudnoća dovela do spontanog pobačaja prije nego što bi fetus dostigao stadij preživljavanja”. Ovim dokumentom ne ukidaju se odgovori dani prije 25 godina, naglašava se u priopćenju, već se histerektomija odobrava samo kada je život majke ugrožen. Dokument su supotpisali pročelnik i tajnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Luis Ladaria i Giacomo Morandi.

Naglašava se da tu nije riječ o poteškoćama ili manjim ili većim važnostima vezanima za trudnoću, već o slučaju u kojem par ne može začeti. Ne radi se o sterilizaciji kojom se odbacuje potomstvo, već o uklanjanju maternice kada više nije u mogućnosti začeti. U enciklici Humanae Vitae papa Pavao VI. iznio je kako “posljednju riječ uvijek ima bračni par u dijalogu s liječnicima” s obzirom na pojedino zdravstveno stanje. Sadašnja odluka Kongregacije za nauk vjere otvara za vjernike nove mogućnosti u liječničkim zahvatima za očuvanje zdravlja. Žene s, primjerice, rakom maternice neće biti osuđivane u Katoličkoj crkvi ako odstrane maternicu.

Papa Franjo
1/13
Ključne riječi

Komentara 12

PR
pritiskovic
07:22 04.01.2019.

Sastao se konzilij vrhunskih ginekologa....

Avatar Olujni
Olujni
00:12 04.01.2019.

Svecenike maternica ionako ne interesira, oni o tome samo formalno govore, njih interesiraju jedino muske straznjice i to obvezno mladje od 12 godina!

Avatar Foton
Foton
23:33 03.01.2019.

Koji napredak, jos malo i prestat ce paliti vjestice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije