Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR GRADONAČELNIKA

Matematika protiv Mostara

13.03.2009.
u 23:00

Novom gradonačelniku Mostara već je prošla jedna osmina mandata, a još uvijek nije izabran. Zbog apsurdnosti mostarskog Statuta čini se da u skorijoj budućnosti neće ni biti izabran. Svi su svjesni da je Statut apsurdan, ali ga svi ne žele mijenjati.

Nakon što u prva dva kruga nitko od kandidata za gradonačelnika nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, u trećem krugu potrebna je apsolutna većina, a u slučaju da su kandidati izjednačeni, gradonačelnikom postaje mlađi.

Glasali protiv svog
U ovom slučaju to je Ljubo Bešlić, kandidat hrvatskih stranaka za gradonačelnika Mostara. U prva dva kruga Suad Hasandedić iz SDA dobio je 14 glasova, Ljubo Bešlić 13. Da ne bi bilo izjednačeno u trećem krugu, dvojica članova SDA glasovala su protiv svoga kandidata, a Živko Budimir koji je u prva dva kruga bio suzdržan, te na taj način unio pomutnju u redove SDA, glasovao je za Ljubu Bešlića.

Pa je Bešlić odnio pirovu pobjedu sa 14 glasova naspram Hasandedićevih 12. Da su dvojica kandidata imala jednak broj glasova, primjerice po jedan, gradonačelnik bi bio izabran, ali četrnaest glasova nije bilo dovoljno.

Malo je i sedamnaest glasova. - Ako netko i pobijedi na ovakav način, nema tu sreće jer će ga Gradsko vijeće opstruirati. A izbor gradonačelnika je apsurdan, kazao nam je Ibrahim Roha Rahimić, koji je ispred svoje stranke SDA, uz još jednoga kolegu, bio zadužen ne podržati svog stranačkog kolegu Suada Hasandedića u trećem krugu kako ne bi došlo do izjednačenog rezultata.

Četiri sata sjednice
- Ne sviđa mi se Hasandedićev program pa nisam glasovao za njega, našalio se sa svojim stranačkim kolegama Rahimić, kada nakon gotovo četiri sata nije izabran gradonačelnik. Hrvatski zastupnici prikupili su gotovo tri tisuće potpisa građana za ponavljanjem izbora i predali predsjedniku Gradskog vijeća.

Ova peticija nije obvezujuća. Preksinoćna sjednica bila je repriza prethodne, a lako je moguće da je bila i pretpremijera sljedeće predstave u Gradskom vijeću. Jedinim rješenjem se čini da OHR, koji je nametnuo ovaj statut, sada nametne novi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije