Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izjave kulturnjaka

Matanić: Drago mi je zbog malih ljudi, zbog dečki iz kvarta

'19.07.2011., Pula - Filmski redatelj Dalibor Matanic.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
16.11.2012.
u 12:19

U kontekstu minulog strašnog rata, presuda generalima Gotovini i Markaču u život građana Hrvatske unijet će osjećanje da ipak pod ovom nebeskom kapom ima i razuma i pravde, komentirao je presudu i Veljko Bulajić

Presudu generalima komentirali su i kulturnjaci.

Dalibor Matanić: – Meni je osobno drago zbog svih malih, običnih ljudi koji su dobili taj rat, zbog dečki iz kvarta koji su sudjelovali u ratu i sad su dobili neku satisfakciju jer je i ova presuda pokazala da je rat u Hrvatskoj bio obrambeni. Ako su oni sretni, i ja sam. A ta trakavica sa suđenjem toliko traje da su već počeli neki drugi ratovi – oni ekonomski.

Veljko Bulajić: – U kontekstu minulog strašnog rata, presuda generalima Gotovini i Markaču u život građana Hrvatske unijet će osjećanje da ipak pod ovom nebeskom kapom ima i razuma i pravde.

Hrvoje Hribar: – Čovjeku ponekad dobro dođe osjećaj da se stvari slažu na svoje mjesto i da ljudski rod ima nešto u glavi. Meni je ljudski drago zbog te dvije osobe, ali drago mi je i zbog svih onih koji će nakon ovakvog raspleta moći malo trezvenije razmišljati o svijetu. Nema ništa goreg i opasnijeg za Hrvatsku od patetičnog osjećaja žrtvoslovlja i jadikovanja. Ovo što se dogodilo u Haagu govori protiv toga.

Zlatko Vitez: – Sretan sam da se to završilo, iako je trebalo i prije... Pogotovo me to raduje jer sam i sam pripadao toj politici i stvarao hrvatsku državu koja je bila godinama proskribirana kao udruženi zločinački pothvat. Danas je to konačno demantirano na sudu u Haagu! I svi takozvani povjesničari koji su uživali u toj izmišljenoj konstrukciji morat će od danas drukčije pisati povijest. To je važno zbog budućnosti nas i naše djece koja će se se u budućnosti moći dičiti i ponositi Domovinskim ratom.

Latica Ivanišević: – Rasplakala sam kad sam čula oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču, jer sam imala osjećaj da nas samo tuku sa svih strana, da vučemo samo nesreću, a sad se sve razvedrilo. Dobro je to za Hrvatsku! Sve me prije podsjećalo na vrijeme kad je u kobnoj nesreći na dubrovačkom aerodromu stradao američki ministar Ron Braun, i kad se sve zaustavilo. A sada je, sigurna sam, Hrvatskoj napokon krenulo.

Krešimir Dolenčić: – Tulio sam petnaest minuta kad sam čuo oslobađajuću presudu, a onda smo se dramatičar Ivan Vidić i ja grlili i skakali od sreće. I nemojte me tjerati da budem zahvalan haaškom sudu što su ih oslobodili. Jer je strašno što su se godinama morali skrivati, patiti, biti ponižavani i biti odvojeni od svojih obitelji. Svaki dan koji su proveli u Haagu je previše! Ali sada treba slaviti!

Ana Lederer:  – Pravda je napokon pobijedila! Nadala sam se ovakvoj odluci haaškog suda i vjerujem da je odahnula cijela Hrvatska. Godinama sam bila očajna zbog kriminalizacije Domovinskoga rata. Važan je ovo dan u povijesti hrvatske države. I za mene osobno.

Gotovina i Mišetić su naši iseljenici

- Ovo je velika pobijeda i za hrvatsko iseljeništvo. Ante Gotovina je došao iz iseljeništva braniti svoju Domovinu kao brojni drugi sinovi i kćeri naših Hrvata koji žive širom svijeta. Gotovinu je u Haagu obranio Luka Mišetić, sin hrvatskog iseljenika iz Chicaga, jedan od nas. Prestanimo zatvarati oči i priznajmo da Hrvatska ne može bez svog iseljeništva. Ono je dalo živote, novac i ljubav za svoju Hrvatsku, a sada je obranilo i Gotovinu u Haagu. To se nikad ne smije zaboraviti. A Vlada nema ministarstvo iseljneništva, pa to je sramota!- poručio je Nenad Bach, glazbenik i lobist iz New Yorka

>> UŽIVO Gotovina i Markač na slobodi – krenuli prema Zagrebu

Komentara 5

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:38 16.11.2012.

Matanić: "Drago mi je zbog malih ljudi, zbog dečkiju iz kvarta". A gdje si ti u to vrijeme bio, smece fasisticko? Ti ne spadas medju te "male ljude iz kvarta"? Ti si "veliki redatelj" i stovatelj Goebbelsove filozofije.

Avatar toxic alien
toxic alien
12:52 16.11.2012.

"Mali decki iz kvarta" su zahvalni Francisu Ford Coppoli hrvatskog filma sto suosjeca s njima! Suze su mi udarile na oci...

Avatar Bud Humski
Bud Humski
13:04 16.11.2012.

Je li ovo onaj samozvani redatelj sto snima filmove sa svojim mobitelom i glumackom ekipom koja radi besplatno? Kako ove novinare nije sram, da redatelja koji "neumorno snima" prekidaju u njegovom radu i pitaju o tamo nekim generalcicima? To je veselje za "malu raju", pustite "velikana" da radi! Svi svjetski filmski producenti su poslali protestnu notu hrvatskim medijskim kucama...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije