Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
govor će biti afirmativan

Kako će izgledati inauguracija prve hrvatske predsjednice

Kolinda
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
12.02.2015.
u 19:40

Predsjednica će za naš dio svijeta upotrebljavati termin jugoistok Europe i neće spominjati “regiju”

U poslanici, govoru koji će trajati 20-ak minuta, naglasak Kolinde Grabar-Kitarović bit će na stanju u Hrvatskoj. No, budući da je to inauguracijski govor, neće biti, naravno, kritički intoniran, kao što je bio u predizbornoj kampanji. Bit će usredotočena na novo hrvatsko zajedništvo i potrebu izlaska iz krize, govorit će o mladima koji moraju ostati živjeti u Hrvatskoj. Potom će govoriti o obrazovanju, povezanosti znanosti i gospodarstva, o centrima znanosti kao dijelu razvijenog svijeta gdje Hrvatska može uhvatiti korak s tim svijetom.

Predsjednica će za naš dio svijeta koristiti termin jugoistok Europe i neće spominjati “regiju”. Isticat će, međutim, potrebu zadržavanja dobrosusjedskih odnosa s okolnim državama, naglasit će spremnost Hrvatske da pomogne susjedima u svakom pogledu, no na temelju čistih računa. Naglasit će i odnos prema BiH te pružanje potpore susjednim državama na europskom putu uz isticanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Kada je riječ o međunarodnom okruženju, koje je trenutačno vrlo loše, i zbog destabilizacije pravnog poretka u Europi, kao i djelatnosti tzv. Islamske države, poruka će biti o potrebi čvrstog europskog zajedništva i usmjerenja k svijetu utemeljenom na međunarodnopravnim načelima 21. stoljeća.

U svom govoru predsjednica Republike spomenut će i osnivača hrvatske države Franju Tuđmana, a zahvalit će se na svemu onome što su učinili i bivšim predsjednicima Stjepanu Mesiću i Ivi Josipoviću. Neće se baviti dnevnopolitičkom situacijom i djelotvornosti hrvatske Vlade, no u tom kontekstu naglašavat će potrebu okrenutosti Hrvatske prema budućnosti. U tom pozitivnom pristupu naglašavat će i potrebu vraćanja samosvijesti naših građana. Stoga će govor biti afirmativan i optimističan. Hrvatska može biti bolje, bit će njezina osnovna poruka. U timu predsjednice pak ističu da će njezin govor biti više nacionalan nego što je to bio, primjerice, govor njezina prethodnika Josipovića, što će se vidjeti i po programu i po scenariju inauguracijske svečanosti.

>>Evo gdje se sve ne smije parkirati tijekom vikenda zbog inauguracije

>>Vučić dolazi na inauguraciju Kolinde Grabar-Kitarović

Komentara 208

A9
AAA-999
20:13 12.02.2015.

Prisegu treba žurno mijenjati. Zamislite, u njoj se spominju hrvatski narod i hrvatski državljani, a nigdje nema građana i građanki. Što će reći drugovi i drugarice, pusići, pupovci, nevladine udruge? A još se i Bog spominje! Jovanoviću, Grbine, Bauče, Holy,oly, Josipoviću ...gdje ste?

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
19:57 12.02.2015.

Sada će reagirati jugonostalgičari, srbofili i svi sličnih svijetonazora. ŠOKANTNO, inaguracija predsjednice pod ustaškim grbom sa prvim bijelim poljem!!!

Avatar Trpimir
Trpimir
20:08 12.02.2015.

Jugoistocna Europa??!! Zahvaliti bradonji i yusipovicu?? Oni bi trebali dok traje inauguracija sjediti u Remetincu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije