Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uskok kod županice

Merzel uhićena zbog sumnje u preplaćivanje zgrade Zavoda za hitnu pomoć

Merzel
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
1/13
02.04.2014.
u 09:33

Doznajemo kako je uhićena zbog sumnje u višemilijunsko preplaćivanje objekta za županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

U utorak navečer uhićena je, temeljem naloga USKOK-a, u svom domu Marina Lovrić Merzel. Jučer oko 20 sati djelatnici PNUSKOK-a uručili su županici Merzel rješenje o uhićenju, a nakon višesatne pretrage njezine obiteljske kuće na sisačkom Zelenom brijegu u 2,20 sati izašli su s više kutija punih izuzetih dokumenata i odvezli županicu. Vidno potresena županica privedena je bez lisica na rukama.

Danas bi se trebala pojaviti pred istražiteljima USKOK-a u Zagrebu.

Protiv županice USKOK je početkom ožujka pokrenuo istragu zbog sumnje da je račune za privatne proslave plaćala novcem iz županijskog proračuna, no doznajemo da je uhićena zbog puno ozbiljnijeg slučaja – sumnje u višemilijunsko preplaćivanje objekta za županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć.

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

FOTO: Nikola Čutuk/PIXSELL

Kupljen prostor za 9,8 milijuna kuna

Iako se neslužbeno spominjalo kako su uhićene i još neke osobe, za tu informaciju nismo mogli dobiti potvrdu. I dok je prvotno Županija bila planirala gradnju nove zgrade uz sisačko Jodno lječilište, od tog se plana naprasno odustalo te je u konačnici županija u travnju 2012. godine kupila prostor od 1100 kvadrata uz 900 kvadrata zemljišta za 9,8 milijuna kuna. Porezna uprava taj je prostor procijenila na 10 milijuna kuna, no DORH i USKOK osporavali su cijelo vrijeme istrage tu procjenu.

Uz to zanimljivo je kako je 23. ožujka 2013. županija urudžbirala ponudu autokuće koja joj želi prodati zgradu, a već je dan prije od porezne uprave zatražila da procijeni vrijednost upravo te zgrade što ukazuje na postojanje dogovora i prije same ponude. Slični objekti na području Siska prodavani su, u to vrijeme, za manje od 500.000 eura, a i dan danas neki još nemaju kupca. I Tomislav Bertol, vlasnik autosalona Bertol na sisačkoj obilaznici, u vrijeme kupoprodaje prostora nudio je županiji svoj autosalon od 676 kvadratnih metara i 1000 kvadrata zemljišta i parkinga za 480.000 eura, tj. 3,6 milijuna.

– Kad sam u medijima vidio da županija razmišlja o prostoru za Hitnu medicinsku pomoć, javio sam se sa svojom ponudom, no rekli su mi da je sve već riješeno. Moja je ponuda bila 550.000 eura s mogućnošću smanjenja cijene na 480.000 eura, no u cijenu bi bila uključena i sva oprema – rekao je za Večernji list Tomislav Bertol koji je još u veljači dao iskaz u USKOK-u.

Nastojali osporiti procjenu

U USKOK su iskaz bili dali i vlasnici građevinskih tvrtki koje su se natjecali za gradnju spornog auto salona. Cijelo vrijeme istražitelji su nastojali osporiti procjenu sisačke Porezne uprave smatrajući kako ona ne drži vodu. I Županijsko državno odvjetništvo je tijekom 2013. godine čak tri puta od Porezne uprave tražilo reviziju procjene vrijednosti kupljenog objekta.

Marina Lovrić Merzel (51) postala je županica Sisačko-moslavačke županije 2005. godine pobijedivši Đuru Brodarca. Prije toga nije bila poznata u političkom životu, no do danas je postala jedna od najmoćnijih političarki s brojnim vezama u političkom i poduzetničkom svijetu. Vjenčani joj je kum ministar financija Slavko Linić, ona je kuma ministru Mirandu Mrsiću, a predsjednik Ivo Josipović, kao i bivši predsjednik Stjepan Mesić, bili su česti gosti na druženjima u njenoj vikendici na petrinjskom području.

>> Lučin: Iznenadilo me uhićenje Lovrić Menzel

>> Milanović u 11:15 komentira uhićenje Marine Lovrić Merzel

>> Lovrić-Merzel pod istragom zbog svadbe i rođendana

>> Županica Lovrić Merzel i službeno pod istragom za zloporabu položaja i ovlasti!

>> Lovrić Merzel: Ne osjećam se krivom, pokazat ću što je istina

Komentara 214

BI
biby2611
07:49 02.04.2014.

E jos kad vidim Mesica tek cu tada biti zadovoljan,,,,,,,,,,,,,,,,,

RA
ravko1952
07:45 02.04.2014.

Kako je moguće da nitko ne poveže linića s merzel. Priča se ponavlja sa štrokom,vrhovnikom,franolićem,šegonom,fagginijem,ježičem,kalemom i dr. Linić je tu konstanta u dubokoj sjeni, ali tu je. Vrhunski manipulator.

QA
qaqsaqer
07:38 02.04.2014.

ode "lepotica", auuu , a tek kad "padne" rijecka grupa bit ce kuku lele!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije