Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ostali sdp-ovci šute

Marin Jurjević: Glasovat ću za to da moj kolega Linić ostane član SDP-a

Marin Jurjević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.06.2014.
u 12:45

Ingrid Antičević Marinović očekuje konstruktivnu raspravu i postupanje prema Statutu stranke. Kaže da su glasovanja dosad uvijek bilo javna, ali važno je da se sve radi po Statutu.

Uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a, na kojoj se treba odlučivati o stranačkoj sudbini Slavka Linića, članovi te stranke u Saboru danas nisu bili pretjerano raspoloženi za razgovor. Ne, ne, ne – govorila je većina SDP-ovaca – među kojima i potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, Ivan Račan, Igor Dragovan – dok je prolazila pored novinara koji su pokušavali doznati što očekivati od sjednice Glavnog odbora. SDP-ov Marin Jurjević ipak je odgovorio da će se na sjednici razgovarati o situaciji u SDP-u nakon europskih izbora i o Slavku Liniću.

– Predsjedništvo je predložilo da se Slavko Linić isključi iz članstva SDP-a, a moj je prijedlog da se ne isključi. Ja mislim da je to u interesu SDP-a. Mogu kazati kako ja dišem, a kako drugi dišu, pokazat će sutra. Što se mene tiče, mogu kazati da to nije nikakva tajna, za mene je "suprema lex" dakle vrhovni zakon ili onaj najviši zakon sadržan u tome da se zaštite interesi SDP-a, a sve moje iskustvo dugogodišnje, političko, sva moja odanost prema SDP-u, sve što znam o politici i sve ono što želim zaštititi u SDP-u govori mi i nalaže mi da postupim u skladu sa svojom savješću tj. da glasujem za to da moj kolega Linić ostane član SDP-a – objasnio je Jurjević svoj stav te dodao da on govori samo u svoje ime te da misli da "članovi Glavnog odbora imaju svoju pamet, iskustvo i svoje razumijevanje politike". Na pitanje misli li da će u stranci zbog obračuna Linića i Zorana Milanovića doći do raskola, on je rekao da tu nije riječ o raskolu.

– Situacija je takva da će se ljudi prema svojim uvjerenjima opredjeljivati. Mislim da je interesu stranke da on nastaviti biti član, dakle iz logike i razumijevanja demokracije u stranci i iz toga što SDP jest, što bi trebao biti i što će biti SDP – tvrdi Jurjević. Osvrnuo se i na dileme trebali li glasovanje o isključivanju Linića biti javno ili tajno.

– Što se mene tiče, nema nikakvih razloga da to i javno ne kažem, svakako je tajno glasovanje demokratskiji oblik odlučivanja i sve drugo su samo zamagljivanja. Može se izglasovati da ne bude tajno glasanje,  O. K, je i ta odluka, ali osobno se zalažem za tajno glasovanje, svoj stav ne krijem. Dakle ne govorim to zbog sebe – kaže Jurjević. Na pitanje nije li glas protiv isključenja Linića i glas protiv Predsjedništva stranke, Jurjević odgovara smijehom.

– Zamislite čuda, pa normalno, pa čujete što govori. Ne smatram to nikakvom blasfemijom, zašto ne, to je moje pravo da tako mislim, iskusan sam političar, nisam ni glup – smije se Marin Jurjević. Dok je riječka organizacija jučer imala burni sastanak uoči Glavnog odbora, Gradski odbor splitskog SDP-a jučer se nije sastajao, zaključio je on. Šef zagrebačke organizacije Davor Bernardić bio je tajnovit u odgovorima, pa je na pitanje ima li zagrebačka organizacija jedinstven stav oko Linića rekao da oko ozbiljnih stvari prvo razgovara sa svojim kolegama.

– O najvažnijim stvarima u stranci moramo pričati u stranci, to je ono što je najvažnije. Zagrebačka organizacija uvijek ima svoje stajalište, i ono što je jako važno, a to je da svaka osoba u SDP-u ima integritet, svoje stajalište, ali i odgovornost. To vrijedi za sve – kazao je Bernardić te ponovio da smatra kako "politički obračuni i bilo kakva izbacivanje nikome nisu ništa dobro donijeli".

– Kao što je rekao Ivan Pavao II, mržnju se može pobijediti samo ljubavlju – zaključio je Davor Bernardić. Ingrid Antičević Marinović očekuje konstruktivnu raspravu i postupanje prema Statutu stranke. Kaže da su glasovanja dosad uvijek bilo javna, ali bitno je da se sve radi prema Statutu. Na pitanje kako Zadar razmišlja, odgovara "ne znam, svatko razmišlja svojom glavom".

Komentara 13

Avatar petrolio
petrolio
13:06 06.06.2014.

stvara se sve šira fronta u SDP-u koja je protiv milanovića. hoće li već u subotu milanović biti bivši predsjendik SDP-a??? naravno ako se usudi potegnuti pitanje linićeve smjene??

Avatar MK
MK
13:59 06.06.2014.

...vise se ne nazivaju "drugovima" nego "kolegama" - da puknes od smijeha.

TA
tamanitelj
13:04 06.06.2014.

Nisam ga nikad podržavao ali ostao je dosljedan ,stara garda SDP a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije