Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Petir: Upisivanje u ARKOD bez znanja vlasnika omogućeno je Jakovininim pravilnikom

"Ni u jednoj od Uredbi EU ne postoji odredba prema kojoj bi bilo dopušteno ostvarivati neko pravo na štetu vlasnika poljoprivrednog zemljišta ako ne postoji valjani međusobni ugovor o korištenju toga zemljišta"
25. listopada 2016. u 11:20 19 komentara 1919 prikaza
petir i jakovina
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Europarlamentarka i članica Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir danas je priopćenjem napala Tihomira Jakovinu, ministra poljoprivrede iz pretprošle Vlade, zbog upisivanja zemljišta u ARKOD, sustav kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, bez znanja vlasnika.

"Vlasnici poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj otkrili su da im je bez njihova znanja zemljište upisano u ARKOD, na temelju čega su oni koji su se umjesto njih upisali ostvarivali pravo na potporu koje im ustvari nije pripadalo. Omogućeno je to Pravilnikom koji je stupio na snagu za vrijeme ministra Tihomira Jakovine koji je nakon što je afera otkrivena u javnosti, izjavio da je svoju odluku temeljio na Uredbi EU", navodi se u priopćenju Marijane Petir.

poljoprivreda Mijenja se pravilnik Poticaji samo uz potpis vlasnika tomislav tolušić Upisivanje u ARKOD Ministar Tolušić: Hitno promijenite uredbu. To nije moralno i nije normalno

"Ni u jednoj od Uredbi EU ne postoji odredba prema kojoj bi bilo dopušteno ostvarivati neko pravo na štetu vlasnika poljoprivrednog zemljišta ako ne postoji valjani međusobni ugovor o korištenju toga zemljišta. Također, zahtijeva se jasna identifikacija korisnika prava na izravna plaćanja i jasna identifikacija poljoprivrednog zemljišta na kojem se to pravo ostvaruje. Način utvrđivanja „prava“ na raspolaganje zemljištem za upis u ARKOD prema sustavu koji je uveo bivši ministar Jakovina pred javnim bilježnikom u prisustvu (dva) svjedoka, klasični je primjer otimanja zemljišta i prava na potpore koje pripadaju stvarnom vlasniku ili stvarnom korisniku poljoprivrednog zemljišta", kaže Petir u priopćenju.

Petir ističe kako specifične probleme vezane uz utvrđivanje vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj, koje je danas u vlasništvu države, treba riješiti izmjenom Zakona o poljoprivrednom zemljištu  i uređenjem prava zemljišnih zajednica, a ne donošenjem Pravilnika koji dovodi u pitanje poštivanje Ustava i Zakona.

>> TIH zahtjeva hitnu izmjenu uredbe Ministarstva poljoprivrede

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Suosnivač Nanobita Alan Sumina otkrio kako se eksperimentiranje u izradi igara pretvorilo u biznis vrijedan milijardu kuna
  • Deleted user:

    Ne treba se tome čuditi. Još je Zoki rekao da su oni "bolji i pošteniji" a samo su naivni tome vjerovali. Doduše nije li i Romić, kao Jakovinin nasljednik; to još malo i "podmazao"?

  • obivankenobi:

    Opet kosturi iz ormara sdp vlade. A tek je pocelo. Hajde da vidim kritike ministru koji je omogucio lopovluk u poljoprivredi. Za ostale cemo u drugim temama.

  • Deleted user:

    Osuditi pojavu, a druga Jakovinu ne dirati...