Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUZBIJANJE POSKUPLJENJA

Marijana Petir: 'Trgovački lanci ponašali su se licemjerno'

U Zagrebu je održana konferencija Ruralne Europljanke - European Rural Women
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
22.01.2023.
u 20:48

Saborska zastupnica Marijana Petir izjasnila se o poskupljenju i njegovim uzrocima te svojem viđenju mjera Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Nezavisna saborska zastupnica Marijana Petir danas je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 izjavila kako je potrebno "složiti jedan politički dijalog" iza kojega će država stajati. Trgovački lanci su po nekoliko puta dizali cijene opravdavali to inflacijom, pandemijom, manjkom opskrbe robom i ratom u Ukrajini, ali su se zapravo ponašali licemjerno. Stoga predlaže dvostupanjsko gledanje na poskupljenja. Prvu i opravdanu predstavlja euro, no zaokruživanje je zabranjeno i zakon jasno propisuje način pristupanja konverziji. Isto tako udruge za zaštitu potrošača dobile su 100 tisuća eura da kontroliraju cijene.

Petir koja vodi saborski Odbor za poljoprivredu rekla je i da u odnosu s trgovačkim lancima i njihovu poslovanju ima puno mjesta za napredak.  "Primijetila sam da oni uvoze iz svojih matičnih država svoje tržišne viškove te da ti tržišni viškovi cijenom ruše naše proizvode", objasnila je. Problem predstavlja, kako kaže, pitanje kvalitete hrane koja stiže. Stoga je njen odgovor bio prijedlog unošenja strožih mjera u Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi: "Na način da se potpiše da je nepoštena trgovačka praksa ako se stavlja proizvod na tržište ispod proizvodne cijene." 

O tome raspravljaju s ministarstvom i traže rješenja: "Obavezali smo ministarstvo da propiše kvalitetu proizvoda te smo usvojili da se hrana treba dobavljati kroz kratke lance opskrbe, što de facto znači da tražiš domaće."

>> VIDEO: Predsjednik Milanović uručio odlikovanja hrvatskim braniteljima pa zapjevao na 'Croatio, iz duše te ljubim'

Komentara 8

DU
Deleted user
06:32 23.01.2023.

zastupnica prica nebuloze o stranim trgovavkim lancima ...najveci trgovacki lanac kao i sve ostalo vodstva politika rh kao na pladnju su dali strancima u bescijenje...zasto...zato sto nikada nismo bili gospodari nego sluge...a kada smo mogli gospodariti preusmjerili smo se u u kriminal svih vrsta....

VI
vidum
07:29 23.01.2023.

A da staneš pred ogledalo i zapitaš ga: Ogledalce, ogledalce moje, tko je najlicemjerniji na svijetu?

DU
Deleted user
07:41 23.01.2023.

Sva sreća pa nemamo domaćih trgovačkih lanaca, tako da možemo strance optužiti! Ukoliko u Konzumu pronađete povećanje cijena to vam je ruska agresija! Dobro je i što smo INA-u prodali, jer da nismo nama bi Škugor napravio štete od 3 3 milijarde kuna, ovako je samo Mađarima maznuo! Idemo dalje, treba samo raditi pametno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije