Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PITANJE ARBITRAŽE

Petir bivšem slovenskom ministru: 'To nije razlog da vi povisujete ton'

Marijana Petir
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/4
10.01.2018.
u 08:56

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl kazao je kako je Jean Claude Juncker ovaj spor nazvao 'europskim pitanjem'.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir kazala je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno kako Slovenija krši međunarodno pravo te da je istina na strani Hrvatske kada je u pitanju situacija oko Savudrijske vale.

- Slovenija još 1993. si je pripojila Savudrijsku valu, pa četiri hrvatska sela, pa teritorijalno more. Slovenija često donosi jednostrane odluke koje su u suprotnosti s međunarodnim temeljnim pravima i vrijednostima EU-a, a nedavni primjer toga su prijetnje Hrvatskoj da će je blokirati pri ulasku u Schengen. Ucjene ne priliče ponašanju dobrih susjeda - istaknula je Petir koja smatra da Hrvatska treba proglasiti isključivi gospodarski pojas.

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl kazao je kako je Jean Claude Juncker ovaj spor nazvao 'europskim pitanjem'. U emisiji je pušten i sporni telefonski razgovor zbog kojeg je Hrvatska odlučila da ne priznaje arbitražnu odluku. Vajgl je kazao kako 'nitko nije prisluškivao razgovore profesora Budislava Vukasa kada je stanovao u rezidenciji hrvatskog ambasadora i bio s ambasadorom i predstavnicima MVEP'.

- Ne treba izigravati neznanje, naravno da se predstavnici konzultiraju sa svojim vladama i to nije ništa neobično. Ovaj razgovor se indiskretno snimio i sad se iživljava s njegovim preslušavanjem. Smatra da to nije ozbiljan argument, već populistički. Vrijeme je da se izgrade konstruktivni odnosi između dvije zemlje. Arbitražna odluka je tu i nju će se trebati početi poštovati kad-tad, bez obzira na argumente kojima se hrvatska unutarnja politika hrabri - zaključio je Vajgl.

Petir i Vajgl u jednom su trenutku raspravljali o tome je li arbitraža bilateralno ili europsko pitanje. Petri je tvrdila da je to bilateralno pitanje te kako je Juncker nekoliko puta to naglasio.

- Nemojte se pozivati na Junckera jer je Juncker rekao da je to pitanje koje se tiče cijele Europske unije - kazao je Vajgl i dodao: 'To je rekao Juncker, nemojte izmišljati da je jučer rekao nešto drugo'.

- Možemo preslušati što je Juncker rekao, to nije razlog da vi povisujete ton - kazala je Petir.

- Treba poštovati istinu - odgovorio je Vajgl na što je Petir rekla da je 'istina na hrvatskoj strani'.

Pogledajte i galeriju: Slovenska policija pokušala prići hrvatskim ribarima, oni nastavili ribariti

Marijana Petir
1/11

Komentara 67

Avatar tonci123
tonci123
09:36 10.01.2018.

Jedina. Svijetla točka u nesretnom HSS-u. Osoba koja stoji iza svojih riječi.. svaka čast Mirjana moj glas imate..

FU
furest
09:17 10.01.2018.

Petir iako nije musko Ima m, da kaze tom mrzitelju hrvatske drzave ono sto mu pripada . Bravoo

DU
Deleted user
09:16 10.01.2018.

Jaca je Marijana po pitanju zastite nacionalnih interesa nego cijela Hrvatska Vlada s Plenkovicem na celu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije