Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor o drogama

Vukšić: Kada se nahranite sa 10 litara piva jeste li onda uhranjeni ili ste pijani?

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
13.03.2015.
u 13:00

Zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik predstavio je Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droge u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

U 2013. godini u zdravstvenom sustavu od droge je liječeno 7858 osoba što su 3 osobe više nego u godini ranije, kazao je danas u Saboru zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik predstavljajući Izvješće o provedbi Nacionalne strategije i Akcijskog plana suzbijanja zlouporabe droge u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.

- Kod opijatskih ovisnika prevladava ovisnost o heroinu što iznosi oko 6029 osoba ili 95,5% svih opijatskih ovisnika, dok kod ne opijatskih ovisnika prevladava ovisnost o kanabisu, njih je 1047 osoba, odnosno 67,8%. U 2013. godini prijavljena su 2683 kaznena djela, dok je 2012. godine prijavljeno 7295 kaznenih djela iz članka 173. starog Kaznenog zakona. Ali ako se izuzme stavak 1., posjedovanje koje je u 2013. više nije obuhvaćeno odredbama kaznenog prava, dolazi se do 2106 kaznenih djela zlouporaba droga što znači porast za 27,4% - objašnjava Cesarik te dodaje kako je u 2013. godini za počinjenje prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga zabilježena 5663 prekršaja što je 112,6% više nego 2012. godine kada ih je zabilježeno 2594. U 2013. godini ukupan broj zapljena droga nastavlja rasti. Ukupno su ostvarene 7073 zapljene svih vrsta droga, odnosno za 10,8 u odnosu na prethodnu godinu.

- Kad se provodilo istraživanje u ovoj studiji bilo je pijano u mjesec dan više puta 42,5% mladića i svaka treća djevojka. Inhalacijska sredstva udiše, to su ona sredstva ljepilo i ostala sredstva ona najjeftinija 15% djece. Ti podaci su alarmantni – komentirao je nezavisni Branko Vukšić te podsjeća da je Hrvatska u pijenju piva samo među prvih 10 država u svijetu.

- Danas se kaže da je lakše doći do droge nego do bilo čega, lakše je doći do droge nego kupiti recimo gumicu za brisanje olovke zbog toga što imate dućan ne znam u centru grada dva tri dućani koji to prodaju, a u svakom kafiću možete nabaviti drogu. Ovo je pošast s kojom se ne mogu samo institucije države baviti, treba se baviti cjelokupno društvo, ne može se samo zdravstveni sustav, ne može se samo obrazovani sustav baviti time nego svi mi i treba mijenjati logiku djelovanja društva i poticati društvenost i ne ići u čistu profesionalizaciju kao što to radimo – tvrdi Vukšić.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg primijetio je da je u Međimurskoj županiji zamjetan porast popularnosti korištenja marihuane. 

- Koja je to poruka iz ove sabornice, koja je to politička poruka ako imamo statističke podatke da se popularnost marihuane povećava? Koja je poruka od onih koji kažu da treba legalizirati lake droge? Da li je to dobra poruka, da li ta poruka neće još više povećati popularnost i da li takve poruke u krajnjem slučaju već nisu povećale popularnost u konzumiranju lakih droga? Ja mislim da da i da to nisu dobre poruke, jer ako šaljemo takve poruke sigurno ćemo ići u pravcu da nam još više mladih ljudi bude uključeno u ove programe i da onda nećemo govoriti o prevenciji nego ćemo govoriti o tome kako to spriječiti i kako to sanirati – tvrdi Hrg koji predlaže da se više ulaže u amaterski sport jer bi se time mlade spasilo od droge.

Laburist Dragutin Lesar kao poruku ovog izvješća vidi da država i društvo gube bitku. - Jedanaest godina nismo uspjeli u pokušajima da preventivni programi budu dio nastavnog programa, još uvijek su isključivo izvannastavna aktivnost - komentira Lesar.

SDP-ova Ana Komparić Devčić kolege je podsjetila da se za vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva najviše reklamirao alkohol, i time se sugeriralo da je normalno baviti se sportom i piti alkohol.

- Mislim da bi takve reklame trebalo zabraniti na televiziji - kaže ona, a Vukšiću su posebno sporne reklame za pivo.

- Pivo je proglašeno hranom, kada se nahranite sa 10 litara piva jeste li onda uhranjeni ili ste pijani? Pijani ste ko čep – primijetio je Vukšić. Nezavisni Damir Kajin naglašava kako su podaci u ovom izvješću zastarjeli jer se lani u   svijetu pojavio 81, a u Hrvatskoj 12 novih opijata. 

- Nije točno da je proizvodnja sintetskih droga u Hrvatskoj neisplativa i da nema ilegalnih takvih laboratorija. Gospodo, sve je ovo krivo, jer su upravo u zadnjoj velikoj krim-akciji u Istri i Primorsko-goranskoj županiji privedena 23 dilera, domaća dečka sa sela, a u regiji-lideru Istri pronađen je prvi laboratorij amfetamina – objašnjava Kajin koji je uvjeren da u Istri ima još takvih ilegalnih laboratorija, čije se tablete prodaju na hip-hop festivalima diljem obale.

- U Istri se tresu svi od šestog do 10. mjeseca, privodi se po 150, 200 ili više drogiranih turista i njihove ili naše djece i nikom ništa. Što će nam ove studije, kada se potiče narko-turizam - zanima Kajina.

HDZ-ova Sunčana Glavak pak tvrdi da se mnoge psihotropne tvari mogu nabaviti legalno internetom ili u smart shopovima te da ih malo tko može prepoznati, pa joj ne stoji teza kako roditelji trebaju pomagati djeci, jer, naglašava, roditelji ni ne znaju prepoznati sve droge.

- Sustav ne može biti brz koliko je inovativna industrija droge – kaže on, a SDP-ov Željko Jovanović joj odgovara kako ne trebaju roditelji znati prepoznati sve droge da bi zaštitili svoju djecu od ovisnosti.

- Ako dijete dođe kući i roditelji vide da je pijanog, nije bitno je li pilo pivo, vino ili viski, nego da je pijano – odgovara joj Jovanović koji upozorava da je naše društvo previše tolerantno prema alkoholu iako ono uništava brojne obitelji. Zastupnik Mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas ne vidi problem samo u novim drogama. - K od nas u Slavoniji i Baranji polako uzimaju maha stari opijati, roditelji se polako zbog neimaštine koja tamo vlada okreću starim navikama koje su naučili od svojih djedova i svojih baka pa onda mlade majke kuhaju čaj od maka ili da bi se dijete umirilo uslijed bolova, plača itd. Malo kruha se umoči u rakiju pa onda dijete bolje spava – zaključuje on.

Komentara 13

Avatar Mihovil101
Mihovil101
13:48 13.03.2015.

Kajin i njemu slicni mogu o ovoj temi do kraja mandata. A stupidan "narod" ce ga opet birati! Evo vam ga (ih). Koliko su ovi zastupnici svojom zatucanoscu zatupili narod I bez opijata! Zamiskite da neke legaliziramo. Onda su dozivotno sigurni! Samo pitanje koliko dugo ce I'm ovaj zivot potrajati! Narod je usutio a ogorcenje raste!! Sjetite se povjesti...kada narod "usuti" krene lavina..nezaustavljivo!

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:49 13.03.2015.

Koja je razlika između popiti litru votke ili gajbu piva. A smijemo se rusima. Alkohol je pošast i treba imati veći porez.

NE
nes
13:38 13.03.2015.

Pazi ove cugere dole šta pišu...! Pivu treba podići cijenu 400% ako ne i više. To je rješenje za sve. Bilo je i vrijeme da netko kaže istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije