Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOKUMENT O MIGRACIJAMA

Ministrica Pejčinović Burić: Iznenađeni smo najavom predsjednice Grabar-Kitarović

Marija Pejčinović Burić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
02.11.2018.
u 11:27

Ministrica ističe kako se ne radi o pravno obvezujućem sporazumu, nego tek o međunarodnom kompaktu

Vlada je iznenađena najavom da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu u prosincu, budući da je u kolovozu pismom glavnom tajniku UN-a potvrdila svoje sudjelovanje i navela kako se veseli da će osobno biti na konferenciji. Kazala je to ministrica Marija Pejčinović Burić na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je informacija koju je predsjednica poslala Antoniju Guterresu ujedno i jedina službena informacija kojom raspolaže Vlada te kako su u tijeku međuresorne konzultacije u kojima će se utvrditi sve što je važno za pozicije Hrvatske kada je riječ o dokumentu o migracijama koji bi u Marakešu trebali usuglasiti čelnici zemalja članica UN-a.

Ministrica podsjeća i da je proces donošenja ovog kompakta započeo donošenjem newyorške deklaracije UN-a te da je Hrvatsku na tom forumu zastupala upravo predsjednica Grabar-Kitarović, koja je tada hvalila čitav proces i pozdravljala napore da se zajednički prevladaju migracijski izazovi.

Pejčinović Burić objasnila je i narav dokumenta koji će biti usuglašen u Marakešu, a koji se pokazao kao novo vruće pitanje na hrvatskoj političkoj sceni, budući da ga zbog protivljenja desnice već sada nazivaju novom Istanbulskom konvencijom.

Ministrica ističe kako se ne radi o pravno obvezujućem sporazumu, nego tek o međunarodnom kompaktu, odnosno katalogu mjera iz kojega će sve zemlje moći u svakom trenutku odabrati one mjere koje joj odgovaraju, a tvrdnje da se radi o sporazumu koji će Hrvatsku prisiliti na prihvaćanje nekontroliranih migracija nazvala je insinuacijom.

Naglasila je kako će se marakeški dokument odnositi isključivo na upravljanje regularnim migracijama te kako se zemlje njime ni na koji način ne obvezuju na prihvat migranata.

– Svaka država ima suvereno pravo odabrati mjere koje odgovaraju njezinu zakonodavstvu i situaciji – poručila je ministrica koja vrijednost dokumenta za koji su SAD, Mađarska i Austrija poručile kako ga neće prihvatiti, vidi u priznanju da se s izazovom migracija ni jedna država ne može nositi samostalno te da je nužan zajednički pristup.

Pogledajte i video migranata na graničnom prijelazu Maljevac:

Komentara 164

Avatar Vukomerec
Vukomerec
11:44 02.11.2018.

Normalne države kojima je stalo do svoje dobrobiti poput Austrije, Mađarske i SAD-a neće potpisati deklaraciju. Zašto Hrvatska mora?

MU
Muncimir
11:37 02.11.2018.

Njen uradak, tj. interview na tečnom srpskom jeziku na srbskoj televiziji govori sve o ovoj.

ST
stefj
11:49 02.11.2018.

Eto, znači potpisujemo, a kao posljedica tog potpisa postajemo hot spot za migrante. Očito je to dogovoreno u Bruxellesu jer Plenković i Burić intenzivno rade na tome... Evo, sad će razne lijeve udruge biti sretne, imat će migranata koliko zažele, čak i više. Moći će cuclati proračune Hrvatske i EU-a do besvjesti... Baš me zanima kako će se to odraziti na turizam, koji ima najveći udio u BDP-u. Radi nekih interesnih grupa bliskih državi, cijela zemlja će ispaštati... Uz ovakve političare, što će nam neprijatelji. Nema druge nego bježati odavde, Hrvatska je izgubljen slučaj. Bit ćemo tampon zona EU-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije