Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marića nadahnuo Tuđmanov spomenik: 'Prođe me misao žarka kao magma...'

"Tuđman u pokretu kao da je upravo krenuo negdje iz južnih krajeva, obišao sve kutke i ušetao iznova u središte Hrvatske u svoju i njezinu novu povijest!"
14. prosinca 2018. u 09:30 14 komentara 1169 prikaza
Goran Marić
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar državne imovine Goran Marić jučer je, inspiriran novim spomenikom prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu u Zagrebu, na Facebooku objavio nadahnuti komentar pod naslovom Megasimbol Hrvatske.

Franjo Tuđmkan ŽARKO IVKOVIĆ Tuđmana s pravom možemo zvati ocem hrvatske države

U dosta poetskoj objavi Marić između ostalog piše kako ga je prošla misao "žarka kao magma" kako Zagreb s novim spomenikom više nije isti grad. 

U nastavku prenosimo njegovu objavu u cijelosti:

Dan nakon otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i utemeljitelju samostalne Hrvatske, dolazio sam automobilom iz smjera Novog Zagreba. Pogled se zaustavi na južnim vratima Zagreba, na dinamičnoj silueti spomenika dr. Franje Tuđmana. Prođe me misao žarka kao magma koju izgovorim gotovo naglas: Zagreb više nije isti grad! Toliko je postala moćnom ova nova razglednica Zagreba: Tuđman u pokretu kao da je upravo krenuo negdje iz južnih krajeva, obišao sve kutke i ušetao iznova u središte Hrvatske u svoju i njezinu novu povijest! Vrijeme je, pa možda i pravi, i zadnji čas, da Zagreb dobije spomenik utemeljitelju samostalne Hrvatske…

Goran Marić
1 / 33
Spomenik Franji Tuđmanu koji će se 10. prosinca i službeno postaviti u Zagrebu izazvao je brojne kontroverzije. Neki nisu zadovoljni cijenom, a neki izgledom.

Asocijativno je, do dramatičnosti, moćan ovaj novi fakt koji na nekadašnjoj livadi poprima sve atribute povijesnog megasimbola. Upravo, nova Tuđmanova figura Kuzme Kovačića, ovime dopunjuje galeriju s kojom će biti teže zaobilaziti ideju Tuđmanove Hrvatske, njegovu misao. Provoditi tihu ili bilo koju detuđmanizaciju … Upravo ovaj nedvojbeno drukčiji spomenik utemeljitelja slobodne Hrvatske, uskrsava iznova njegovu državničku, proročku i nezaustavljivu narav. Pokazuje stvarnost koju se ne može sputati, ne može zaustaviti.

Zagreb je dobio ozbiljnost, dobio je povijesni i državotvorni fakt koji će izazivati istinsko uzbuđenje svakog tko u povijesti svoje Domovine vidi i svoju osobnu povijest.

Pogledajte video otkrivanja spomenika:

[video: 28286 / ]
Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • misho32:

    ovaj tip je veliki mučak , izborio se je za taj svoj položaj da uopravlja državnom imovinom , može si zamisliti koliko će taj ugrabiti , kada nema nikakve kontole nad političarima .

  • ankica.zubalo:

    Prekrasna i dirljiva objava...

  • rus4:

    Mariću,ti i tebi slični i imate da ljubite dupe spomeniku..Tiskara,pa sam Ministarstvo imovine je dobar zalogaj za hercegovačka gov.. koja su okupirala Zagreb.Koliko vas cijenimo i poštujemo, sve VAS i njega, je odaziv na otvorenje..PAMETNOM DOSTA.....